Július 14. vasárnap, Örs, Stella
  • Kezdőlap
  • "Szent Ilona Keresztkör"-ként cimkézett hírek listázása
Felújításra elszállították a Belső-Szegedi úti „halálosztó” keresztet

Felújításra elszállították a Belső-Szegedi úti „halálosztó” keresztet

2023. december 20. 10:17 | Szent Ilona Keresztkör

A Wojtyla Barátság Központ és a Porta Egyesület Szent Ilona Keresztköre kezdeményezésére rövidesen megújul a Belső-Szegedi út egyik szegletében – a szakrális emléken található felirat szerint – Király Sándor és neje, Gyurkó Mária által 1892-ben, a Szentháromság egy Isten dicsőségére emeltetett Krisztus-kereszt. A mára igencsak leromlott állapotba jutott, két világháborút és egy forradalmat megélt műtárgy további érdekessége, hogy a városi legenda szerint valamikor a 80-as években egy ember – kissé illuminált állapotban – felmászott a kereszt tetejére, hogy bántalmazza Krisztus testét. Gonosz terve azonban balul ütött ki, verés helyett a magasból a talajra zuhant, ahol menten szörnyethalt – mesélte Farkas P. József, amikor hírt adott az általa vezetett két szervezet legújabb indítványáról. A felújítási munkálatok Borsos István izsáki kőfaragó mester keze munkája által válnak valóra nemes lelkű felajánlók támogatásával. A keresztet annak talapzatával együtt Nagy Mihály vállalkozó szállíttatta el a helyszínről december 20-án. (Fotók: Borsos István)

Részletek
Felszentelték a megújult soltvadkerti „Zsikla-keresztet”

Felszentelték a megújult soltvadkerti „Zsikla-keresztet”

2021. szeptember 14. 15:27 | Szent Ilona Keresztkör

A kecskeméti Porta Egyesület festékadományának és lelkes segítőknek köszönhetően új külsőt kapott Soltvadkerten a Bócsai út és a József Attila utca kereszteződésénél 1928-ban felállított fakereszt. A szakrális emléket annak idején Zsikla György és neje, Kovács Erzsébet emeltette Isten dicsőségére. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Az izsáki kőfaragó ebédadománya

Az izsáki kőfaragó ebédadománya

Borsos Istvánt a Wojtyla Barátság Központ és a Porta Egyesület "házi kivitelezőjeként" tartják számon a két civil szervezet háza táján. A kiváló kőfaragó mester ugyanis több mint másfél évtizede foglalkozik közterületi, valamint temetőkben elhelyezett Krisztus-keresztek felújításával, Farkas P. József a Wojtyla Ház alapító-igazgatója, a Porta Egyesület főszervezője megbízásából.

Részletek
Rövidesen megújul a városföldi Krisztus-kereszt

Rövidesen megújul a városföldi Krisztus-kereszt

Túri István nyárlőrinci mezőgazdasági vállalkozó, lelkes római katolikus hívő, a helyi egyháztanács tagja, valamint a kecskeméti Porta Egyesület Szent Ilona Keresztköre közös elhatározással jövő tavaszra megfiatalítja az igényesen faragott, korábban felújításon átesett, Városföld határában található Krisztus-keresztet. Ez lesz a keresztkör 88. vállalása. A munkálatok során a Városföldi Polgármesteri Hivatal nagylelkű támogatására is számítanak a szervezők. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Egy felújított izsáki keresztet szentelt meg Dr. Bábel Balázs

Egy felújított izsáki keresztet szentelt meg Dr. Bábel Balázs

Szombat délután egy újabb felújított kereszt ünnepén volt jelen a Szent Ilona Keresztkör Izsákon. Az idő sajátossága miatt a szentmisét az izsáki templomban celebrálta Dr. Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti érsek és Talapka István Izsák plébánosa. A szentmisén érsek atya a pünkösdi hagyományokról, annak fontosságáról beszélt. A szentmise végén Marosi Izidorról egykori izsáki plébánosról emlékezett meg a hívő közösség, egy általuk elkészített fotó kiállítással. Majd a felújított és felvirágoztatott kereszthez gyülekezett a lakosság, akik Dr. Bábel Balázs érsekkel köszöntötték a keresztet. A szakrális emléket 1933-ban állítatták az izsáki hívek közadakozásból, ezt a hagyományt folytatta tovább a Szent Ilona keresztkör is, amikor felkérték az izsáki kapunál álló kereszt megmentésére. Akik a felújításban részt vettek: Izsák Város Önkormányzata, Izsáki Katolikus Plébánia, Borsos István, Nagy Ferenc és Nagy Ferencné, Frankó János, Roza Károly, Tetézi Lajos, Farkas József és Farkas Pál, Birkás Menyhért.

