Július 17. szerda, Elek, Endre
Hírek, események 2021. április 22. 15:26

Egy nap a holnapért! – A Föld Világnapjára emlékeztek a wojtylások

Képgaléria
Egy nap a holnapért! – A Föld Világnapjára emlékeztek a wojtylások
A Föld Világnapján Tóth Endre, a Kiskunsági Nemzeti Park főmunkatársa látogatott el a Wojtyla Barátság Központhoz. Ebédosztás előtt a rászorulók a természetvédelmi szakember és a népkonyha munkatársai jóvoltából bővíthették ismereteiket a világszinten is jeles eseményről. (Fotók: Mátyus István)

A szociális intézmény épülete előtt Farkas Pál programszervező munkatárs arra figyelmeztetett, hogy a maga szintjén mindenki tehet azért, hogy bolygónk fenntartható és élhető legyen.

Farkasné Pásztor Jolán, a Porta Egyesület titkára ezt követően röviden bemutatta a civil szervezet környezetvédelmi programját.

– A Porta Egyesület közel 20 éve együttműködik a Kiskunsági Nemzeti Parkkal, sok közös projektben vettünk már részt. Ezek közül az egyik legemlékezetesebb, amikor 45 tonna szemetet szedtünk össze természetvédelmi területekről. A járvány idején sem tétlenkedünk, folyamatosan rendben tartjuk az általunk gondozott Krisztus kereszteket, temetői sírokat, kerteket. Ebben a munkában aktívan kiveszik részüket a wojtylás sorsközösség tagjai is. Például húsvét előtt mindig rendbe tesszük a műkertvárosi Assisi Szent Ferenc kápolna környezetét. A napokban virágokat ültetünk a keresztekhez – fogalmazott.

Tóth Endre, a Kiskunsági Nemzeti Park főmunkatársa a Föld Világnapjának jelentőségéről szólt, melyet világszerte 1970 óta ünnepelnek. Magyarország 1990-ben csatlakozott hozzá. Kiemelte: az emberek egyéni és közösségi szinten is sokat tehetnek a Földért. Követendő példaként hozta a Porta Egyesületet és a Wojtyla Barátság Központot. E szervezetek a maguk módján, lehetőségük szintjén tesznek környezetünk védelméért, egyúttal bolygónk megmentéséért.

– Létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése – erre figyelmeztet a 31. magyar és az 51. világméretű Föld napja, melynek kiemelt témája maradt a biológiai sokféleség megőrzése is. Az emberiség túlterjeszkedése agyonnyomja a vadvilágot, túlfogyasztunk és túlterjeszkedünk, ezt jelzi évről évre a WWF Élő bolygó jelentése. Az emberiség beavatkozása a természet évezredes egyensúlyába veszélyezteti a vadonélők, köztük a beporzó rovarok, növények létét. A biológiai sokféleség csökkenésének 60%-áért étrendünk, pontosabban az állatok takarmánya felel. A természet a koronavírussal is a sebezhetőségünkre figyelmeztet – hangsúlyozta a szakember.

Végül Borisz atya, a Kecskeméti Ortodox Egyházközség parókusa osztotta meg biblikus gondolatait az ebédre váró szegényekkel.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!