Június 19. szerda, Gyárfás
A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

2024. január 16. 13:36 | Szegények Akadémiája

A Mai IGE című három havonta megjelenő ingyenes kiadványt százezrek olvassák rendszeresen – nem csak kis hazánkban, de a világ számos pontján, helyi nyelvre fordítva. A kis füzetecske napi felosztásban néhány soros bátorító üzeneteket tartalmaz bibliai igeversek talaján, Bob Gass ír származású brit keresztény igehirdető-író tollából. A kiskőrösi illetőségű Keresztyén Média UCB Hungary Alapítványtól térítésmentesen megrendelhető kiadványból, illetve társlapjaiból keddenként Tódor Norbert, a Wojtyla Barátság Központ munkatársa olvas fel szemelvényeket egy-egy tárgykör kapcsán, majd a népkonyha érdeklődő gondozottjai társaságában személyes gondolatokat fűz az elhangzottakhoz, szabad teret engedve a kötetlen véleménynyilvánításnak. Január 16-án igencsak sokakat foglakoztató téma került terítékre: hogyan szeressük ellenségeinket? (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Hetényi József borász és családja hívta ebédlőasztalhoz a rászorultakat

Hetényi József borász és családja hívta ebédlőasztalhoz a rászorultakat

2024. január 16. 13:52 | Adományok

A ballószögi Hetényi Pincészet támogatásával jutott ebédhez kedden a Wojtyla Barátság Központ mintegy százhúsz főt számláló gondozotti családja – a Borászok Hete jótékonysági programsorozat keretében. Hetényi József cégvezető neve korántsem ismeretlen a wojtylások számára, hiszen számos törekvésében támogatja a szociális intézményt. Az ebédosztások mellett a Porta Egyesület Szent Ilona Keresztkörének terveit is jó szívvel segíti. A népkonyha munkatársai, lelkes önkéntesei ezúttal Marco Polo-szeletet, burgonyapüré köretet, kenyeret és Fornetti-pogácsát szolgáltak fel a rászorultaknak. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Borászok Hete a Wojtylában

Borászok Hete a Wojtylában

2024. január 15. 13:38 | Adományok

Jótékonysági hetet tartanak a Wojtyla Barátság Központban a térség borászai január 15-e és 19-e között. A nyitórendezvényt ma (hétfőn) délelőtt tartották az intézmény ebédlőjében. A jótékonysági ebédosztás sorát a Koch Borászat nyitotta. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Ínyenc falatok Polgár Petitől – Csorba Csaba támogatásával

Ínyenc falatok Polgár Petitől – Csorba Csaba támogatásával

2024. január 13. 13:06 | Adományok

Vajon akad-e akár egyetlen polgár is Lajosmizsén, aki számára ne csengene ismerősen Csorba Csaba neve? Aligha, hisz köztudott róla: a húsüzlet-tulajdonos nem csupán hentes szakmáját űzi mesterfokon, emberségből úgyszintén jelesre vizsgázik a mindennapokban. Vásárlóközönségét gondosan számontartja; egyen egyenként tudja róluk, ki kinek a fia-borja. Úgy tekint rájuk, mintha egyetlen csillagként ragyognának az égen. Kívülről betéve ismeri személyüket, életük pályáját, családjuk tagjait, no meg az udvaron játszadozó kiskutyát. Minden nemes ügy mellé odaáll, konstruktív partnerséget vállalva a közjó érdekében. Ő tehát Csorba Csaba. Szombaton éppen a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségéről gondoskodott százhúsz adag sertéspörkölt és tészta köret, valamint kenyér, sütemény felajánlásával. A kiváló menü Polgár Peti zenés humorista és dalszövegíró nemes szándékának, segítőkészségének, valamint messze földön híres-neves szakácstudományának köszönhetően főtt készre a népkonyha udvari bográcsában. A vasárnapi hidegcsomagok ezúttal Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat elnöke hozzájárulásával jutottak el a rászorulókhoz. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Kádár László gondoskodott a szegényekről

