Május 23. csütörtök, Dezső
Teremtett világ.... kiállítás megnyitó

Teremtett világ.... kiállítás megnyitó

2014. április 16. 15:00 | Wojtyla Ház

A „Mezei város és Ürgés integrált jellegű szociális városrehabilitáció” című DAOP-5,1,2/C-09-2f-2012-0001 azonosítójú városrehabilitációs projekt keretében a Porta Közhasznú Egyesület 2.032.000 forint támogatással miniprojektet valósít meg. Ennek keretein belül februárban meghirdettük a helyi iskolák diákjainak a „Teremtett világ” című rajzpályázatot. A feladat az volt, hogy a diákok rajzolják le, jelenítsék meg azokat a pillanatokat, amelyek környezetünkkel kapcsolatosak: „ami tetszik, vagy épp nem tetszik”. Sok-sok remekmű érkezett be. A legjobbak április 15-én, a rajzokból készült kiállítás megnyitóján jutalomban is részesültek. A díjazottakat Mák Kornél alpolgármester köszöntötte és adta át a jutalmakat.

Részletek
Műkertvárosi kálváriaszentelés

Műkertvárosi kálváriaszentelés

2014. április 14. 16:02 | Wojtyla Ház

A keresztfához megyek című népének hangzott el a műkertvárosi Gyöngyvirág nyugdíjas és zarándok énekkar előadásában a helyi templom mellett felállított kálvária ünnepélyes szentelésekor. Azután Nagypál Sándor alpolgármester köszönte meg a kálvária létrejöttéhez hozzájáruló adományozók áldozatos segítségét. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek avatta fel a műkertvárosiak új büszkeségét, a tizennégy stációból álló kálváriát. Beszédében megemlékezett a kálváriaállítás történetéről. Emlékeztetett arra is, hogy az utóbbi időkben nagypénteken a pápa együtt járja a keresztutat az egyszerű emberekkel. Örömét fejezte ki, hogy a kecskeméti műkertváros kálváriaállítói is csatlakoztak a világegyház hagyományaihoz. A szentelés után az érsek úr oklevelet adott át Borbély Lajos Koós Károly díjas építésznek, a kálvária tervezőjének, Lőrincz László képzőművésznek, a stáció képek alkotójának és Bardócz Szilárd földmérőnek. Majd Fekete Gábor diakónus vezetésével a hívek imádkozva végigjárták a stációkat. A rendezvény végén Molnár Zoltán felovasta a stációk adományozóinak nevét: 1, Pintér József és családja, 2.Dr. Fekete László és családja, 3. Laczkó Erzsébet és családja, 4. Bíró Balázs és családja, 5. Gajdácsi József és családja, 6. Király József és családja, 7. Borbély Lajos, 8. Molnár Ferenc és családja, 9. Szakállas Tibor és családja, 10. Szent Miklós templom, 11. Katona család, 12. Római Katolikus Főplébánia, 13. Kecskemét XI. EVK részönkormányzata, 14. Kecskeméti Városszépítő Egyesület. Megköszönte a kálváriát készítő Borsos István kőfaragó munkáját, Nagy Mihály vállalkozó segítségét a kálvária oszlopok darus beemelésében, valamint a kecskeméti önkormányzat közreműködését a kálvária környékének tereprendezésében és útépítésében.

Részletek
Szemétszedés és virágültetés Mezei városban

Szemétszedés és virágültetés Mezei városban

2014. április 14. 15:43 | Wojtyla Ház

A „Mezei város és Ürgés integrált jellegű szociális városrehabilitáció” című DAOP-5,1,2/C-09-2f-2012-0001 azonosítójú városrehabilitációs projekt keretében a Porta Közhasznú Egyesület 2.032.000 forint támogatással miniprojektet valósít meg. Áprilisban zárul a civil szervezet „Mezeiváros és Ürgés városrehabilitációja az összefogás jegyében” című programja. Április 11-én a Belső-Szegedi út Kinizsi utca sarkán lévő kereszt szomszédságában gyűjtötték össze az illegálisan lerakott szemetet . A kereszt környékét kitakarították és fűkaszával levágták az óriásira nőtt füvet. A szakrális emlék melletti virágládákba pedig évelő virágokat ültettek. 15-én reggel 8 órakor tartják a környezetvédelmi rajzpályázatra beérkezett alkotások kiállításának megnyitóját és ünnepélyes eredményhirdetését a Porta Egyesület Kossuth téri dísztermében. 25-én a Mezei utcai kereszthez várják a hátrányos helyzetű városrész lakóit a projekt záró rendezvényére. 8 órakor fotókiállítás nyílik az új közösségi házban a Porta Egyesület miniprojektjének eseményfotóiból. Azután szemétszedés, faültetés és a Mezei utcai kereszt melletti virágládák beültetése következik. Befejezésül pedig a téren felállított sátorban megjutalmazzák a programban legtöbbet munkálkodó önkénteseket. A program értékelése és a jutalmazás után szendvicsekkel és üdítővel vendégelik meg a résztvevőket a téren felállított sátorban.