Részletek
Keresztszentelés Pálmonostorán

Keresztszentelés Pálmonostorán

Egy új, fiatal kereszt felállításában segített ismét a Porta Egyesület Szent Ilona Keresztköre Pálmonostorán. A kereszt a Bojtor család telkén található, melyet 1969-ben vett meg a család. A parasztházban működött a falu boltja, melyet a keresztállító Bojtor Tibor édesanyja üzemeltetett, az udvar végében, pedig édesapja autószerelő műhelye működött. A most megszentelt kereszt elődje egy kőkereszt volt az út mentén, de sajnos az idővel eltűnt. A keresztet és a megjelenteket Váry Károly színművész verssel köszöntötte. Molnár Zoltán a Wojtyla Ház intézményvezetője köszöntőjében elmondta, az út menti kereszt az úton közlekedőket őrzi, akik meg-megállnak, keresztet vetnek egy-egy emléknél, hogy szerencsés legyen útjuk. Az itt elhelyezett korpusz története a Wojtyla Házból indult. Méntelek egyik keresztjénél volt kitámasztva, melyet a kereszt felújításakor behoztak a Wojtyla Házba. Sokáig a tujához volt állítva, mely szép dísze lett a kertnek. Bojtor Tibor mesélte tovább a történetet: havonta egyszer megyek főzni a Wojtyla Házba, ahol megláttam a korpuszt, és elkértem, mert régi vágyunk volt, hogy egy keresztet állítsak a Bojtor család telkére.

Részletek
Újabb keresztet újít meg a Szent Ilona keresztkör

Újabb keresztet újít meg a Szent Ilona keresztkör

A Porta Egyesület Szent Ilona keresztköre Izsák és Páhi határában egy 1925-ben állított keresztet fedezett fel. Farkas P. József a Porta Egyesület alapítója tegnap délután meg is nézte a kőkeresztet, melyet Nagy Ferenc izsáki vállalkozóval együtt újítanak meg a közel jövőben. A keresztre ez van ráírva: „Ember imádd Istenedet, kérjek őt, hogy utaidat igazgassa. Isten dicsőségére alapította B.J. 1925-ben.” A kereszt történetéről sajnos nem tudunk sok mindent, de remélhetőleg B.J. leszármazottjai elmesélik egyszer.

Részletek
Szeptember 12-én adják át a felújított pálmonostorai keresztet

Szeptember 12-én adják át a felújított pálmonostorai keresztet

2009. augusztus 31. 13:41 | Porta Egyesület Szent Ilona Keresztkör

A Porta Egyesület Szent Ilona Keresztköre eddigi tevékenysége során több mint 50 keresztet újított fel és mentett meg a pusztulástól. A legújabb, jobb sorsra érdemes szakrális emlékmű a pálmonostorai Postaházi dűlőben található és egy köztiszteletnek örvendő helyi lakos hívta fel rá a civil szervezet figyelmét. Boldog Mihály egész életében az ottani pusztai iskolában tanított és úgy érezte, hogy nemcsak a gyerekek testi-lelki fejlődéséért felelős, hanem a kereszt sorsát szintén a szívén viselte. Természetesen rögtön segítőkre talált a Porta Egyesület munkatársainál és örömteli, hogy mások - a pálmonostorai plébánia, a Kiskunsági Nemzeti Park, valamint a helyi lakosok - ugyancsak áldozatot vállalva fizikai munkával vagy anyagi hozzájárulással álltak a nemes ügy mellé. Az összefogás eredményének köszönhetően, ünnepélyes keretek között, szeptember 12-én kerül sor a megszépített állapotban lévő, felújított kereszt átadására, ahová ezúton is várják az érdeklődőket.

Részletek
Megújult a stáció sorozat

Megújult a stáció sorozat

2007. március 27. 11:52 | Porta Egyesület Szent Ilona Keresztkör

Munkával készült a közelgő húsvétra az elmúlt hét szombatján a Porta Egyesület. A civil szervezet Szent Ilona Kereszt Köre, valamint a Katolikus Munkacsoport tagjai ekkor újították fel az Arborétumban nyolc évvel ezelőtt felszentelt stáció sorozatot. A festéshez, renováláshoz Kósa József képviselő és munkatársai nyújtottak segítséget a lelkes csapatnak, akiknek köszönhetően húsvétra régi szépségében várja a hívőket a Mária-kápolnánál a Krisztus szenvedéstörténetét bemutató sorozat.

Részletek
Érseki keresztszentelés Kecskeméten - Képek

Érseki keresztszentelés Kecskeméten - Képek

2007. március 27. 09:38 | Porta Egyesület Szent Ilona Keresztkör

A múlt pénteken délután az esős, hűvös időjárás ellenére is csaknem százan vettek részt a hírös városban azon a lélekemelő hangulatú, szívmelengető ünnepségen, melynek keretében dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskemét Főegyházmegye érseke felszentelte a Porta Egyesület Szent Ilona Keresztköre által felújítatott, az Izsáki út és a Bagoly utca kereszteződésénél lévő szakrális emléket. Az 1869-ben emelt fa feszület rekonstrukcióját dr. Zombor Gábornak, városunk közelben lakó polgármesterének javaslata nyomán határozta el a civil szervezet, még tavaly ősszel.

Részletek
Újjászületik a Bodri kereszt

Újjászületik a Bodri kereszt

2007. február 28. 09:49 | Porta Egyesület Szent Ilona Keresztkör

A napokban megkezdődött a még december közepén lebontott, és a Bozóki Testvérek Kft. kiskunfélegyházi kőfaragó és műkőkészítő műhelyébe szállított Bodri kereszt felújítása. A nagyszabású rekonstrukció a Porta Egyesület koordinálása mellett Vörös Zoltánnak és Vörös Viktornak, a kecskeméti székhelyű Design Kft. két ügyvezetőjének köszönhető. A társaság a megalakulása óta eltelt több mint másfél évtized során országos elismertségre tett szert a veszélyes hulladékokkal kapcsolatos szolgáltatások területén.

Részletek
Újabb kereszt mentés

Újabb kereszt mentés

2006. december 15. 13:31 | Porta Egyesület Szent Ilona Keresztkör

"Ezen Szent Keresztet emeltette a Szent Háromság Egy Isten Dícsőségére és az úton Járóknak lelkük üdvösségére Bodri Béni és neje Virágh Teréz gyermekeikkel Béni és Imrével 1922-ben" Ez az írás díszíti és egyben ad útmutatást hogy kinek és miért is állították azt az út menti keresztet melyet még sokak Bodri keresztnek ismer.

Részletek
SZENT ILONA KERESZTKÖR - megtalálták és megmentik

SZENT ILONA KERESZTKÖR - megtalálták és megmentik

2006. október 9. 22:09 | Porta Egyesület Szent Ilona Keresztkör

Három év óta munkálkodik a kecskeméti PORTA EGYSÜLET Szent Ilona Keresztköre; a kezdetektől tizenöt útszéli Krisztus emléket állítottak helyre (néhány közülük teljesen új!). Hogy hol? Sokfelé! A legbüszkébben talán a dunaföldvárit emlegetik a tagok, a segítők. De bízva emlékeznek vissza a kigyósi, a bugaci vagy a fülöpházi emlékkereszt fölszentelésére is.

Részletek
Keresztszentelés Izsákon

Keresztszentelés Izsákon

2006. október 2. 17:55 | Porta Egyesület Szent Ilona Keresztkör

A Porta Egyesület Szent Ilona keresztköre Szent Mihály napjára – Izsák búcsúnapja – felújítatta az Izsák-Feelsővárosi, 1933-ben felszentelt keresztet. A szombat délelőtti keresztszentelés Földvári József diakónus végezte, a helyi hívek és az egyesület aktivistáinak kíséretében. A megjelentek közösen mondtak imát azokért, akik az elmúlt 70 évben vigyázták és ápolták a keresztet, amely most teljesen megújulhatott. A munkálatokat Borsos István, helybéli sírkőmester végezte el.

Részletek
Keresztszentelés Bugacpusztán

Keresztszentelés Bugacpusztán

2006. szeptember 29. 13:59 | Porta Egyesület Szent Ilona Keresztkör

Egy nagyszerű kezdeményezés megvalósítására tette fel a méltó koronát az a lélekemelő ünnepség, melynek keretében a napokban felszentelték a bugaci puszta legújabb keresztjét. A keresztény zarándokhely létesítésének ötlete a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatóságának nevéhez fűződik, amely a terv valóra váltásában kiváló szövetségesekre talált a kecskeméti Porta Egyesület Szent Ilona Keresztkörében, a Bugac Puszta Kft.-ben, valamint Bugac önkormányzatában.

Részletek
Átszállították a Végh Mihály téri mementó keresztet

Átszállították a Végh Mihály téri mementó keresztet

2006. szeptember 14. 11:03 | Porta Egyesület Szent Ilona Keresztkör

Ünnepélyes, bensőséges alkalom volt, ahogy a mai napon, szeptember 14-én délelőtt a mementó kereszt lábánál közös imádkozásra gyűltek össze az emberek. Farkas P. József, a Porta Egyesület alapítója kiemelte napjainkban a kereszt fontosságát, és a nap jelentőségét, ugyanis szeptember 14-e a liturgikus egyházi évben a szent kereszt napja. Nagy jelentősséggel bír a helyszín is, ugyanis első keresztény emlékhelye volt ez a városnak, itt állt Kecskemét első kápolnája és az első temetkezési helye is. Ezen területen gyűltek először össze közös imára a város lakói.

Részletek
Az emlékezés keresztjének elszállítása

Az emlékezés keresztjének elszállítása

2006. szeptember 12. 17:00 | Porta Egyesület Szent Ilona Keresztkör

A szent kereszt felmagasztalásának napján, azaz szeptember 14-én szállítják el a Végh Mihály téren álló felszentelt keresztet a Köztemetőbe. Arra a helyre, ahol a közeljövőben ökumenikus kápolna épül. A belvárosi keresztet emlékezési helynek használták ez idáig a Kecskemétiek, ahol elhuny hozzátartozóikért gyújthattak gyertyát és mondhatták el kérő imáikat. A kiemelésre és elszállításra szent kereszt napján, tehát csütörtök reggel kilenc órakor kerül sor.

Részletek
Izsáki úti feszületet megmentése

Izsáki úti feszületet megmentése

2006. szeptember 8. 14:46 | Porta Egyesület Szent Ilona Keresztkör

Mint ahogy már arról hírt adtunk a Porta Egyesület Szent Ilona Keresztköre újabb keresztet ment meg. Ezúttal az Izsáki úton, a Bagoly utcai kereszteződésnél lévő, 1869-ben emelt fa feszületet. Farkas P. József, a Porta Egyesület alapítója különlegességként kiemelte a Jézus alatt lévő koponyát, ami mint mondta a halál felett aratott győzelmet szimbolizálja. A míves keresztet Laczkó János múzeumigazgató, restaurátor hozza rendbe, aki kollégái segítségével a kereszt állapotának felmérése után a jelenlegi festékréteget eltávolítja és az esetleg hiányos díszeket pótolja. Legvégül védőréteget kap a fafelület és új korpusszal lesz teljessé téve.

Részletek
Újabb keresztmentő akció

Újabb keresztmentő akció

2006. szeptember 7. 18:25 | Porta Egyesület Szent Ilona Keresztkör

A Porta Egyesület Szent Ilona Keresztköre, ismét egy nagy szabású, keresztmentő megmozdulás előtt áll. Kecskeméten az Izsáki út mentén, a Bagoly utcai leágazásnál található fakereszt, már régóta felújításra vár. A keresztkör a Katona József Múzeummal karöltve közösen újítja fel a XIX sz. közepén emelt feszületet.