Kádár László gondoskodott a szegényekről

2024. január 12. 12:01 | Adományok

A Kádár Környezetvédelmi Kft. 1994-ben alakult kecskeméti székhellyel. 2010 óta a családi vállalkozás fő tevékenységét a hulladékgazdálkodás teszi ki. Helvéciai telephelyükön végzik a hulladék kis- és nagykereskedelmet. Céljuk, hogy a termelés során képződött hulladékok a továbbiakban ne okozzanak környezetterhelést. Elősegítik a termékből keletkező hulladék hasznosítását – a lehető legkisebb környezeti igénybevétellel, energiatakarékos technológiákkal. A cég által begyűjtött hulladék engedéllyel rendelkező hasznosítókhoz kerül, így az újrafeldolgozás révén csökken a hulladéklerakókba kerülő szemét mennyisége. Az újrahasznosítható hulladékból másodnyersanyagok állíthatók elő, melyekből újra termékek lesznek. Így mutatta be korábban vállalkozását Kádár László, a Kádár Környezetvédelmi Kft. ügyvezető-tulajdonosa, aki pénteken százhúsz adag csirkepörköltet és tészta köretet, valamint savanyúságot, kenyeret ajánlott fel a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Az országban is egyedülálló szikipontyot ebédelhettek a szegények

Az országban is egyedülálló szikipontyot ebédelhettek a szegények

2024. január 11. 13:48 | Adományok

Duplán jubilál az Akasztói Horgászpark és Halascsárda. 35 éve indult útjára a halgazdaság és 20 éve működik a vendéglátás. A tulajdonos Szabó család a szegények támogatását is fontosnak tartja, évek óta megvendégeli – saját védjegyével – az akasztói szikiponttyal a kecskeméti Wojtyla ház sorsközösségét. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Kaliforniai kaland – Irány Los Angeles és Las Vegas (1. rész)

Kaliforniai kaland – Irány Los Angeles és Las Vegas (1. rész)

2024. január 10. 13:04 | Szegények Akadémiája

Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium igazgatója ezúttal 2019-es kaliforniai élményeit osztotta meg a Wojtyla Barátság Központ gondozottjaival. Mint beszámolójából kiderült, Los Angelesben és Las Vegasban szállt meg családjával, majd egy hatalmas bérautóval és repülővel közösen bejárták egész Kaliforniát. Az amerikai „kalandtúra” január 23-án folytatódik a Wojtyla Házban. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Veszelka Mihály újból segített

Veszelka Mihály újból segített

2024. január 10. 13:22 | Adományok

Szerdán ismét Veszelka Mihály polgármester „nyújtotta át” a Városföldi Önkormányzat adományebédjét a Wojtyla Barátság Központ szegényeinek. Sajnos csupán lélekben, mert a település első embere egyéb elfoglaltságai miatt nem jelenhetett meg a népkonyha étkezdéjében. Sokadszor jótékonykodott Veszelka úr a képviselőtestülettel egyetértésben. Évről évre hűségesen ragaszkodik ígéretéhez: rendszeresen támogatja a népkonyhán menedéket találó elesett embereket. A kedvező időjárás ellenére ma is sokan jöttek el az intézmény ebédlőjébe, mert az éhség nagy úr; ha esik, ha fúj, amikor nincs mit enni otthon, bizony útra kél a rászoruló. Százhúsz nehézsorsú ember vett részt a Wojtyla Ház szociális közétkeztetési programjában a létesítmény Egressy utca 5/b. alatti ebédlőjében. Ezúttal kolbászos keménytarhonyát tálaltak, majd szolgáltak fel a karitatív létesítmény szorgos munkatársai, önkéntesek segédletével. A menüt savanyúság, kenyér, valamint a P&P Pékáru Kft. sütemény adománya tette teljessé. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Jávorka Endre szeretetebéddel szolgált a rászorultaknak

Jávorka Endre szeretetebéddel szolgált a rászorultaknak

2024. január 9. 13:14 | Adományok

A vállalkozó fiatalember karácsony tájékán számtalan alkalommal kedveskedett fenyőfával a Wojtyla Barátság Központ elesettjeinek, ily módon is emlékezetessé varázsolva a szociális-közművelődési intézmény gondozottjainak Krisztus-születése ünnepét az elmúlt évek során. Idén januárban a népkonyha szociális étkeztetési programjába is bekapcsolódott Jávorka Endre, mely nemes elhatározásának jó illatú gyümölcseként együttesen százhúsz adag milánói spagettit osztottak ki a karitatív létesítmény munkatársai, önkéntesei a Wojtyla Ház ínségeseinek. Az olaszos menüt kenyér és – a Fornetti Kft. felajánlásával – sajtos pogácsa tette teljessé. (Fotók: Tódor Norbert – archív)

Részletek