Június 17. hétfő, Alida, Laura
Ötvenezren vettek részt a lengyel nemzeti életvédő felvonuláson Varsóban

Ötvenezren vettek részt a lengyel nemzeti életvédő felvonuláson Varsóban

2024. április 19. 11:22

Április 14-én több mint ötvenezren vonultak Varsó utcáin az „Éljen Lengyelország!” mottóval szervezett menetben, kifejezve tiltakozásukat az abortuszt támogató törvénytervezetek ellen. Az esemény védnöke a Lengyel Püspöki Konferencia volt. A főváros két székesegyházában szentmisét mutattak be a megfogant életekért; Tadeusz Wojda érsek kezdeményezésére imanap volt a templomokban erre a szándékra.

Részletek
Budai Csaba és családja gyámolította az ínségeseket

Budai Csaba és családja gyámolította az ínségeseket

2024. április 19. 13:28 | Adományok

Budai Csaba és kedves feleségének cége 1991 óta van jelen a számítástechnika világában. Időközben nevük ugyan megváltozott, azonban termékeik, szolgáltatásaik magas színvonala, valamint a gyors és rugalmas ügyintézés maradt a régi. Legyen szó szervizről, szaktanácsadásról vagy akár garanciális ügyintézésről. A vállalkozás tulajdonosai azonban nem csak az informatika világában járatosak, éppoly otthonosan érzik magukat az adományozás területén. Ennek ékes bizonyítékát szolgáltatták péntek délben, amikor felajánlásuk révén étkezhetett százhúsz nehézsorsú embertársuk a Wojtyla Barátság Központban. Jóvoltukból birkapörköltet és főtt burgonyát, valamint savanyúságot, kenyeret szolgáltak fel az Egressy utcai népkonyha lelkes munkatársai, önkéntesei. A remek házias étel ízvilága a kiváló főzőmesternek, ifjabb Jobbágy Lajosnak volt köszönhető. A ragyogó menü mellé eper és banán is dukált a szegényeknek – előbbi Szőrös András és hitvestársa, a lajosmizsei Szőrös és Kisjuhász Kertészet tulajdonosai, utóbbi Gulyás János, a Bács-Zöldért Zrt. tulajdonos-kereskedelmi igazgatója felajánlásaként jutott el a rászorultakhoz. Budai Csaba pedig ráadásként egy márkás billentyűzettel is megajándékozta a Wojtyla Ház sorsközösségét. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ellopták a múlt szerdán kihelyezett muskátlikat – és az újakat is

Ellopták a múlt szerdán kihelyezett muskátlikat – és az újakat is

2024. április 18. 12:46

Szerda délelőtt adtuk hírül: ismét több tucat egynyári virágot bocsátott Gyenes István kertész a Wojtyla Barátság Központ rendelkezésére. Alig telt el néhány nap, – a térfigyelő kamera tanúsága szerint – péntek éjjel 22 óra 26 perckor ismeretlen elkövetők eltulajdonították az összes frissen kihelyezett virágot a szociális-közművelődési intézmény ablakaiból. Hétfő délelőtt a karitatív létesítményben tartózkodott Somogyi Tímea, a Hajnalcsillag Tanoda munkatársa, aki készséggel felajánlotta közbenjárását a virágok mielőbbi pótlása érdekében. Rögvest elfáradt Gyenes István kertészetébe, ahol a tulajdonos jó szívvel adott új muskátlikat az ellopottak helyébe. Alig múlt el délután 1 óra, és a növények már a Wojtyla Házban voltak. Ám szorgos tolvajok április 16-a éjjelén ezeket is magukévá tették. A megmaradt növényeket acélhuzallal rögzítette a virágosládákhoz Facol Lajos, a népkonyha aranykezű ezermestere. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Zöldséges bableves főtt a bográcsban

Zöldséges bableves főtt a bográcsban

2024. április 18. 13:48 | Adományok

Április 18-án Garaczi Margó és családja látta vendégül Kecskemét szegényeit a Wojtyla Barátság Központ étkezdéjében. Zöldséggel, csipetkével gazdagon dúsított bableves főtt ekkor a népkonyha udvari bográcsában Kotvits Jánosné Olga önkéntes szakácsnő főzőtudományának köszönhetően. A hozzávalókat már korábban behozták a felajánlók, hogy a szociális-közművelődési intézmény konyhai dolgozói időben megkapják a kiváló étek elkészítéséhez szükséges alapanyagokat. A remek menüt ezúttal is kenyér és sütemény tette teljessé. Előzetesen Borisz atya ortodox lelkipásztor osztotta meg a jelenlévőkkel biblikus gondolatait. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Megválasztották a 2024-es év élőlényeit

