A Szentkirályi Ásványvíz „felfedezőjére”, Balogh Sándor (1939-2007) vegyészmérnökre, vállalkozóra, a Karol Wojtyla Barátság Központ egykori jeles támogatójára emlékeztek ma délelőtt a népkonyha ebédlőjében. Molnár Zoltán intézményvezető ismertette Balogh Sándor pályafutását, árult el eddig még nem publikált részleteket életéből. Egyebek között elmondta: nagyapja nagybirtokosi családból származott, aki vérbeli dzsentriként elkártyázta vagyonát. Balogh Sándor Budapesten született. Szoba-konyhás lakásban éltek. Szigorú vallásos nevelést kapott. Szülei egyházi pályára szánták, de mivel kitűnő érzéke volt a kémiához, így vegyipari technikumba adták. A Richter Gedeon Gyógyszergyár kutató laboratóriumába került, itt ismerte meg feleségét is. Majd a Budapesti Műszaki Egyetem vegyészmérnöki szakán tanult tovább. A diploma megszerzése után (1965) a Kecskeméti Konzervgyárba került termelési igazgatóként. Később a nyárlőrinci Olimpos Kft. igazgatóhelyettese lett. Egymillió forintos induló tőkével - melyet kölcsönből teremtett elő - megalapította a Vitapress Élelmiszeripari Kft-t, ahol mintegy kétszáznyolcvan terméket - főként gyümölcsnektárokat és vitaminokat - állítottak elő. 1994-ben indította meg a Szentkirályi Ásványvíz palackozását. 2010-ben új logisztikai központot adtak át Szentkirályon, mely immár ötmillió liter ásványvíz tárolására alkalmas. (Fotók: Tódor Norbert)
Részletek