Február 21. szerda, Eleonóra
Felújításra elszállították a Belső-Szegedi úti „halálosztó” keresztet

Felújításra elszállították a Belső-Szegedi úti „halálosztó” keresztet

2023. december 20. 10:17 | Szent Ilona Keresztkör

A Wojtyla Barátság Központ és a Porta Egyesület Szent Ilona Keresztköre kezdeményezésére rövidesen megújul a Belső-Szegedi út egyik szegletében – a szakrális emléken található felirat szerint – Király Sándor és neje, Gyurkó Mária által 1892-ben, a Szentháromság egy Isten dicsőségére emeltetett Krisztus-kereszt. A mára igencsak leromlott állapotba jutott, két világháborút és egy forradalmat megélt műtárgy további érdekessége, hogy a városi legenda szerint valamikor a 80-as években egy ember – kissé illuminált állapotban – felmászott a kereszt tetejére, hogy bántalmazza Krisztus testét. Gonosz terve azonban balul ütött ki, verés helyett a magasból a talajra zuhant, ahol menten szörnyethalt – mesélte Farkas P. József, amikor hírt adott az általa vezetett két szervezet legújabb indítványáról. A felújítási munkálatok Borsos István izsáki kőfaragó mester keze munkája által válnak valóra nemes lelkű felajánlók támogatásával. A keresztet annak talapzatával együtt Nagy Mihály vállalkozó szállíttatta el a helyszínről december 20-án. (Fotók: Borsos István)

Részletek
Fenyőfák és karácsonyi díszek – sok szeretettel

Fenyőfák és karácsonyi díszek – sok szeretettel

2023. december 19. 16:13 | Adományok

A Neumann János Egyetem Hallgatói Önkormányzata a kiskunfélegyházi Prémium Fenyő családi vállalkozással karöltve három darab fenyőfával és a hozzájuk tartozó díszekkel ajándékozta meg a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségét. A szervezetek képviselői kedd délután adták át nagylelkűségük gyümölcsét Farkasné Pásztor Jolánnak, a Wojtyla Barátság Központ társalapítójának. (Fotó: Mátyus István)

Részletek
Szeretetebéd a Wojtyla Ház hűséges önkéntese és anonim felajánló jóvoltából

Szeretetebéd a Wojtyla Ház hűséges önkéntese és anonim felajánló jóvoltából

2023. december 19. 13:57 | Adományok

Jónás Piroskát hosszú évek munkája köti a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségéhez. Idővel máshová szólította őt a kötelesség, ám önkéntesként rendszeres gyakorisággal vissza-visszatér a szociális-közművelődési intézménybe, hogy – legfőképpen imádott virágoskertjében hajlongva, metszőollóval a kezében – kertészeti ismereteivel, szaktudásával, szorgos munkálkodásának szemet gyönyörködtető gyümölcsével járuljon hozzá a százhúsz főt számláló gondozotti kör lelki felemelkedéséhez, nem kevésbé az Egressy utcai népkonyha környezetének rendben tartásához. Anonim magánszeméllyel karöltve, nemes szándéktól vezérelve Piroska nemrégiben akként határozott, ismerősével egyetemben ebédmeghívással járul hozzá a karitatív létesítmény elesettjei karácsonyi hangulatának fokozásához. Közös elhatározásukat tett követte, melynek folyományaként december 19-én délben együttesen százhúsz adag kijevi csirkemell és gombás rizs került a nélkülözők böjtös asztalára. Társa távollétében Piroska egymaga köszöntötte az étkezdében egybegyűlteket, majd szívbéli szeretettel, jó szóval átnyújtotta számukra a gazdag ízvilággal jellemezhető, igazán remek menüt – kenyér és (a Fornetti Kft. felajánlásával) édes sütemény kíséretében. Isten bőséges áldása kísérje jótevőink életét! – ilyképpen öntötték szavakba hálájukat a különb sorsra érdemes megajándékozottak. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Örömzene hangjaira osztottak ebédet a Wojtyla Házban

