November 23. szombat, Kelemen, Klementina
Borászok hete – Ebédosztás a Frittmann Borászat felajánlásával

Borászok hete – Ebédosztás a Frittmann Borászat felajánlásával

2023. január 19. 14:26 | Adományok

A Frittmann névvel fémjelzett borok családi vállalkozás keretében, a Kunság déli részén fekvő alföldi kisvárosban, Soltvadkerten készülnek. Az ország legnagyobb borvidékén már a szülők, nagyszülők is szőlőtermesztéssel, borászattal foglalkoztak. Az új generáció sem fordult el ettől a hagyománytól: a két legifjabb fiú is e szakmát tanulta ki, így mára teljes erőbedobással bekapcsolódtak a pincészet mindennapjaiba. Alföldi borászként elsőnek Frittmann János kapta meg az „Év Bortermelője” megtisztelő címet 2007-ben, mely komoly áttörést jelentett a Kunsági borvidék életében. Ekkor készült el a felújított borházuk is, melyet 2013-ban látványpincével, borbolttal bővítettek, hogy az idelátogatók még jobban megismerjék a borkészítés folyamatát és igényes környezetben válogathassanak termékeik közül. Az egyik legrangosabb hazai szakmai elismerést, az Év Pincészete díjat 2015-ben nyerték el. A Frittmann testvérek a borkultúra magasszintű ápolásán túlmenően a nehezebb sorsot megélő honfitársaikra is gyakorta gondolnak, így korántsem meglepő, hogy a Borászok hete program keretében január 19-én, csütörtökön személyes támogatásukkal valósulhatott meg a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ karitatív célzatú ebédosztása. Nekik köszönhetően százharminc adag sertéspörkölt és tészta köret talált gazdára a szegények soraiban. A menüt ezúttal is kenyér, sütemény, valamint – Facol Lajos, a Wojtyla Ház aranykezű ezermestere jóvoltából – mandarin egészítette ki. A támogatók képviseletében Frittmann Péter köszöntötte a jelenlévőket, majd aktívan közreműködött az ételosztásban. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Mandarin Facol Lajostól

Mandarin Facol Lajostól

2023. január 19. 13:06 | Adományok

Facol Lajos, a Wojtyla Barátság Központ kivételes műszaki érzékkel megáldott ezermester önkéntese nagymennyiségű mandarinnal ajándékozta meg a népkonyha gondozottjait. Sőt mi több, a két láda vitamindús édes gyümölcs helyszínre szállítását is magára vállalta a kiváló szakember. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Borászok hete – Dabasi Gábor adományozta a wojtylások szerdai ebédjét

