Július 13. szombat, Jenő
Lezsák Sándor szeretetkalácsai

Lezsák Sándor szeretetkalácsai

2023. december 21. 12:29 | Adományok

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány elnöke 150 darab fonott kalácsot ajánlott fel csütörtökön a Wojtyla Barátság Központ sorsközössége számára. Az értékes adományok még aznap eljutottak a rászorultakhoz, a Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány ebédadományát teljessé téve. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ízletes ebéd a Népfőiskola Alapítvány támogatásával

Ízletes ebéd a Népfőiskola Alapítvány támogatásával

2023. december 21. 13:57 | Adományok

A Lakitelek Alapítványt és Népfőiskolát Lezsák Sándor és felesége alapította, tervezte és álmodta meg a kilencvenes évek elején. Levelek ezreivel mozgósították a Nyugat- Európában és a tengerentúlon élő magyarokat, hazai és helyi támogatókat szerveztek, és több nagyszabású vállalkozást indítottak útjára. A világ minden részéről érkező adományok segítségével azóta is folyamatosan épül a Lakiteleki Népfőiskola. A mára komplexummá fejlődött, 26 hektár területen fekvő épületegyüttes hazai és nemzetközi vonzerejét növeli, hogy az igényes szellemi vendéglátás mellett a fenntartók a szabadidő kulturált és egészséges eltöltésére is ügyelnek. Kitűnő szálláshely, konyha, teniszpálya, uszoda, edzőterem, szabadtéri sakk és sok más egyéb szolgáltatás közül válogathatnak az ide érkezők. A Lakiteleki Népfőiskolát a Népfőiskola Alapítvány – mint jogi személy – üzemelteti, tartja fenn, melynek elnöke Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a Parlament alelnöke és kuratóriumi tagjai amellett, hogy buzgón törekednek a Népfőiskola célkitűzéseinek megvalósítása érdekében, jótékonysági akciókban is előszeretettel kiveszik részüket. Ezek sorába tartozik a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségének elkötelezett támogatása, melynek eredményeképpen csütörtök délben százhúsz adag pulykaragulevest, valamint mákostésztát, ezen felül pedig kalácsot, kenyeret és süteményt osztott ki Lezsák Sándor úr képviseletében Lévai Jánosné tanácsnok asszony és Jánosi István tanácsnok a népkonyha szegényeinek. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Hanuka, a fény ünnepe

Hanuka, a fény ünnepe

2023. december 21. 13:51 | Szegények Akadémiája

A hanuka zsidó örömünnep, ami Jeruzsálem i. e. 2. századi visszafoglalásának állít emléket. Ennek történeti előzményeit ismertette prof. dr. Róna Tamás, az alföldi régió főrabbija a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak szóló csütörtöki előadásában. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Spreading zenekar adott ünnepi koncertet a Wojtyla Ház „pódiumán”

A Spreading zenekar adott ünnepi koncertet a Wojtyla Ház „pódiumán”

2023. december 21. 13:53

Gazdag karácsonyi dallamcsokrot nyújtott át csütörtök délben a Spreading zenekar a Wojtyla Barátság Központ szegényeinek, Hajdú László (HaL) zeneszerző, dalszövegíró vezetésével. Az előadott dalszövegek és zenei kompozíciók is nagyrészt HaL nevéhez fűződnek. A rendkívül felkészült, lelkes zenészek és a csodálatos hanggal megáldott énekesnő nehézsorsú embertársaikkal szolidaritást vállalva ingyen lépett fel, ráadásul hangszereik mellett saját hangtechnikai berendezéseiket használták. A közel háromnegyedórás ragyogó fellépést vastapssal jutalmazták a népkonyha gondozottjai. Az eseményen tiszteletét tette Lévai Jánosné, a Polgármesteri Hivatal tanácsnok asszonya és Jánosi István tanácsnok is. Utóbbi felszólalásában méltatta a muzsikusok kiválóságát. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Hatszáz darab Aranybarna palacsintával kedveskedtek a wojtylásoknak

