Fizikailag is összeért a Kalocsa-Paks Duna-híd
A híd elkészültével mintegy 70 km-es kerülőutat lehet majd lerövidíteni.
RészletekA híd elkészültével mintegy 70 km-es kerülőutat lehet majd lerövidíteni.
RészletekJótékonysági hetet tartanak a Wojtyla Barátság Központban a térség borászai január 15-e és 19-e között. A nyitórendezvényt ma (hétfőn) délelőtt tartották az intézmény ebédlőjében. A jótékonysági ebédosztás sorát a Koch Borászat nyitotta. (Fotók: Tódor Norbert)
RészletekVajon akad-e akár egyetlen polgár is Lajosmizsén, aki számára ne csengene ismerősen Csorba Csaba neve? Aligha, hisz köztudott róla: a húsüzlet-tulajdonos nem csupán hentes szakmáját űzi mesterfokon, emberségből úgyszintén jelesre vizsgázik a mindennapokban. Vásárlóközönségét gondosan számontartja; egyen egyenként tudja róluk, ki kinek a fia-borja. Úgy tekint rájuk, mintha egyetlen csillagként ragyognának az égen. Kívülről betéve ismeri személyüket, életük pályáját, családjuk tagjait, no meg az udvaron játszadozó kiskutyát. Minden nemes ügy mellé odaáll, konstruktív partnerséget vállalva a közjó érdekében. Ő tehát Csorba Csaba. Szombaton éppen a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségéről gondoskodott százhúsz adag sertéspörkölt és tészta köret, valamint kenyér, sütemény felajánlásával. A kiváló menü Polgár Peti zenés humorista és dalszövegíró nemes szándékának, segítőkészségének, valamint messze földön híres-neves szakácstudományának köszönhetően főtt készre a népkonyha udvari bográcsában. A vasárnapi hidegcsomagok ezúttal Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat elnöke hozzájárulásával jutottak el a rászorulókhoz. (Fotók: Tódor Norbert)
RészletekA Kádár Környezetvédelmi Kft. 1994-ben alakult kecskeméti székhellyel. 2010 óta a családi vállalkozás fő tevékenységét a hulladékgazdálkodás teszi ki. Helvéciai telephelyükön végzik a hulladék kis- és nagykereskedelmet. Céljuk, hogy a termelés során képződött hulladékok a továbbiakban ne okozzanak környezetterhelést. Elősegítik a termékből keletkező hulladék hasznosítását – a lehető legkisebb környezeti igénybevétellel, energiatakarékos technológiákkal. A cég által begyűjtött hulladék engedéllyel rendelkező hasznosítókhoz kerül, így az újrafeldolgozás révén csökken a hulladéklerakókba kerülő szemét mennyisége. Az újrahasznosítható hulladékból másodnyersanyagok állíthatók elő, melyekből újra termékek lesznek. Így mutatta be korábban vállalkozását Kádár László, a Kádár Környezetvédelmi Kft. ügyvezető-tulajdonosa, aki pénteken százhúsz adag csirkepörköltet és tészta köretet, valamint savanyúságot, kenyeret ajánlott fel a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak. (Fotók: Tódor Norbert)
RészletekDuplán jubilál az Akasztói Horgászpark és Halascsárda. 35 éve indult útjára a halgazdaság és 20 éve működik a vendéglátás. A tulajdonos Szabó család a szegények támogatását is fontosnak tartja, évek óta megvendégeli – saját védjegyével – az akasztói szikiponttyal a kecskeméti Wojtyla ház sorsközösségét. (Fotók: Tódor Norbert)
RészletekSzűcs László, a Kecskeméti Planetárium igazgatója ezúttal 2019-es kaliforniai élményeit osztotta meg a Wojtyla Barátság Központ gondozottjaival. Mint beszámolójából kiderült, Los Angelesben és Las Vegasban szállt meg családjával, majd egy hatalmas bérautóval és repülővel közösen bejárták egész Kaliforniát. Az amerikai „kalandtúra” január 23-án folytatódik a Wojtyla Házban. (Fotók: Tódor Norbert)
RészletekSzerdán ismét Veszelka Mihály polgármester „nyújtotta át” a Városföldi Önkormányzat adományebédjét a Wojtyla Barátság Központ szegényeinek. Sajnos csupán lélekben, mert a település első embere egyéb elfoglaltságai miatt nem jelenhetett meg a népkonyha étkezdéjében. Sokadszor jótékonykodott Veszelka úr a képviselőtestülettel egyetértésben. Évről évre hűségesen ragaszkodik ígéretéhez: rendszeresen támogatja a népkonyhán menedéket találó elesett embereket. A kedvező időjárás ellenére ma is sokan jöttek el az intézmény ebédlőjébe, mert az éhség nagy úr; ha esik, ha fúj, amikor nincs mit enni otthon, bizony útra kél a rászoruló. Százhúsz nehézsorsú ember vett részt a Wojtyla Ház szociális közétkeztetési programjában a létesítmény Egressy utca 5/b. alatti ebédlőjében. Ezúttal kolbászos keménytarhonyát tálaltak, majd szolgáltak fel a karitatív létesítmény szorgos munkatársai, önkéntesek segédletével. A menüt savanyúság, kenyér, valamint a P&P Pékáru Kft. sütemény adománya tette teljessé. (Fotók: Tódor Norbert)
RészletekA vállalkozó fiatalember karácsony tájékán számtalan alkalommal kedveskedett fenyőfával a Wojtyla Barátság Központ elesettjeinek, ily módon is emlékezetessé varázsolva a szociális-közművelődési intézmény gondozottjainak Krisztus-születése ünnepét az elmúlt évek során. Idén januárban a népkonyha szociális étkeztetési programjába is bekapcsolódott Jávorka Endre, mely nemes elhatározásának jó illatú gyümölcseként együttesen százhúsz adag milánói spagettit osztottak ki a karitatív létesítmény munkatársai, önkéntesei a Wojtyla Ház ínségeseinek. Az olaszos menüt kenyér és – a Fornetti Kft. felajánlásával – sajtos pogácsa tette teljessé. (Fotók: Tódor Norbert – archív)
RészletekCornelia Rückriegel német anyanyelvű írónő, valamint Facol Lajos, a Vidám Törzsasztal Társaságának képviselője legutóbb decemberben vendégelte meg a Wojtyla népkonyha sorsközösségét. Hétfőn mindketten régi ismerősként köszöntötték újra a rászorultakat, annál is inkább, mert rendszerint együtt jelennek meg az étkezdében, havi rendszerességgel. Imádságot és asztali áldást követően százhúsz adag rakott kelkáposztát szolgáltak fel a nélkülözőknek a szociális intézmény étkezdéjében, kenyér és – a Fornetti Kft. felajánlásával – sajtos pogácsa kíséretében. (Fotók: Tódor Norbert – archív)
RészletekAlig telt el egy kis idő legutóbbi felajánlása óta, újból az AS Ágó's Secret – Farkas Ágó Power Plate és Életmód Stúdió trénerének, egyben tulajdonosának jóvoltából étkezhettek a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai. Ágó, akinek édesapja Farkas P. József, a Wojtyla Ház alapító-igazgatója, adományaival havonta több alkalommal támogatja a szociális létesítmény ellátottjait. Így történt január 6-án, szombaton is, amikor újfent Ágó finanszírozta az ételosztás költségeit. Ami pedig a napi menüt illeti, ezúttal rendkívül ízletes rizseshúst tálaltak fel a karitatív létesítmény szorgos munkatársai, önkéntesei. A kiváló étel mellé savanyúság éppúgy járt a gondozottaknak. A vasárnapi hidegcsomagok, melyek ezúttal is kenyeret és konzervet foglaltak magukban, Domokos Zoltán vállalkozó támogatásával jutottak el a rászorultakhoz. (Fotók: Tódor Norbert)
Részletek