November 30. szerda, Andor, András
Hovány Márton második ebédadománya

Hovány Márton második ebédadománya

2022. július 20. 13:19 | Adományok

„Azt gondolom, a példamutatásba beletartozik az is, ha valaki bajban van, akkor segítünk, hogy mihamarabb kikerüljünk szorult helyzetéből." – vallotta egy vele készült korábbi interjúban Hovány Márton, az általa alapított Hovány cégcsoport tulajdonosa, első számú vezetője, Magyarország egyik legismertebb, legnagyobb autókereskedője. És nem csupán hangoztatja, ekképp hoz döntéseket, cselekszik mindennapjaiban. Ennek második megnyilvánulásaként szerdán úgyszintén ő finanszírozta a közel százhúsz hátrányos helyzetű ellátott déli étkezését. Közös imádság után babfőzeléket és Stefánia-szeletet fogyasztottak, mellé pedig kenyeret, valamint süteményt vehettek át a jobb sorsra érdemes emberek. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Keresztgondozás öt helyszínen

Keresztgondozás öt helyszínen

2022. július 19. 12:37 | Szent Ferenc Környezetbarát Kör

A Porta Egyesület önkéntesei és a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai tavasz óta folyamatosan, heti rendszerességgel gyomlálnak, gereblyéznek, továbbá öntöznek, szemetet szednek a Kiskunfélegyházi úti „Mercedes-keresztnél”, valamint a Kurucz téri, a Mezei utcai, és a Belső-Szegedi úti szakrális emlék közvetlen közelében, illetve a Szentháromság temetőben, Révész István tábori püspök sírjánál. Kedden alig három órahossza alatt szinte teljesen újjávarázsolták a műemlékek övezetét, sőt mi több, szárazságtűrő növényeket is ültettek az egyes helyszíneken. Majd legvégül közös erővel elszállították az összegyűjtött, oda nem illő tereptárgyakat. Holnap a Kurucz téri, mintegy tíz évvel ezelőtt ültetett facsoport öntözése kerül sorra.

Részletek
Héjja János júliusban sem feledkezett meg a nehézsorsúakról

Héjja János júliusban sem feledkezett meg a nehézsorsúakról

2022. július 19. 13:14 | Adományok

Amikor több mint harminc évvel ezelőtt megnyílt az első McDonald's Magyarországon, fiaival az utcán több száz méteres, kígyózó sorban állt Héjja János is, hogy megkapják életük első „mekis” hamburgerét. Akkor még nem értette, minek ez a nagy felhajtás, ámde mostanra többmilliárdos árbevételt realizál ezekből a hamburgerekből. Héjja János, a Peki Restaurant Kft. tulajdonosa és ügyvezetője immáron hét vidéki – ebből három kecskeméti – éttermet vezet, nemzetközi mércével mérve is komoly sikerekkel. Az ő nemes hozzájárulásával elkészült ételt – lecsós sertésszeletet és tészta köretet – távollétében a Wojtyla Barátság Központ munkatársai, önkéntesei osztották ki a gondozottak számára. A menühöz Félegyházi kenyér, valamint sütemény is dukált. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Sertéspörkölt sok ízzel, élettel, szeretettel

Sertéspörkölt sok ízzel, élettel, szeretettel

2022. július 16. 13:25 | Adományok

Horváth Miklós és családja régi időktől fogva buzgó szemlélője a Wojtyla Barátság Központ emberbaráti, egyúttal lélekmentő missziójának. Tisztelettel adóznak a szociális intézmény fenntartói, munkatársai, önkéntesei iránt, akik a maguk szerény eszközeivel immáron tizenhét esztendeje túlélést igyekeznek biztosítani az élet útvesztőiben bukdácsolóknak. Horváthék évekkel ezelőtt elhatározták, ők maguk is „csatasorba” állnak, segítő jobbot nyújtva a népkonyha gondozottjainak. Nemeslelkűségüknek köszönhetően százhúsz adag sertéspörkölt kellékei rotyogtak – immáron sokadik alkalommal – szombat délelőtt a szociális intézmény udvari bográcsában. Kovács Balázs, a Mokambo Étterem szakács-tulajdonosa kitartó munkálkodásának eredményeként pontban fél 12-kor kezdetét vehette az ebédosztás, teret adva a kulináris élvezeteknek. Az első osztályú menüt tészta köret, savanyúság, kenyér és sütemény tette teljessé. A vasárnapi hidegcsomagok Simon Bence, az Építő Simon Kft. ügyvezetője nagyvonalú felajánlásának köszönhetően juthattak el az ínségesekhez. (Fotók: Kolláth Andrea – archív)

Részletek
Sokadszor jótékonykodott Hovány Márton

Sokadszor jótékonykodott Hovány Márton

2022. július 18. 13:39 | Adományok

„Azt gondolom, a példamutatásba beletartozik az is, ha valaki bajban van, akkor segítünk, hogy mihamarabb kikerüljünk szorult helyzetéből." – vallotta egy vele készült korábbi interjúban Hovány Márton, az általa alapított Hovány cégcsoport tulajdonosa, első számú vezetője, Magyarország egyik legismertebb, legnagyobb autókereskedője. És nem csupán hangoztatja, ekképp hoz döntéseket, cselekszik mindennapjaiban. Ennek egyik megnyilvánulásaként hétfőn ő finanszírozta a Wojtyla Barátság Központ közel százhúsz hátrányos helyzetű ellátottjának déli étkezését, melynek eredményeként rakott kelkáposztát, kenyeret és süteményt szolgáltak fel a Wojtyla Ház munkatársai, önkéntesek közreműködésével. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Boldog Mihály idén utoljára adományozott cseresznyét

Boldog Mihály idén utoljára adományozott cseresznyét

2022. július 12. 15:27 | Adományok

A kecskeméti gyümölcstermesztő felajánlása a Wojtyla Barátság Központ szegényei javára az elmúlt napok során – nyugodtan állíthatjuk – időközben rendszeressé vált. A nemes lelkű gazdálkodó ez idáig idestova mintegy 800 kilogramm ropogós, édes gyümölcsöt adományozott a szociális-közművelődési intézmény sorsközösségének – összesen 9 alkalommal. Kérése feléjük mindössze ennyiből állt: a megajándékozottak (vagy azok képviselői) szedjék le az elvitelre szánt cseresznyét a fáról. Kedden Jobbágy Istvánné Katika, Ivicz Panna és Facol Lajos mászott fel a kerti létrára, majd jött le arról teli vödörrel – egy teljes napon át. Ezúttal részt vett a közös munkában Facol Lajos anyósa, Gyurkó Józsefné Túri Anna néni is, aki 90 év feletti életkorát meghazudtolva szorgalmasan szedte, majd szortírozta és tisztította a termést, hogy a Wojtyla Ház rászorulói esztétikailag kifogástalan, tiszta és egészséges gyümölcshöz jussanak. A közösen szedett nagymennyiségű mézédes, átválogatott cseresznyét Facol Lajos, a népkonyha aranykezű ezermestere juttatta el gépkocsijával a karitatív létesítmény Egressy utca 5/b. szám alatti épületéhez – idén utoljára. (Fotók: Facol Lajos)

Részletek
Bimbó Imre pártfogolta az elesetteket

Bimbó Imre pártfogolta az elesetteket

2022. július 15. 13:28 | Adományok

A kiváló szentkirályi ácsmester évek óta kiveszi részét a Wojtyla Barátság Központ tetőfelújítási munkálataiból. Egyebek mellett ő készítette el a népkonyha udvari teraszát, tárolóját is. Összességében keze nyomát őrzi minden, ami fából készült. Ezzel azonban még koránt sincs vége! Pénteken – immáron sokadszor – ételadományával is meglepte a szociális létesítmény gondozottjait. A menüt igazán nem érhette kifogás: rakott húsos tésztát, kenyeret és süteményt, valamint – Roszik Tamás dunavecsei őstermelő jóvoltából - sárgadinnyét szolgáltak fel a Wojtyla Ház buzgó munkatársai. A finom ebédet Széphalmi Juliska, a Madách Színház színművésze szolgálta fel. A közismert médiaszemélyiség Farkas Ágó, a Wojtyla Házat alapító és üzemeltető Farkas házaspár lánya meghívására vendégeskedett Kecskeméten, és látogatott el az Egressy utca 5/b. szám alatti karitatív intézmény sorsközösségéhez. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Vészhelyzet: A tűzvészben kis híján leégett az izsáki Farkas-tanya

Vészhelyzet: A tűzvészben kis híján leégett az izsáki Farkas-tanya

2022. július 15. 09:17

Nem sokon múlott az izsák-matyópusztai, korábban Farkas P. József, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója tulajdonában lévő erdőszéli tanya fennmaradása. A minapi, mintegy száz hektáron pusztító tűzvész lángjai ugyanis – csodával határos módon – az épület bejáratánál megálltak, ily módon életben tartva a több mint százesztendős birtokot.

Részletek
Ebédfelajánlás Németh Lászlótól, az Elektro Center tulajdonosától

Ebédfelajánlás Németh Lászlótól, az Elektro Center tulajdonosától

2022. július 14. 15:39 | Adományok

Kellemes napfényes időjárás köszöntötte csütörtökön azt a közel százhúsz rászorultat, akik szociális helyzetükből adódóan „ebéd ügyben” kénytelenek voltak a Wojtyla Barátság Központ segítségét kérni. A népkonyha munkatársai természetesen nem ijedtek meg a „kihívástól”, hiszen tizenhét esztendő alatt bőven volt idejük megszokni, hogy folyamatosan hátrányos helyzetű emberek rendelkezésére kell állniuk, akik önerejükből nem tudják megoldani saját élelmezésüket. Ma a K.E.K. Kft, ismertebb nevén az ELEKTRO CENTER villamossági szaküzlet tulajdonosa, Németh László segített a népjóléti intézmény elesettjein. Az ételt – ízletes ragulevest – a karitatív szervezet szorgos munkatársai tálalták fel és osztották ki. A menühöz kenyér, sütemény és sárgadinnye is társult. Utóbbi Roszik Tamás dunavecsei dinnyésgazda adományaként kerülhetett a szegények böjtös asztalára. (Fotók: Mátyus István)

Részletek