Hatszáz darab Aranybarna palacsintával kedveskedtek a wojtylásoknak

2023. december 21. 13:59 | Adományok

Rádi Tivadar, valamint a Wojtyla Barátság Központ egyik kedves önkéntese, Faragó Imréné Juditka fogadta a gondozottakat csütörtök délben a népkonyha főbejáránál. A helyszínen éttermi minőségű palacsintával nyújtottak valódi gasztronómiai élményt a szociális-közművelődési intézmény szegényeinek. A palacsinta parti híre váratlanul érte az ebédosztásra érkezetteket, meglepetésnek szánta ugyanis a jótékonysági eseményt Farkas P. József, a Wojtyla Ház alapító-igazgatója. Azonban mégis sejthették a nélkülözők, hogy készülőben van valami, hiszen a kapuhoz igyekezve messziről feltűnt mindenkinek egy különleges utánfutón található felirat: Nagyi-féle Aranybarna. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
December 20-án már „szenteste” volt a Wojtylában

December 20-án már „szenteste” volt a Wojtylában

2023. december 20. 13:48 | Adományok

A Szenteste Alapítvány hagyományosan leginkább a karácsonyi ünnepkörhöz kötődő, rendszerint december 24-től január 1-ig tartó nagyszabású ebédosztások támogatásából veszi ki részét. Ám a civil szervezet lehetőségei ezúttal azt is lehetővé tették, hogy a december 20-ai, azonos jellegű karitatív akció megvalósulását úgyszintén pártfogolják. A Szenteste Alapítványnak köszönhetően összesen százhúsz adag gombás csirkemell és tészta köret került a szegények böjtös asztalára. Az ízletes menüt kenyér, valamint – a Fornetti Kft. felajánlásával – barackos párna tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szeretetcsomagokat vehettek át a Wojtyla Ház idei legszorgalmasabb önkéntesei

Szeretetcsomagokat vehettek át a Wojtyla Ház idei legszorgalmasabb önkéntesei

2023. december 20. 13:03 | Adományok

A Wojtyla Barátság Központ vezetősége különféle adományokkal fejezte ki hálás köszönetét a népkonyha azon gondozottjainak, akik önkéntes munka terén 2023-ban a legszorgosabbnak bizonyultak a szociális intézmény háza táján. Az idei év Prima Primissimái: Daróczi István, Jobbágy Istvánné Katika, Kertész Jánosné Julika, Kispatakiné Szénási Melinda, Oskolás János, Somodi Erzsébet, Varga Julianna, Csorba István, Döme Julianna, Szabó Mária, Kotvits Jánosné Olga, Mányi István, Megyesi László. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Karácsonyi csomagok Németországból – a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet felajánlásával

Karácsonyi csomagok Németországból – a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet felajánlásával

2023. december 20. 13:34 | Adományok

A Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet közvetítésével százhúsz darab, németországi segélyszervezetek által felajánlott, gyermekjátékokat tartalmazó csomagokat osztott szét rászorulók között a Szenteste Alapítvány. A nehézsorsú emberek és csemetéik a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ Egressy utca 5/b. szám alatti épületében vehették át a nagyméretű dobozokat. Egyidejűleg a karitatív létesítményt üzemeltető Farkas házaspár lánya, Ágnes „Ágó” saját felajánlásai, illetve adománygyűjtésének gyümölcsei is eljutottak a leginkább elesettekhez. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Felújításra elszállították a Belső-Szegedi úti „halálosztó” keresztet

Felújításra elszállították a Belső-Szegedi úti „halálosztó” keresztet

2023. december 20. 10:17 | Szent Ilona Keresztkör

A Wojtyla Barátság Központ és a Porta Egyesület Szent Ilona Keresztköre kezdeményezésére rövidesen megújul a Belső-Szegedi út egyik szegletében – a szakrális emléken található felirat szerint – Király Sándor és neje, Gyurkó Mária által 1892-ben, a Szentháromság egy Isten dicsőségére emeltetett Krisztus-kereszt. A mára igencsak leromlott állapotba jutott, két világháborút és egy forradalmat megélt műtárgy további érdekessége, hogy a városi legenda szerint valamikor a 80-as években egy ember – kissé illuminált állapotban – felmászott a kereszt tetejére, hogy bántalmazza Krisztus testét. Gonosz terve azonban balul ütött ki, verés helyett a magasból a talajra zuhant, ahol menten szörnyethalt – mesélte Farkas P. József, amikor hírt adott az általa vezetett két szervezet legújabb indítványáról. A felújítási munkálatok Borsos István izsáki kőfaragó mester keze munkája által válnak valóra nemes lelkű felajánlók támogatásával. A keresztet annak talapzatával együtt Nagy Mihály vállalkozó szállíttatta el a helyszínről december 20-án. (Fotók: Borsos István)

Részletek