Részletek
Erős Antónia járt a Wojtyla Házban

Erős Antónia járt a Wojtyla Házban

2014. április 4. 14:37 | Wojtyla Ház

Az RTL Klub Híradójának népszerű műsorvezető-szerkesztője, Erős Antónia járt a kecskeméti Wojtyla Barátság Központban 2014. április 4-én. Zsúfolásig megtelt a közösségi helyiség, ahol Borzák Tibor újságíró beszélgetett vele. Elöljáróban a régi idők televíziós bemondói kerültek szóba, köztük Takács Marika, Tamási Eszter és Endrei Judit, aki éppen februárban találkozott a közösséggel. Valamennyien ikonok, de Antónia számára mégsem példaképek, akikhez hasonlítani akart, hiszen ma már egészen másfajta feladatok várnak a képernyősökre. Antónia tanítónőnek készült, már meg is volt az állása szülővárosában, a szigetvári iskolában, amikor a kaposvári televízió felfigyelt rá és állást ajánlott neki. A szakma alapjait itt tanulta meg, nem sokkal később pedig az MTV Pécsi Körzeti Stúdiójában, ahonnan Budapestre, az RTL Klubhoz vezetett az útja. A kereskedelmi csatornánál kezdettől fogva, immáron 16 esztendeje a Híradó stábját erősíti. Soha nem is akart más típusú műsorban szerepelni.

Részletek
Wadowice utca: utcaavató ünnepség volt a Wojtyla Ház mellett

Wadowice utca: utcaavató ünnepség volt a Wojtyla Ház mellett

2014. március 28. 15:41 | Wojtyla Ház

Utcaavató volt ma Kecskemét belvárosában, a Karol Wojtyla Barátság Központ szomszédságában. A kisutca II. János Pál pápa előtt tisztelegve, szülővárosának nevét, a Wadowice nevet kapta. Külön erre az alkalomra jött el a lengyelországi Wadowicéből Ewa Filipiak polgármesterasszony, Stanislaw Kotarba Wadowice megyei elnöke, Jakub Gil prelátus apát –plébános és Henryk Młynarczyk apát-plébános.

Részletek
Lengyel-magyar két jó barát....-Videóval

Lengyel-magyar két jó barát....-Videóval

2014. március 24. 15:59 | Wojtyla Ház

Március 23-án immár 7. éve rendezik meg a hagyományos Lengyel-Magyar Barátság napját szerte Magyarországon és Lengyelországban. 2008-ban a Wojtyla Barátság Központ is csatlakozott ehhez a neves ünnephez, mint Kecskemét lengyel-magyar háza. Abban az évben Wadowice polgármester asszonya Eva Filipiak egy tölgyfát ajándékozott a Kecskemétieknek és az itt élő lengyeleknek. Emlékezve arról, hogy a két nép története már több ezer éve összekapcsolódik. – mondta el Nagypál Sándor alpolgármester úr, aki a megjelenteket is köszöntötte.

