Március 29. péntek, Auguszta
Hírek, események 2021. június 3. 18:27

A világrekorder szőlőtermesztőre emlékeztek Izsákon

Képgaléria
A világrekorder szőlőtermesztőre emlékeztek Izsákon
Kostka László izsáki gyógyszerész, szőlőtermesztő, a sárfehér szőlőfajta nemesítője tiszteletére emléktáblát avattak Izsákon, a Kostka-telepen. (Fotók: Mátyus István)

A nagyméretű márvány emlékművet Izsák önkormányzata, a Royalsekt Zrt., a Gedeon Birtok Kft. és a Karol Wojtyla Barátság Központ közösen állíttatta a gazdálkodó egykori birtokán.

Az eseményen mások mellett részt vett Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a Parlament alelnöke, dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke, Szántó István, a Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság elnöke, Balogh Károly, Helvécia polgármestere, dr. Bozóky Imre Izsák város megbízott polgármestere, valamint Fórián-Szabó Róbert, az izsáki Royalsekt Zrt. vezérigazgatója, Varga Árpád Dénes, a Gedeon Birtok Kft. ügyvezető-tulajdonosa, Tetézi Lajos helytörténész és Farkas P. József, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója.

Farkas Pál, a Wojtyla Barátság Központ programszervezője üdvözölte a megjelenteket, különös tisztelettel Horváth Katalin asszonyt és Gyovai Norbertet, a Kostka-telep jelenlegi tulajdonosait, akik nagylelkűen hozzájárultak az emléktábla felszereléséhez és az ünnepség megtartásához.

A megemlékezésen dr. Bozóky Imre Izsák megbízott polgármestere bemutatta Kostka László munkásságának legfőbb sarokköveit. A festő Csontváry Kosztka Tivadar testvére kimagasló eredménnyel termesztette a sárfehér szőlőt. Egyedi eljárásának köszönhetően az 1900-as évek eleje óta világrekordnak számító, holdanként 263 mázsás átlaghozamot ért el 38 holdas birtokán. Kostka Lászlónak a rézmészpor növényvédelmi felhasználásban is úttörő szerepe volt. Művelési technikája és trágyázási módja eredményezte a rekordhozamot – fogalmazott Izsák polgármestere.

„Valami jellel megjelöld, hogy szállásod volt e föld.” – idézte Arany János sorait felszólalásában Lezsák Sándor. – Európa történelme csak akkor lehet értelmezhető, ha helyi szinten eljutunk a hajszálgyökerekhez – utalt Kostka izsáki munkásságára.

– Kostka László csodát művelt a maga korában. Nem véletlenül fordultak meg nála érdeklődők százai, hogy megismerjék termesztési módszerét – hangoztatta az Országgyűlés alelnöke.

Lezsák Sándor a továbbiakban méltatta Farkas P. Józsefnek a kecskeméti Karol Wojtyla Barátság Központ tizenhat évvel ezelőtti megalapításában játszott helytörténeti jelentőségű szerepét, kiemelve, hogy a szociális-kulturális intézmény igazgatója a Porta Egyesület élén eddig közel száz Krisztus-keresztet mentett meg az enyészettől Bács-Kiskun megye területén belül és kívül.

A résztvevők végül egy-egy koszorút helyezett el az emléktáblánál.

Az avatást követően a vendégek rövid szakmai konferencián vettek részt a Gedeon Birtokon, ahol Mák Kornél, Knábel László hegybíró és Tetézi Lajos helytörténész részletezte Kostka életművét.

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!