Részletek
Felszentelték a Szent Kristóf keresztet

Felszentelték a Szent Kristóf keresztet

2006. augusztus 21. 10:32 | Porta Egyesület Szent Ilona Keresztkör

Felemelően szép ünnepség helyszíne volt augusztus 20-án délelőtt a fülöpszállási Kígyósi Csárda melletti füves terület. Itt, az 52-es főúttól néhány méterre szentelték fel a Szent Kristófról, az úton járók védőszentjéről elnevezett keresztet. Borsos István kőfaragó mester remek alkotása a Porta Egyesület koordinálása mellett, széles körű összefogás eredményeként készült el.

Részletek
Szent Ilona munkatársai

Szent Ilona munkatársai

2006. július 10. 15:41 | Porta Egyesület Szent Ilona Keresztkör

Évekkel ezelőtt hozta létre a Porta Egyesület Katolikus Munkacsoportja a Szent Ilona Keresztkört. A civil mozgalom önként vállalt missziója az elhanyagolt, enyészetnek indult keresztek, emlékhelyek megújítása és megmentése. A kicsi de aktív közösség nevéhez - támogatók, szponzorok segítségével - már eddig is számos sikeres akció fűződik. Terveik pedig még hosszú időre kijelölik a feladatokat is.

Részletek
Újabb kereszt szépült meg

Újabb kereszt szépült meg

2006. július 8. 19:57 | Porta Egyesület Szent Ilona Keresztkör

A kecskeméti Porta Egyesület Katolikus Munkacsoportja Szent Ilona Keresztkörének önként vállalt missziója az elhanyagolt, enyészetnek indult keresztek, emlékhelyek megújítása és megmentése. A kicsi, de aktív közösség nevéhez – támogatók, szponzorok segítségével – már eddig is számos sikeres akció fűződik. A napokban újabb kereszt újulhatott meg a keresztkörnek, lelkes és önzetlen hívőknek, és nem utolsó sorban Borsos István kőfaragónak. A Kossuth lakótelepnél, az 5-ös főút mellett álló kőkeresztet a Porta Egyesület által nemrégiben a "Remény Szövetsége" díjjal kitüntetett, izsáki telephelyén dolgozó, de Kecskeméten élő mester és munkatársai tették rendbe gyorsan és szakszerűen.

Részletek
A remény szövetségesei

A remény szövetségesei

2006. június 11. 10:29 | Porta Egyesület Szent Ilona Keresztkör

Példaértékű összefogásnak köszönhetően születhetett újjá Dunaföldvár egyik legszebb ékessége, a Golgota-hegy évszázadokkal ezelőtt emelt Kálvária-szoborcsoportja, amit június 9-én szentelt fel Mayer Mihály, pécsi megyéspüspök. Egykor a lakosság adományaiból és a város segítségével emelték ezt a kegyhelyet, amelyhez Jézus szenvedéstörténetét ábrázoló stációsorozatot is állítottak a település legmagasabb pontján, ezzel is bizonyítva, áldozatra is képesek az itt élők. Itt tartották az egyház jeles ünnepeit, de hétköznapon is szívesen kilátogattak ide a városban és a környéken élők.

Részletek
Pünkösdi keresztszentelés az izsáki határban

Pünkösdi keresztszentelés az izsáki határban

2006. június 6. 16:22 | Porta Egyesület Szent Ilona Keresztkör

Gyönyörű motívumokkal díszített fakeresztet avattak Izsák határában, a Gedeon dűlőben pünkösd másnapján. A generációk óta tájékozódási és elmélkedési pontként megszokott keresztfa a kidőlés határán volt már, hiányát nehezen viselték volna el a környéken lakók és az arra járók. Gyorsan jött a megmentő ötlet – jószívű követőkre, munkatársakra talált a Porta Egyesület Szent Ilona Keresztköre - közös összefogással, némi anyagi áldozatvállalással új keresztfát állítottak az ősi helyen.

Részletek
Megújult a dunaföldvári Kálvária-szoborcsoport

Megújult a dunaföldvári Kálvária-szoborcsoport

2006. május 30. 10:28 | Porta Egyesület Szent Ilona Keresztkör

Újra Dunaföldvár egyik legszebb ékessége a Golgota-hegy évszázadokkal ezelőtt emelt Kálvária-szoborcsoportja, amely a kecskeméti Porta Egyesület Katolikus Munkacsoportja, a város önkormányzata és a Magyar Képzőművészeti Egyetem együttmunkálkodásával született újjá. Egy évvel ezelőtt bontották le a második világháborúban erősen megrongálódott műalkotásokat: a keresztet, valamint Krisztus és Szűz Mária szobrát. Ezeket a budapesti egyetem műhelyében restauráltak, majd az elmúlt hét pénteken emelték vissza eredeti helyükre. Így a kegyhely számos segítő közreműködésének köszönhetően újra régi szépségében áll a Golgota-hegyen.

Részletek
Keresztszentelés Fülöpházán

Keresztszentelés Fülöpházán

2005. július 24. 14:47 | Porta Egyesület Szent Ilona Keresztkör

Több mint százan zarándokoltak el a napokban a Fülöpháza melletti kurjantói Agyagos úti fakereszthez, amely az összefogás minden nehézséget legyőző erejének nagyszerű példájaként született újjá a közelmúltban. Korábban a közeli Somodi tanya tulajdonosa, Balázs Mária figyelt fel a szakrális emlék siralmas állapotára, és elhatározta, hogy megpróbál tenni valamit a kegyhely rendbetétele érdekében. Nemes szándékához kiváló partnerre talált a kecskeméti Porta Egyesület Szent Ilona Kereszt Körében, amelynek megalakulása óta ez már éppen a tizedik keresztmentő missziója volt.

Részletek

Kereszt a pusztán

2005. július 15. 10:07 | Porta Egyesület Szent Ilona Keresztkör

A kurjantói, Agyagos úti keresztet 1934-ben állította Fabó Imre és családja szent fogadalommal és az örök élet, illetve a feltámadás reményében. 66 év múltán felújították Nagy Istvánnéék, de ismét tönkretették a viharok, a fagyok. Balázs Mária és a Porta Egyesület Szent Ilona Keresztköre együtt munkálkodásával, ismét megújult a kereszt, a kerítéssel és a kerttel együtt.

Részletek
Máriavárosi keresztszentelés

Máriavárosi keresztszentelés

2005. június 20. 11:18 | Porta Egyesület Szent Ilona Keresztkör

Újabb felújított keresztet szenteltek fel Kecskemét az elmúlt hét végén. A máriavárosi szakrális emléket a közelmúltban széles körű összefogás eredményeként, a Porta Egyesület Szent Ilona Keresztkörének koordinálása mellett Fellegi Tamás kőfaragó mester és csapata állította helyre eredeti szépségébe. A Porta Egyesület nevében Farkas P. József köszöntötte a megjelent híveket és a környékbeli, illetve a más városrészekből érkezett érdeklődő lakosokat.

Részletek
Egy újjászületés kezdete

Egy újjászületés kezdete

2005. április 27. 13:09 | Porta Egyesület Szent Ilona Keresztkör

Hamarosan újra Dunaföldvár legszebb ékessége lehet a Golgota-hegy évszázadokkal ezelőtt emelt Kálvária-szoborcsoportja, amely a kecskeméti Porta Egyesület Kada Elek Munkacsoportja, a város önkormányzata és a Magyar Képzőművészeti Egyetem együttmunkálkodásával születhet újra. Szerdán délelőtt kezdődhetett meg a nagyszabású munka, hiszen ekkor bontották le a restaurálásra váró szobrokat, hogy elszállítsák a budapesti egyetem műhelyébe. Ezeket a fontos pillanatokat a média képviselői is nyomon követhették, hiszen helyszíni bejárással egybekötött sajtótájékoztatóra várták az újságírókat.

Részletek
Újabb kereszt születik újjá

Újabb kereszt születik újjá

2005. április 25. 10:22 | Porta Egyesület Szent Ilona Keresztkör

Ismét újjászülethet egy kereszt Kecskeméten. Mint arról lapunkban korábban már hírt adtunk, a Máriavárosban élő Kovács Ferencné százezer forintot adományozott a lakóhelye közelében, a Dózsa György út mellett álló kőkereszt rekonstrukciójára. A munkálatok elvégzéshez szükséges többi pénz előteremtését a Porta Egyesület Szent Ilona Kereszt Köre vállalta fel. A kivitelezésre ezúttal is Fellegi Tamás kőfaragó mestert kérték fel, aki munkatársai segítségével a napokban el is szállította helyéről a szakrális emléket (felvételünkön).

Részletek