Megválasztották a 2024-es év élőlényeit

2024. április 18. 13:09 | Szegények Akadémiája

A természetvédelemmel foglalkozó országos szervezetek minden évben megválasztják az adott esztendő élőlényeit. Tóth Endre, a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársa összegyűjtötte, mi lett 2024 emlőse, hüllője, madara, hala, rovara, lepkéje, vadvirága, fája és gombája. Ezekkel ismertette meg a Wojtyla Barátság Központ gondozottjait csütörtök délelőtti előadásában. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Friss eper a lajosmizsei „citromkirálytól”

Friss eper a lajosmizsei „citromkirálytól”

2024. április 18. 13:02 | Adományok

Korántsem mediterrán vidéken, a lajosmizsei Szőrös és Kisjuhász Kertészetben terem a magyar citrom. A citromliget is ezt a nevet – Magyar Citrom – viseli, amit Szőrös András és felesége, Kisjuhász Éva ültetett szamócaföldjük mellé tíz éve, mintegy háromnegyed hektáron. 2023. január 14-én, szombaton Szedd magad a citromot! jelmondattal tanyatúrát rendeztek a farmon, melynek alkalmával több mint ötszáz érdeklődőt fogadtak a házigazdák, köztük Farkas P. Józsefet, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatóját. Szőrös András és a népkonyha vezetője még akkor megállapodtak, nem utoljára látták egymást. A bimbózó ismeretség gyümölcsét a karitatív létesítmény gondozottjai csütörtökön ízlelhették sokadik ízben, miután Szőrös úr négy láda szamócát ajánlott fel a szociális-közművelődési intézmény elesettjeinek. A nagymennyiségű zamatos gyümölcs ebédosztások alkalmával jut el a rászorultakhoz. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Akit a vendégköre nem engedett nyugdíjba vonulni – Vados Csaba adott ételt Kecskemét szegényeinek

Akit a vendégköre nem engedett nyugdíjba vonulni – Vados Csaba adott ételt Kecskemét szegényeinek

2024. április 17. 13:37 | Adományok

2018-ban, tizenöt év után véget ért a Kisbugaci Étterem legendás korszaka, melyet Vados Csaba üzletvezető és csapata tett fogalommá Kecskeméten. Családi, baráti rendezvények, osztálytalálkozók, ünnepek helyszíne volt az általa vezetett magyaros étterem, ahol (egyedül a városban) még cigányzene is felcsendült. Vados Csaba 2019-ben – úgymond közkívánatra – ismét felbukkant, mégpedig a Jász utcában. Az egykori óvoda helyén nyílt kisvendéglőben vette fel újra konyhai séfruháját. Nincs ebben semmi különös – fogalmazott egykor. Egyszerűen nem tudtam, nem lehetett abbahagyni, mert nem elköszöntek tőlem a törzsvendégeim és nem jó pihenést, nyugdíjas éveket kívántak, hanem azt kérdezték, mikor nyitok újra – nyilatkozta egy néhány évvel ezelőtti interjúban Vados Csaba, a Jász Söröző Club üzemeltetője. Aki szerdán – immáron nem első ízben – finom ebéddel kedveskedett a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak. Ennek alkalmával százhúsz adag kolbászos paprikáskrumplit hozott el gépkocsijával a Jász utcából Kolláth Andrea, a szociális-közművelődési intézmény igazgatóhelyettese – a rászorultak legnagyobb megelégedésére. A remek házias menüt savanyúság, kenyér, valamint – a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet jóvoltából – mézes puszedli egészítette ki. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Wojtyla Akadémia – A drónok meteorológiai célú alkalmazása

Wojtyla Akadémia – A drónok meteorológiai célú alkalmazása

2024. április 17. 13:17 | Szegények Akadémiája

Ország Ferenc, a Magyar Honvédség ifjú hadnagya meteorológus tisztként teljesít szolgálatot a Szolnoki Helikopter Bázison. Szerdán immáron sokadik alkalommal látogatott a Wojtyla Barátság Központba, hogy feltárja különleges szakmájának „titkait” a szociális-közművelődési intézmény gondozottjai előtt. Ezúttal a drónok meteorológiai célú alkalmazása került terítékre. (Fotók: Mátyus István)

Részletek