Június 19. szerda, Gyárfás
Hatszáz darab Aranybarna palacsintával kedveskedtek a wojtylásoknak

Hatszáz darab Aranybarna palacsintával kedveskedtek a wojtylásoknak

2023. december 21. 13:59 | Adományok

Rádi Tivadar, valamint a Wojtyla Barátság Központ egyik kedves önkéntese, Faragó Imréné Juditka fogadta a gondozottakat csütörtök délben a népkonyha főbejáránál. A helyszínen éttermi minőségű palacsintával nyújtottak valódi gasztronómiai élményt a szociális-közművelődési intézmény szegényeinek. A palacsinta parti híre váratlanul érte az ebédosztásra érkezetteket, meglepetésnek szánta ugyanis a jótékonysági eseményt Farkas P. József, a Wojtyla Ház alapító-igazgatója. Azonban mégis sejthették a nélkülözők, hogy készülőben van valami, hiszen a kapuhoz igyekezve messziről feltűnt mindenkinek egy különleges utánfutón található felirat: Nagyi-féle Aranybarna. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
December 20-án már „szenteste” volt a Wojtylában

December 20-án már „szenteste” volt a Wojtylában

2023. december 20. 13:48 | Adományok

A Szenteste Alapítvány hagyományosan leginkább a karácsonyi ünnepkörhöz kötődő, rendszerint december 24-től január 1-ig tartó nagyszabású ebédosztások támogatásából veszi ki részét. Ám a civil szervezet lehetőségei ezúttal azt is lehetővé tették, hogy a december 20-ai, azonos jellegű karitatív akció megvalósulását úgyszintén pártfogolják. A Szenteste Alapítványnak köszönhetően összesen százhúsz adag gombás csirkemell és tészta köret került a szegények böjtös asztalára. Az ízletes menüt kenyér, valamint – a Fornetti Kft. felajánlásával – barackos párna tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szeretetcsomagokat vehettek át a Wojtyla Ház idei legszorgalmasabb önkéntesei

Szeretetcsomagokat vehettek át a Wojtyla Ház idei legszorgalmasabb önkéntesei

2023. december 20. 13:03 | Adományok

A Wojtyla Barátság Központ vezetősége különféle adományokkal fejezte ki hálás köszönetét a népkonyha azon gondozottjainak, akik önkéntes munka terén 2023-ban a legszorgosabbnak bizonyultak a szociális intézmény háza táján. Az idei év Prima Primissimái: Daróczi István, Jobbágy Istvánné Katika, Kertész Jánosné Julika, Kispatakiné Szénási Melinda, Oskolás János, Somodi Erzsébet, Varga Julianna, Csorba István, Döme Julianna, Szabó Mária, Kotvits Jánosné Olga, Mányi István, Megyesi László. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Karácsonyi csomagok Németországból – a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet felajánlásával

Karácsonyi csomagok Németországból – a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet felajánlásával

2023. december 20. 13:34 | Adományok

A Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet közvetítésével százhúsz darab, németországi segélyszervezetek által felajánlott, gyermekjátékokat tartalmazó csomagokat osztott szét rászorulók között a Szenteste Alapítvány. A nehézsorsú emberek és csemetéik a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ Egressy utca 5/b. szám alatti épületében vehették át a nagyméretű dobozokat. Egyidejűleg a karitatív létesítményt üzemeltető Farkas házaspár lánya, Ágnes „Ágó” saját felajánlásai, illetve adománygyűjtésének gyümölcsei is eljutottak a leginkább elesettekhez. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Felújításra elszállították a Belső-Szegedi úti „halálosztó” keresztet

Felújításra elszállították a Belső-Szegedi úti „halálosztó” keresztet

2023. december 20. 10:17 | Szent Ilona Keresztkör

A Wojtyla Barátság Központ és a Porta Egyesület Szent Ilona Keresztköre kezdeményezésére rövidesen megújul a Belső-Szegedi út egyik szegletében – a szakrális emléken található felirat szerint – Király Sándor és neje, Gyurkó Mária által 1892-ben, a Szentháromság egy Isten dicsőségére emeltetett Krisztus-kereszt. A mára igencsak leromlott állapotba jutott, két világháborút és egy forradalmat megélt műtárgy további érdekessége, hogy a városi legenda szerint valamikor a 80-as években egy ember – kissé illuminált állapotban – felmászott a kereszt tetejére, hogy bántalmazza Krisztus testét. Gonosz terve azonban balul ütött ki, verés helyett a magasból a talajra zuhant, ahol menten szörnyethalt – mesélte Farkas P. József, amikor hírt adott az általa vezetett két szervezet legújabb indítványáról. A felújítási munkálatok Borsos István izsáki kőfaragó mester keze munkája által válnak valóra nemes lelkű felajánlók támogatásával. A keresztet annak talapzatával együtt Nagy Mihály vállalkozó szállíttatta el a helyszínről december 20-án. (Fotók: Borsos István)

Részletek
Fenyőfák és karácsonyi díszek – sok szeretettel

Fenyőfák és karácsonyi díszek – sok szeretettel

2023. december 19. 16:13 | Adományok

A Neumann János Egyetem Hallgatói Önkormányzata a kiskunfélegyházi Prémium Fenyő családi vállalkozással karöltve három darab fenyőfával és a hozzájuk tartozó díszekkel ajándékozta meg a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségét. A szervezetek képviselői kedd délután adták át nagylelkűségük gyümölcsét Farkasné Pásztor Jolánnak, a Wojtyla Barátság Központ társalapítójának. (Fotó: Mátyus István)

Részletek
Szeretetebéd a Wojtyla Ház hűséges önkéntese és anonim felajánló jóvoltából

Szeretetebéd a Wojtyla Ház hűséges önkéntese és anonim felajánló jóvoltából

2023. december 19. 13:57 | Adományok

Jónás Piroskát hosszú évek munkája köti a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségéhez. Idővel máshová szólította őt a kötelesség, ám önkéntesként rendszeres gyakorisággal vissza-visszatér a szociális-közművelődési intézménybe, hogy – legfőképpen imádott virágoskertjében hajlongva, metszőollóval a kezében – kertészeti ismereteivel, szaktudásával, szorgos munkálkodásának szemet gyönyörködtető gyümölcsével járuljon hozzá a százhúsz főt számláló gondozotti kör lelki felemelkedéséhez, nem kevésbé az Egressy utcai népkonyha környezetének rendben tartásához. Anonim magánszeméllyel karöltve, nemes szándéktól vezérelve Piroska nemrégiben akként határozott, ismerősével egyetemben ebédmeghívással járul hozzá a karitatív létesítmény elesettjei karácsonyi hangulatának fokozásához. Közös elhatározásukat tett követte, melynek folyományaként december 19-én délben együttesen százhúsz adag kijevi csirkemell és gombás rizs került a nélkülözők böjtös asztalára. Társa távollétében Piroska egymaga köszöntötte az étkezdében egybegyűlteket, majd szívbéli szeretettel, jó szóval átnyújtotta számukra a gazdag ízvilággal jellemezhető, igazán remek menüt – kenyér és (a Fornetti Kft. felajánlásával) édes sütemény kíséretében. Isten bőséges áldása kísérje jótevőink életét! – ilyképpen öntötték szavakba hálájukat a különb sorsra érdemes megajándékozottak. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Örömzene hangjaira osztottak ebédet a Wojtyla Házban

Örömzene hangjaira osztottak ebédet a Wojtyla Házban

2023. december 19. 13:12

Karácsonyi koncerttel szolgált a Lakó Sándor Kamarazenekar a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai részére a december 16-ai, keddi ebédosztást megelőzően, Kulcsár Erika művészeti vezető irányításával. A volt zeneiskolásokból verbuválódott együttes – melynek tagjai sorában orvos, gyógyszerész, tanár egyaránt szerepet talált – klasszikus hangszerek húrjain felcsendülő, valódi örömzenével ajándékozta meg a szociális-közművelődési intézmény délidőben egy-egy tányér meleg ételre és néhány baráti szóra vágyakozó szegényeit. A jutalom nem is maradt el: viszonzásképpen tapsviharral honorálta a nagyérdemű közönség a muzsikusok nemes gesztusát, kiváló játékát, énekhangját. (Fotók: Mátyus István)

Részletek