Részletek
Bernát atya tettei előtt tisztelegtünk

Bernát atya tettei előtt tisztelegtünk

2014. február 26. 10:14 | Wojtyla Ház

Az Országgyűlés 2000-ben fogadta el, azt a határozatot, amely értelmében minden év február 25-én tartják a Kommunizmus Diktatúrák Áldozatainak Emléknapját. Ezen a napon a Porta Egyesület, a Wojtyla Barátság Központ és a Ferences Imaközösség is közösen megemlékezett az egykori kecskeméti ferences rendházfőnökről, vértanúról, kínai misszionáriusról, Páter Károlyi Bernátról, aki a kecskeméti zsidóságot próbálta megmenteni a ’40-es években. Az új kommunista diktatúra embertelenségei ellen emelte fel a szavát, ezért üldöztetésnek volt kitéve. Emberfeletti tettei tiszteletére 2011-ben megkezdődött a boldoggá avatási eljárása 6 másik társával együtt, majd 2013-ban a szentté avatási eljárást is elindították az összegyűjtött dokumentumok, emlékek alapján. A vértanúsági tettei emlékére február 25-én, kedden 7:30-kor szentmisét celebrált Bárkányi Ernő templomigazgató, majd 8 órakor a Barátok Temploma mellett, Bernát atya emlékkövénél és fájánál gyűlt össze a hívőközösség közös imádságra, tiszteletadásra. A megemlékezés a Piarista Gimnázium kórusának énekével kezdődött, majd Váry Károly színművész Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című versét szavalta el. A megjelenteket dr. Zombor Gábor polgármester, Farkas P. József és Bárkányi Ernő templomigazgató köszöntötte. A közös imádság és koszorúzás után az atya tiszteletére minden megjelent gyújtott egy szál gyertyát.

Részletek
Vidám farsangi közösségépítő mulatság

Vidám farsangi közösségépítő mulatság

2014. február 26. 09:24 | Wojtyla Ház

A „Mezei város és Ürgés integrált jellegű szociális városrehabilitáció” című DAOP-5,1,2/C-09-2f-2012-0001 azonosítójú városrehabilitációs projekt keretében a Porta Közhasznú Egyesület 2.032.000 forint támogatással miniprojektet valósít meg Mezeiváros és Ürgés városrehabilitációja az összefogás jegyében címmel. Február 25-én 15 órakor vidám farsangi mulatság kezdődött a Wojtyla Házban a hátrányos helyzetű városrész lakóinak aktív közreműködésével. A mulatság kezdetén bemutatta Molnár Zoltán projektvezető Popovics Zsuzsanna újságírót, aki most kézügyességével kápráztatta el a jelenlévőket: hajtogatott lufi állatokat, virágokat, fegyvereket ajándékozott a gyerekeknek, felnőtteknek, a jelentkezőket pedig szépen kifestette. Nagy sikert aratott a jelmezesek vidám, zenés bevonulása. Ezután Váry Károly színművész vicces színházi bakikkal szórakoztatta a megjelenteket. Azután Molnár Zoltán, projektvezető tréfás ügyességi csapatjátékra hívta a mulatság résztvevőit. Az öt csapat nagy kacagások közepette igyekezett legyőzni a másikat. A fergeteges tánc után következett az eredményhirdetés és a tombolahúzás rengeteg ajándékkal. Majd köszöntötték a februári születésnaposokat –Kovács Győző Róbertet, Móricz Ildikót és Vostyár Ferencnét. A mulatság végén kezdődött a farsangi lakmározás. Finom szendvicsekből, süteményekből, farsangi csörögefánkból mindenki kedvére falatozhatott. Jól esett az üdítő is a táncban felhevült mulatozóknak. A jó hangulatú közösségépítő foglalkozáson kicsit megfeledkezhettek a mindennapok nehézségeiről, gondtalan, boldog órákat tölthettek egy vidám közösségben. A talpalávalót Somogyi Károly szolgáltatta.

Részletek
Korszerű hulladékgazdálkodással az élhető környezetért

Korszerű hulladékgazdálkodással az élhető környezetért

2014. február 18. 15:30 | Szent Ferenc Környezetbarát Kör

A „Mezei város és Ürgés integrált jellegű szociális városrehabilitáció” című városrehabilitációs projekt keretében a Porta Közhasznú Egyesület 2.032.000 forint támogatással miniprojektet valósít meg Mezeiváros és Ürgés városrehebilitációja az összefogás jegyében címmel. A program keretében február 18-án már a második előadást tartotta a Wojtyla Házban Tóth Endre a KNP munkatársa a korszerű hulladékgazdálkodásról a hátrányos terület érdeklődő lakosságának. Molnár Zoltán projektvezető köszöntő szavai után Nagypál Sándor alpolgármester beszélt a városvezetés hulladékgazdálkodással kapcsolatos terveiről, melynek célja a tiszta, élhető környezet megteremtése. Fontos, hogy lakossági összefogással minél jobban megvalósuljon a szelektív hulladékgyűjtés. Az összegyűjtött hulladékkal áramot termelnek majd az erőműben. Jó példával fejleszthetjük a lakosság környezettudatos magatartását.

Részletek