Április 22. hétfő, Csilla, Noémi
Szombaton Japán Nap Kecskeméten

Szombaton Japán Nap Kecskeméten

2007. november 26. 09:41

(kovy) Japán napot rendez a Kecskemét-Aomori Baráti Kör december 1-jén, szombaton Kecskeméten az Erdei Ferenc Kulturális és Konferencia Központban. Az egész napos programmal a szervezet a Magyar-Japán Baráti Társaság fennállásának 20. évfordulója előtt tiszteleg. A rendezvény ünnepélyes megnyitója 11 órakor kezdődik, amelyen köszöntőt mond Nabekura Shinichi - Japán Rendkívüli és Meghatalmazott nagykövete, dr. Zombor Gábor - Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere, dr. Vihar Judit - a Magyar-Japán Baráti Társaság elnöke és Király József - a Kecskemét-Aomori Baráti Kör elnöke is.

Részletek
Ma Ünnepeljük! (november 26)

Ma Ünnepeljük! (november 26)

2007. november 26. 09:09

Név: Virág Jelentése: Magyar eredetû név, a Flóra nõi név magyarítására. Jelentése a szó maga. Minden kedves Virág nevű olvasónknak boldog névnapot kívánunk! Évforduló BABITS MIHÁLY (Szekszárd, 1883. november 26. – Bp., 1941. augusztus 4.): író, irodalomtörténész, szerkesztő, műfordító. 1901-ben érettségizett a pécsi ciszterci főgimnáziumban.

Részletek
Négyszer annyi természeti csapás éri a Földet, mint húsz éve

Négyszer annyi természeti csapás éri a Földet, mint húsz éve

2007. november 25. 18:21

(kovy) Egy brit kutatás szerint az egyre gyakoribb katasztrófák összefüggésben vannak a klímaváltozással. Húsz év alatt négyszeresére nőtt a természeti katasztrófák száma, ezek a világ legszegényebb területeit sújtották leginkább - derül ki egy vasárnap megjelent brit tanulmányból. Ezért elsősorban a globális fölmelegedés felelős - állítják a kutatók. A 80-as évek elején 120 természeti csapást regisztráltak évente, ez a szám mostanra 500-ra emelkedett, vagyis megnégyszereződött. A tanulmány hangsúlyozza, hogy nem egyszeri kiugrásról van szó, hanem egy mintáról, ismétlődésről: megfigyelhető, hogy egyre gyakrabban, egyre kevésbé előrejelezhetően fordulnak elő mind szélsőségesebb időjárási események, amelyet több és több embert érintenek. Az idei áradások Dél-Ázsiában, Afrikában és Mexikóban 250 millió ember életére voltak hatással. A természeti csapások a világ legszegényebb területein élőket sújtják. Az 1985 és 94 közötti években a katasztrófák évente 174 millió ember életére voltak hatással, mostanra ez a szám 70 százalékkal emelkedett. Az áradások és szélviharok éves száma hatvanról 240-re nőtt húsz év leforgása alatt. A geotermikus mozgások: a földrengések és vulkánkitörések száma nagyjából változatlan maradt. A brit Oxfam felméréséhez a Vöröskereszt, az ENSZ és a belga Louvain Egyetem kutatóinak adatait használta. A tanulmány arra kéri a nyugati országok vezetőit, hogy fogalmazzanak meg konkrét lépéseket a klímaváltozás ügyében a december 3. és 14. között az indonéziai Balin megrendezendő találkozójukon.

Részletek
A Honismereti Egyesület is ellenzi a Rákóczi út megújítását

A Honismereti Egyesület is ellenzi a Rákóczi út megújítását

2007. november 25. 17:51

(kovy - hirosindex) A Bács-Kiskun Megyei Honismereti Egyesület a napokban a Katona József Emlékházban tartott fórumot a Rákóczi út revitalizációjáról. Az eszmecserére a városvezetést is meghívták, közülük azonban senki sem vett részt az ülésen. Többek mellett most a Honismereti Egyesület tagjai is kifejtették: nem szabad kétsávúra szűkíteni a Rákóczi út forgalmát és nem szabad nagy reményeket fűzni a vendéglátóhelyek felvirágzásához sem, viszont mindenképpen bele kell vágni egy általános felújításba. ...

Részletek
Bűnözők/Bűnüldözők: Célpontban a gépjárművek

Bűnözők/Bűnüldözők: Célpontban a gépjárművek

2007. november 25. 13:32

Kecskeméten, Félegyházán, Pálmonostorán....mindenütt: ütik, vágják, lopják, törik, rúgják a gépjárműveket, többségükben személygépkocsikat. Így tesznek a bűnözőink azért, hogy rendőreink ne maradjanak munka nélkül. Vannak az üldözendő csapatban profik, amatőrök, varázslók és őrültek is. De nézzük a friss rendőrségi jegyzőkönyveket....

Részletek
Az élelmiszerek lefagyasztása és jelölése körül van a legtöbb baj

Az élelmiszerek lefagyasztása és jelölése körül van a legtöbb baj

2007. november 25. 10:43

(FPJ/BAON) Komoly változások voltak október 1-től az ÁNTSZ és az állategészségügy háza táján. Az élelmiszerüzletek ellenőrzése ugyanis kizárólag állategészségügyi, míg a vendéglátás és a közétkeztetés felügyelete megosztott feladat lett. Ehhez kapcsolódóan a Bács-Kiskun Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága hét alkalmazottat vett át az ÁNTSZ-től. Az új munkatársak az elmúlt hetekben megyeszerte ellenőriztek.

Részletek
Új galéria a főtéren: MALOM ART

Új galéria a főtéren: MALOM ART

2007. november 23. 20:18

Úgy kell művészeinknek egy ilyen, kitűnő helyen kialakított kiállítóhely, mint éhezőnek egy falat kenyér. - mondotta Kriskó János, főiskolai tanár pénteken este a MALOM ART, új helyen berendezett Kossuth téri tárlatának megnyitóján, egyben gratulált a vernisszázs két szervezőjének, a MALOM ART tulajdonosainak, dr. Farkas Istvánnak és feleségének.

Részletek
Kampány az elnökségért

Kampány az elnökségért

2007. november 23. 20:08

(KOVY) Megkezdődött az MSZP Bács-Kiskun Megyei Szervezetében az elnökjelöltek kampánya. Az érintettek nyilvános vitasorozat keretében mutatkoznak be három városban, az elnökválasztást december 9-én Kecskeméten tartják. Márfai Péter, az MSZP Bács-Kiskun Megyei Szervezetének lemondott elnöke az új választásig ügyvezetőként tevékenykedik. Az elnökjelöltek részvételével pénteken Kecskeméten rendeztek nyilvános vitát, jövő szerdán Kiskunhalason, majd jövő pénteken Baján tartanak hasonló üléseket. A megyei szervezetek küldöttei december 9-én Kecskeméten titkos szavazással választanak elnököt. Eddig dr. Balogh László, dr. Brúszel László és Vári Gyula kapott jelölést a megyei elnöki tisztségre, a választásig azonban a tagok más elnökjelöltek személyére is tehetnek javaslatot.

Részletek