Borászok hete – Dabasi Gábor adományozta a wojtylások szerdai ebédjét

2023. január 18. 13:14 | Adományok

A Damax Kft-t Dabasi Gábor borász és Magyar László szőlész alapította 1996-ban Kecskeméten. Kezdetben mindketten a Közép-Magyarországi Pincegazdaságnál, a későbbi Kecskemétvinnél dolgoztak, majd az állami cégek privatizációja után saját vállalkozásba kezdtek. A Szentkirály-Lakitelek Hegyközség területén működő Damax Kft. saját termésük mellett helyi termelőktől vásárol alapanyagot. Évente hozzávetőlegesen 40-60 ezer mázsát dolgoznak fel, így a térség legnagyobb felvásárlójaként üzemeltetik vállalkozásukat. Az elmúlt három évben jelentős fejlesztéseket hajtottak végre. Korszerű feldolgozó berendezéseket szereztek be, bővítették hűtési kapacitásukat, valamint új, hűtőpalásttal ellátott kóracél tartályokat telepítettek. Ennek eredményeként javult termékeik minősége. Hűtött erjesztésű, reduktív borok előállítására is lehetőségük nyílt, amelyek jobban megfelelnek a mai követelményeknek. Új piacokra is sikerült betörniük. Jelenleg az előállított termékek mintegy 40%-a külföldi piacokon kerül forgalomba. Fejlesztéseik lehetővé tették, hogy kis szériás palackos borokkal is megjelenjenek. Az így készített első boraik komoly sikereket arattak. Főleg a termőtájra jellemző fajtákból lettek a hűsítő nedűk. Boraik sorra aranyérmeket kaptak a kecskeméti városi, kunsági, egyházi és világi borversenyeken. Jolly cuvée-jük 2017-ben elnyerte a Kecskemét Város Bora címet. 2018-as Cserszegi Fűszeres borukkal pedig még abban az évben átvehették a Kecskemét Város Zászlósbora címet. 2018-ban Muscat cuvée borukkal nagy aranyérmet szereztek a Kunsági Borversenyen. Ugyanakkor Suttogó Kövidinkájuk lett a Mathiász János Borrend Zászlós bora. A neves szakember a gyöngyöző nedűk előállításán túlmenően az önzetlen, gondoskodó szeretet vonatkozásában is kiválóan teljesít. Anyagi hozzájárulásával szerdán – a Borászok hete alkalmából – ízekben gazdag tarhonyaleves és mákostészta, valamint kenyér, sütemény, szaloncukor került a szegények böjtös asztalára. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Hetényi József borász és családja hívta ebédlőasztalhoz a rászorultakat

Hetényi József borász és családja hívta ebédlőasztalhoz a rászorultakat

2023. január 17. 13:12 | Adományok

A ballószögi Hetényi Pincészet támogatásával jutott ebédhez kedden a Wojtyla Barátság Központ mintegy százharminc főt számláló gondozotti családja – a Borászok Hete jótékonysági programsorozat keretében. Hetényi József cégvezető neve korántsem ismeretlen a wojtylások számára, hiszen számos törekvésében támogatja a szociális intézményt. Az ebédosztások mellett a Porta Egyesület Szent Ilona Keresztkörének terveit is jó szívvel segíti. A népkonyha munkatársai, lelkes önkéntesei ezúttal Marco Polo-szeletet, burgonyapüré köretet, kenyeret, péksüteményt és Fornetti-pogácsát szolgáltak fel a rászorultaknak. (Fotó: Mátyus István)

Részletek
Ínyenc falatok Csorba Csaba támogatásával

Ínyenc falatok Csorba Csaba támogatásával

2023. január 14. 13:27 | Adományok

Vajon akad-e akár egyetlen polgár is Lajosmizsén, aki számára ne csengene ismerősen Csorba Csaba neve? Aligha, hisz köztudott róla: a húsüzlet-tulajdonos nem csupán hentes szakmáját űzi mesterfokon, emberségből úgyszintén jelesre vizsgázik a mindennapokban. Vásárlóközönségét gondosan számontartja; egyen egyenként tudja róluk, ki kinek a fia-borja. Úgy tekint rájuk, mintha egyetlen csillagként ragyognának az égen. Kívülről betéve ismeri személyüket, életük pályáját, családjuk tagjait, no meg az udvaron játszadozó kiskutyát. Minden nemes ügy mellé odaáll, konstruktív partnerséget vállalva a közjó érdekében. Ő tehát Csorba Csaba. Szombaton éppen a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségéről gondoskodott százhúsz adag sertéspörkölt és tészta köret, valamint kenyér, sütemény felajánlásával. A kiváló menü Makány Tamás, a Magyar Honvédség századosa, önkéntes szakács jóvoltából készült el. A felszolgálásban a népkonyha három szorgos, hűséges önkéntese, nevezetesen Fehér Tímea, Kispatakiné Szénási Melinda és Tóthné Rontó Gyöngyvér nyújtott hathatós segítséget. A vasárnapi hidegcsomagok ezúttal Domokos Zoltán kecskeméti vállalkozó, szövetkezeti elnök támogatásával jutottak el a rászorulókhoz.

Részletek
Lajosmizsén terem a magyar citrom – Tanyatúrát tartottak a citromligetben

Lajosmizsén terem a magyar citrom – Tanyatúrát tartottak a citromligetben

2023. január 14. 17:19

Korántsem mediterrán vidéken, a lajosmizsei Szőrös és Kisjuhász Kertészetben terem a magyar citrom. A citromliget is ezt a nevet – Magyar Citrom – viseli, amit Szőrös András és felesége, Kisjuhász Éva ültetett szamócaföldjük mellé 10 éve, mintegy háromnegyed hektáron. Január 14-én, szombaton Szedd magad a citromot! jelmondattal tanyatúrát rendeztek a farmon, melynek alkalmával több mint 500 érdeklődőt fogadtak a házigazdák, köztük Farkas P. Józsefet, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatóját. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Kádár László gondoskodó szeretete

Kádár László gondoskodó szeretete

2023. január 13. 13:22 | Adományok

A Kádár Környezetvédelmi Kft. 1994-ben alakult kecskeméti székhellyel. 2010 óta a családi vállalkozás fő tevékenységét a hulladékgazdálkodás teszi ki. Helvéciai telephelyükön végzik a hulladék kis- és nagykereskedelmet. Céljuk, hogy a termelés során képződött hulladékok a továbbiakban ne okozzanak környezetterhelést. Elősegítik a termékből keletkező hulladék hasznosítását – a lehető legkisebb környezeti igénybevétellel, energiatakarékos technológiákkal. A cég által begyűjtött hulladék engedéllyel rendelkező hasznosítókhoz kerül, így az újrafeldolgozás révén csökken a hulladéklerakókba kerülő szemét mennyisége. Az újrahasznosítható hulladékból másodnyersanyagok állíthatók elő, melyekből újra termékek lesznek. Így mutatta be korábban vállalkozását Kádár László, a Kádár Környezetvédelmi Kft. ügyvezető-tulajdonosa, aki pénteken százharminc adag gulyáslevest és ugyanennyi dióstésztát, valamint kenyeret, süteményt ajánlott fel a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak. A kiváló menüt – Ancsin János zöldségboltos jóvoltából – szaloncukor tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A híres szikipontyból ehettek a szegények

A híres szikipontyból ehettek a szegények

2023. január 12. 15:29 | Adományok

Ízletes halfogás várta a Wojtyla Barátság Központba járó szegényeket csütörtök délben. Az Akasztói Halascsárda jóvoltából azonban nemcsak finomat ebédeltek, de érdekességeket is megtudhattak az akasztói szikipontyról, mely a vendéglátó-komplexum védjegye. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Veszelka Mihály újból segített

Veszelka Mihály újból segített

2023. január 11. 12:42 | Adományok

Szerdán ismét Veszelka Mihály polgármester „nyújtotta át” a Városföldi Önkormányzat adományebédjét a Wojtyla Barátság Központ szegényeinek. Sajnos csupán lélekben, mert a település első embere egyéb elfoglaltságai miatt nem jelenhetett meg a népkonyha étkezdéjében. Sokadszor jótékonykodott Veszelka úr a képviselőtestülettel egyetértésben. Évről évre hűségesen ragaszkodik ígéretéhez: rendszeresen támogatja a népkonyhán menedéket találó elesett embereket. A kedvező időjárás ellenére ma is sokan jöttek el az intézmény ebédlőjébe, mert az éhség nagy úr; ha esik, ha fúj, amikor nincs mit enni otthon, bizony útra kél a rászoruló. Több mint százhúsz nehézsorsú ember vett részt a Wojtyla Ház szociális közétkeztetési programjában a létesítmény Egressy utca 5/b. alatti ebédlőjében. Ezúttal paradicsomos káposztát és sült kolbászt tálaltak, majd szolgáltak fel a karitatív létesítmény szorgos munkatársai, önkéntesek segédletével. A menüt kenyér, péksütemény, Fornetti-pogácsa, valamint a P&P Pékáru Kft. bejgli adománya tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek