Február 5. vasárnap, Ágota, Ingrid
Kisnyugdíjas juttatott alapvető élelmiszereket a rászorulóknak

Kisnyugdíjas juttatott alapvető élelmiszereket a rászorulóknak

2022. november 21. 10:16 | Adományok

Csomósné Puskás Elíz gyakorta jár-kel az Egressy utcában, ennél fogva számtalanszor szemtanúja a Wojtyla Barátság Központ rendezvényeinek, legyen szó csoportos önkéntes kertészkedésről, szemétgyűjtésről vagy éppen zenés-táncos ünnepi alkalmakról, közösségi megemlékezésekről. Látván a szociális-közművelődési intézmény jobb sorsra érdemes gondozottjait, első gondolata, hogy miként tudná valamiképpen enyhíteni testi-lelki nyomorúságukat. Kispénzű nyugdíjas lévén tudja, a világot aligha képes megváltani – annál is inkább, mert ezt már Krisztus megtette értünk és helyettünk kétezer évvel ezelőtt. Minden szegénysége ellenére jártában-keltében megannyiszor hoz be alapvető élelmiszereket és használati cikkeket az Egressy utcai népkonyha épületében. Ezt tette november 21-én, hétfőn is, amikor étolaj, csirkemell, margarin, tejföl, kristálycukor, tea és tojás került az elesettek böjtös asztalára. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Különdíjat nyert a Wojtyla Ház gondozottja

Különdíjat nyert a Wojtyla Ház gondozottja

2022. november 15. 13:35

November 12-én az Együtt egy szebb jövőért projektnek köszönhetően ismét megvalósult a "Fuss az egészségedért - Libafutam" futóverseny Kiskőrösön. Különdíjban részesült Csomai Zsolt mozgássérült sportoló, a Wojtyla Barátság Központ egyik gondozottja, aki Handbike-al teljesítette a félmaratont, míg kísérője Albert Ferenc görkorcsolyával tette meg a 21 km-es távot.

Részletek
„Névtelen” jótevő ebédeltetett

„Névtelen” jótevő ebédeltetett

2022. november 18. 12:17 | Adományok

Jézus ezt mondja: „Vigyázzatok: a kegyességeteket ne az emberek előtt gyakoroljátok, hogy lássanak titeket, mert így nem kaptok jutalmat mennyei Atyátoktól. Amikor tehát adományt adsz, ne kürtöltess magad előtt, ahogyan a képmutatók teszik a zsinagógákban és az utcákon, hogy dicsérjék őket az emberek. Bizony, mondom néktek: megkapták jutalmukat. Te pedig amikor adományt adsz, ne tudja a bal kezed, mit tesz a jobb, hogy adakozásod titokban történjék; a te Atyád pedig, aki látja, ami titokban történik, megfizet neked.” Máté evangéliumának eme igeverseire alapozva fogalmazta meg adakozása mibenlétét egy önmagát megnevezni nem kívánó úr. Az anonim patrónus mindennek megfelelően pénteken kelkáposztafőzeléket, valamint Stefánia-vagdaltat ajánlott fel a Wojtyla Barátság Központ által gondozott százhúsz rászorulónak. Kilétét olyannyira titokban tartotta, hogy emiatt az ebédosztáson sem óhajtott jelen lenni, csupán üzenetet hagyott a népkonyha elesettjeinek: mindenkinek kitűnő egészséget, az étel elfogyasztásához pedig nagyon jó étvágyat kívánt. A házias menüt hagyományosan kenyér és sütemény tette teljessé. Előzetesen Mike Sámuel, a Kecskeméti Baptista Gyülekezet lelkipásztora és Révész László, a hívőközösség kántora adott ízelítőt keresztény énekekből – gitár és zongorakísérettel. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Áhítattal és keresztény énekekkel szolgáltak a kecskeméti baptisták

Áhítattal és keresztény énekekkel szolgáltak a kecskeméti baptisták

2022. november 18. 12:08

Mike Sámuel, a Kecskeméti Baptista Gyülekezet lelkipásztora és Révész László, a hívőközösség kántora adott ízelítőt keresztény énekekből gitár- és zongorajátékkal a Wojtyla Barátság Központ étkezdéjében. A lelkész csütörtök déli előadásában Isten gondoskodó szeretetére hívta fel a népkonyha szegényeinek figyelmét, léleksimogató dallamok kíséretében. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Mák és zöldségfélék a Zöldi Kertészetből

Mák és zöldségfélék a Zöldi Kertészetből

2022. november 17. 20:17 | Adományok

Tóth Nándor, a dunavecsei Zöldi Kertészet társtulajdonosának képviselője nagymennyiségű zöldségfélét, valamint 20 kilogramm prémium minőségű mákot adott át Farkas P. Józsefnek, amikor a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója csütörtök délután ismét a 400 hektáron gazdálkodó mezőgazdasági vállalkozás telephelyére látogatott. A bőkezű adományt – melynek elszállításában Koi Béla vállalkozó segédkezett saját gépkocsijával – a kecskeméti népkonyha szegényeinek szociális étkeztetésére használják fel. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Kovács Zoltán és családja adományozott melegételt

Kovács Zoltán és családja adományozott melegételt

2022. november 17. 16:39 | Adományok

A kecskeméti Miga-Metall Kft. tulajdonosa, Kovács Zoltán családjával karöltve úgy döntött, november 17-én újból vendégül látja a Wojtyla Barátság Központ szegényeit. Eddigi tapasztalatai alapján ugyanis hosszú ideje akként ítéli meg, további támogatásra méltó az erőfeszítés, melyet a szociális intézmény kollektívája és sorsközössége együttes erővel kifejt annak érdekében, hogy a hátrányos helyzetű emberek közül minél többen megtalálják helyüket, szerepüket a „normális” élet felé vezető úton; előbb-utóbb ismét önállóan eligazodjanak mindennapjaik útvesztőiben. A fémmegmunkálással, lakatosipari munkákkal, hegesztéssel, fémszerkezet-gyártással, csiszolással, felületkezeléssel foglalkozó kecskeméti Miga-Metall Kft. vezetője a gondozottakhoz szóló üzenetében reményét fejezte ki, hogy másik alkalommal is tud majd segíteni. A Wojtyla Ház munkatársai délben Marco Polo szeletet és burgonyapürét, valamint kenyeret, süteményt tálaltak fel a népkonyha százhúsz elesettje részére. A felszolgálásban vendégként Szentkúti György, a jakabszállási Nádas Vendéglő tulajdonosa, a karitatív létesítmény egyik régi patrónusa nyújtott hathatós segítséget. Előzetesen Borisz atya ortodox lelkész biblikus gondolatait hallhatták a jelenlévők. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szakálas Tibor és családja hívta ebédelni a wojtylásokat

Szakálas Tibor és családja hívta ebédelni a wojtylásokat

2022. november 16. 13:42 | Adományok

A Print 2000 Nyomdát három nyomdai szakember alapította Kecskeméten 1994-ben. Közéjük tartozott Szakálas Tibor, a cég egyik jelenlegi ügyvezető igazgatója. A folyamatos bővítések, fejlesztések eredményeként – az akkor még mikrovállalkozásként megalakult társaság – néhány év alatt jelentős középüzemmé nőtte ki magát, ahol saját tulajdonban lévő ingatlanon, csaknem kéthektáros telephelyen, 3000 négyzetméternyi üzemcsarnokban folyik a termelés. A vállalat fennállása alatt mindig eredményesen gazdálkodott, aminek alapja a szakmai felkészültség mellett a rendezett munkaügyi, pénzügyi háttér, a megfelelő államigazgatási és beszállítói kapcsolatrendszer, továbbá a korrekt vevőkiszolgálás. Szakálas Tibor amellett, hogy pályafutásával nyomdai berkekben országos ismertségre tett szert, a jótékonyság erénye sem áll tőle távol. Olyannyira, hogy szerdán ő és családja támogatta a Wojtyla Barátság Központ százhúsz szegényének szociális étkeztetését. A kiváló menüt – lecsós hús rizs körettel – önkéntesek tálalták és osztották ki a rászorultak között. Az étel mellé kenyér és sütemény is járt a nélkülözőknek. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
300 kg burgonya adomány a Göbölyös családtól

300 kg burgonya adomány a Göbölyös családtól

2022. november 15. 13:19 | Adományok

Kecskemét egyik üde színfoltjává lett egy sötétkék színű ponyvás kisteherautó, rajta a sárga felirattal: „GÖMBI BURGONYA Helybe szállítva 06 30 366 5690 Helvécia”. Ki ne ismerné e pompás járgányt, mely oly gyakorta felbukkan a hírös város útjain!? A kiváló minőségű terményei révén méltán közkedvelt Göbölyös Károly mezőgazdasági őstermelő és családja nem csak állhatatos, kitartó munkálkodása okán örvend köztiszteletnek Helvécia-szerte, valamint vásárlóik, barátaik, ismerőseik körében, egyben az önzetlen szeretet, jószándék, segítőkészség iskolapéldái is. Ennek jegyében ajánlanak fel időről időre nagymennyiségben burgonyát a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ szegényeinek élelmezésére, immáron évek óta. Kedden 20 zsák – összesen 300 kilogramm krumplit – pakolt le Göbölyös Károlyné a Wojtyla Ház udvarában. Az értékes adomány főzések alkalmával jut el a rászorultakhoz. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Héjja János ebédet osztott a Wojtyla Házban

Héjja János ebédet osztott a Wojtyla Házban

2022. november 15. 12:58 | Adományok

Idén tizenegyedik alkalommal jelent meg a Wojtyla Barátság Központban Héjja János, a Peki Restaurant Kft. ügyvezetője, immáron nyolc hazai McDonald’s étterem méltán közmegbecsülésnek örvendő tulajdonosa, aki minden hónapban megtiszteli ebédadományával az Egressy utcai népkonyha több mint százharminc halmozottan hátrányos helyzetű, testi-lelki kínoktól gyötört polgártársunkat számláló sorsközösségét. Mint az elesettekhez szólva megjegyezte, jótékonysági szerepvállalása öröm és bánat is egyszerre, hiszen jó szívvel adakozik, ám jobb lenne, ha rászorultság hiányában rendszeres adományára nem is lenne szükség a wojtylások háza táján. Az ő hozzájárulásával elkészült ételt – százharminc adag sárgaborsófőzeléket és sertéspörkölt feltétet – személyesen osztotta ki a nélkülözőknek, önkéntesek tevékeny közreműködésével. A házias menüt Félegyházi kenyér és sütemény tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek