Június 19. szerda, Gyárfás
Amerikai kaland – Irány Nevada állam

Amerikai kaland – Irány Nevada állam

2024. január 23. 12:48 | Szegények Akadémiája

Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium igazgatója ezúttal is 2019-es amerikai élményeit osztotta meg a Wojtyla Barátság Központ gondozottjaival. Mint előző beszámolójából kiderült, Los Angelesben és Las Vegasban szállt meg családjával, majd egy hatalmas bérautóval és repülővel közösen bejárták egész Kaliforniát. Ezt követően Nevada államba is átruccantak, ahol – a teljesség igénye nélkül – az alábbi látnivalók ejtették rabul őket: Redrock Canyon, Mount Charleston, Hoover Dam, Valley of Fire. Az amerikai „kalandtúra” február 6-án folytatódik a Wojtyla Házban. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ágó ismét jótékonykodott

Ágó ismét jótékonykodott

2024. január 22. 13:21 | Adományok

Alig telt el egy kis idő legutóbbi felajánlása óta, újból az AS Ágó's Secret – Farkas Ágó Power Plate és Életmód Stúdió trénerének, egyben tulajdonosának jóvoltából étkezhettek a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai. Ágó, akinek édesapja Farkas P. József, a Wojtyla Ház alapító-igazgatója, adományaival havonta több alkalommal támogatja a szociális létesítmény ellátottjait. Így történt január 22-én, hétfőn is, amikor újfent Ágó finanszírozta az ételosztás költségeit. Ami pedig a napi menüt illeti, ezúttal rendkívül ízletes gombás sertéstokányt és rizs köretet tálaltak fel a karitatív létesítmény szorgos munkatársai, önkéntesei. (Fotók: Tódor Norbert – archív)

Részletek
Hárman is támogatták a wojtylások szombati étkeztetését

Hárman is támogatták a wojtylások szombati étkeztetését

2024. január 20. 13:24 | Adományok

Cseh Tamás, a Kecskeméti Járási Hivatal vezetője, valamint egyik közeli munkatársa, Gózon Tamás, a Közlekedési, Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály vezetője, továbbá Horváth Lajos, a Félegyházi Pékség Kft. kereskedelmi igazgató együttesen vette védőszárnyai alá a Wojtyla Barátság Központ elesettjeit olyképpen, hogy szombaton nekik köszönhetően kerültek ízletes falatok a szociális-közművelődési központ szegényeinek böjtös asztalára. Mégpedig összesen százhúsz adag babgulyás, mely délidőben főtt készre a népkonyha udvari bográcsában. A remek menüt maguk a felajánlók szolgálták fel a karitatív létesítmény étkezdéjében.

Részletek
Visszavonult a parlamenti képviselettől Ewa Filipiak Wadowice egykori polgármestere

Visszavonult a parlamenti képviselettől Ewa Filipiak Wadowice egykori polgármestere

2024. január 19. 12:37 | Wadowice

Ewa Filipiak asszony, aki egészen a közelmúltig a lengyel országgyűlés (Szejm) tagjaként tevékenykedett, karácsony előtt levélben köszöntötte Farkas P. Józsefet, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatóját, melyben tájékoztatta, nem jelöltette magát újra, így végleg felhagy a politizálással és nyugdíjba vonul. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Borászok hete - Ínyenc falatok Helvécia polgármesterétől

Borászok hete - Ínyenc falatok Helvécia polgármesterétől

2024. január 19. 13:28 | Adományok

A Borászok hete záró akkordjaként igazán pazar kulináris élményekkel lehettek ma gazdagabbak a Wojtyla Barátság Központ szegényei. Balogh Károly Helvécia polgármestere évente több alkalommal ajánl fel szeretetebédet a népkonyha sorsközössége részére. Pénteken százhúsz adag paradicsomos káposztával és sült sertésszelettel kedveskedett Kecskemét elesettjeinek. A rendkívül ízletes menüt szokás szerint kenyér és sütemény tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Borászok hete – Ebédosztás a Frittmann Borászat felajánlásával

Borászok hete – Ebédosztás a Frittmann Borászat felajánlásával

2024. január 18. 12:52 | Adományok

A Frittmann névvel fémjelzett borok családi vállalkozás keretében, a Kunság déli részén fekvő alföldi kisvárosban, Soltvadkerten készülnek. Az ország legnagyobb borvidékén már a szülők, nagyszülők is szőlőtermesztéssel, borászattal foglalkoztak. Az új generáció sem fordult el ettől a hagyománytól: a két legifjabb fiú is e szakmát tanulta ki, így mára teljes erőbedobással bekapcsolódtak a pincészet mindennapjaiba. Alföldi borászként elsőnek Frittmann János kapta meg az „Év Bortermelője” megtisztelő címet 2007-ben, mely komoly áttörést jelentett a Kunsági borvidék életében. Ekkor készült el a felújított borházuk is, melyet 2013-ban látványpincével, borbolttal bővítettek, hogy az idelátogatók még jobban megismerjék a borkészítés folyamatát és igényes környezetben válogathassanak termékeik közül. Az egyik legrangosabb hazai szakmai elismerést, az Év Pincészete díjat 2015-ben nyerték el. A Frittmann testvérek a borkultúra magasszintű ápolásán túlmenően a nehezebb sorsot megélő honfitársaikra is gyakorta gondolnak, így korántsem meglepő, hogy a Borászok hete program keretében január 18-án, csütörtökön személyes támogatásukkal valósulhatott meg a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ karitatív célzatú ebédosztása. Nekik köszönhetően százhúsz adag raguleves és mákostészta talált gazdára a szegények soraiban. A menüt ezúttal is kenyér tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Borászok hete – Dabasi Gábor adományozta a wojtylások szerdai ebédjét

Borászok hete – Dabasi Gábor adományozta a wojtylások szerdai ebédjét

2024. január 17. 13:58 | Adományok

A Damax Kft-t Dabasi Gábor borász és Magyar László szőlész alapította 1996-ban Kecskeméten. Kezdetben mindketten a Közép-Magyarországi Pincegazdaságnál, a későbbi Kecskemétvinnél dolgoztak, majd az állami cégek privatizációja után saját vállalkozásba kezdtek. A Szentkirály-Lakitelek Hegyközség területén működő Damax Kft. saját termésük mellett helyi termelőktől vásárol alapanyagot. Évente hozzávetőlegesen 40-60 ezer mázsát dolgoznak fel, így a térség legnagyobb felvásárlójaként üzemeltetik vállalkozásukat. Az elmúlt három évben jelentős fejlesztéseket hajtottak végre. Korszerű feldolgozó berendezéseket szereztek be, bővítették hűtési kapacitásukat, valamint új, hűtőpalásttal ellátott kóracél tartályokat telepítettek. Ennek eredményeként javult termékeik minősége. Hűtött erjesztésű, reduktív borok előállítására is lehetőségük nyílt, amelyek jobban megfelelnek a mai követelményeknek. Új piacokra is sikerült betörniük. Jelenleg az előállított termékek mintegy 40%-a külföldi piacokon kerül forgalomba. Fejlesztéseik lehetővé tették, hogy kis szériás palackos borokkal is megjelenjenek. Az így készített első boraik komoly sikereket arattak. Főleg a termőtájra jellemző fajtákból lettek a hűsítő nedűk. Boraik sorra aranyérmeket kaptak a kecskeméti városi, kunsági, egyházi és világi borversenyeken. Jolly cuvée-jük 2017-ben elnyerte a Kecskemét Város Bora címet. 2018-as Cserszegi Fűszeres borukkal pedig még abban az évben átvehették a Kecskemét Város Zászlósbora címet. 2018-ban Muscat cuvée borukkal nagy aranyérmet szereztek a Kunsági Borversenyen. Ugyanakkor Suttogó Kövidinkájuk lett a Mathiász János Borrend Zászlós bora. A neves szakember a gyöngyöző nedűk előállításán túlmenően az önzetlen, gondoskodó szeretet vonatkozásában is kiválóan teljesít. Anyagi hozzájárulásával szerdán – a Borászok hete alkalmából – ízekben gazdag sárgaborsófőzelék és sertéspörkölt, valamint kenyér, sütemény került a szegények böjtös asztalára. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

2024. január 16. 13:36 | Szegények Akadémiája

A Mai IGE című három havonta megjelenő ingyenes kiadványt százezrek olvassák rendszeresen – nem csak kis hazánkban, de a világ számos pontján, helyi nyelvre fordítva. A kis füzetecske napi felosztásban néhány soros bátorító üzeneteket tartalmaz bibliai igeversek talaján, Bob Gass ír származású brit keresztény igehirdető-író tollából. A kiskőrösi illetőségű Keresztyén Média UCB Hungary Alapítványtól térítésmentesen megrendelhető kiadványból, illetve társlapjaiból keddenként Tódor Norbert, a Wojtyla Barátság Központ munkatársa olvas fel szemelvényeket egy-egy tárgykör kapcsán, majd a népkonyha érdeklődő gondozottjai társaságában személyes gondolatokat fűz az elhangzottakhoz, szabad teret engedve a kötetlen véleménynyilvánításnak. Január 16-án igencsak sokakat foglakoztató téma került terítékre: hogyan szeressük ellenségeinket? (Fotók: Mátyus István)

Részletek