Örömzene hangjaira osztottak ebédet a Wojtyla Házban

2023. december 19. 13:12

Karácsonyi koncerttel szolgált a Lakó Sándor Kamarazenekar a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai részére a december 16-ai, keddi ebédosztást megelőzően, Kulcsár Erika művészeti vezető irányításával. A volt zeneiskolásokból verbuválódott együttes – melynek tagjai sorában orvos, gyógyszerész, tanár egyaránt szerepet talált – klasszikus hangszerek húrjain felcsendülő, valódi örömzenével ajándékozta meg a szociális-közművelődési intézmény délidőben egy-egy tányér meleg ételre és néhány baráti szóra vágyakozó szegényeit. A jutalom nem is maradt el: viszonzásképpen tapsviharral honorálta a nagyérdemű közönség a muzsikusok nemes gesztusát, kiváló játékát, énekhangját. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Fenyőfa adomány a rászorultaknak

Fenyőfa adomány a rászorultaknak

2023. december 19. 12:39

A Szenteste Alapítvány tizenhat darab fenyővel ajándékozott meg nélkülöző családokat. A civil szervezetnek köszönhetően ennyi szegényes otthonban fogják karácsonykor hirdetni az örömhírt: „Krisztus megszületett! Dicsőség a magasságban Istennek, és a földön békesség, és az emberekhez jóakarat.” (Lukács 2,14). A tűlevelűeket Farkasné Pásztor Jolán kuratóriumi tag kedden adta át az elesett embereknek. Facol Lajos önkéntes pedig a fenyőfák házhozszállításának feladatát vállalta magára. (Fotók: Mátyus István)A Szenteste Alapítvány tizenhat darab fenyővel ajándékozott meg nélkülöző családokat. A civil szervezetnek köszönhetően ennyi szegényes otthonban fogják karácsonykor hirdetni az örömhírt: „Krisztus megszületett! Dicsőség a magasságban Istennek, és a földön békesség, és az emberekhez jóakarat.” (Lukács 2,14). A tűlevelűeket Farkasné Pásztor Jolán kuratóriumi tag kedden adta át az elesett embereknek. Facol Lajos önkéntes pedig a fenyőfák házhozszállításának feladatát vállalta magára. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A kecskeméti reformátusok gyámolították a wojtylásokat

A kecskeméti reformátusok gyámolították a wojtylásokat

2023. december 16. 13:18 | Adományok

Szombat délben ismét ebédadománnyal jelentkeztek az Egressy utcai népkonyhán a nagylelkű protestáns egyházfiak. A kecskeméti reformátusok jóvoltából – Dudás Tamás és Kövesi Krisztián főzőtudományának köszönhetően – százhúsz adag gulyáslevest és lekváros dióstésztát tálaltak fel a szociális intézmény dolgozói, önkéntesei. Rajtuk kívül Dudás László – a dusnoki baráti kör másik oszlopos tagja – és gyermekei (Adrienn, valamint Dávid, a Kodály iskola 5., illetve 8. osztályos tanulói) is részt vettek az ebédosztásban, ráadásul hangszeres- és énektudásukat is felvillantották az egy tányér meleg ételre vágyó, türelmesen várakozó nélkülözők előtt. Emellett az adventi koszorú harmadik, örömet jelképező rózsaszín gyertyáját úgyszintén meggyújtották a gyerekek. A vasárnapi hidegcsomagok Sinkó András, a Poliext Kft. kereskedelmi igazgatójának támogatása nélkül aligha juthattak volna el a rászorultakhoz. (Fotók: Kolláth Andrea)

Részletek
Karácsonyi meglepetés az ABB Kft. dolgozóitól

Karácsonyi meglepetés az ABB Kft. dolgozóitól

2023. december 18. 12:16 | Adományok

Az installációs készülékek gyártásával foglalkozó kadafalvi cég munkatársai Kolláth Andrea, a Wojtyla Barátság Központ igazgatóhelyettese révén figyeltek fel az Egressy utcai népkonyha szegényeire; százhúsz nélkülöző, testi-lelki kínoktól gyötört gondozottjára. Megismerve a belvárosi szociális-közművelődési intézmény missziói tevékenységét, az ABB Kft. több dolgozója elhatározta, időről időre segítő jobbot nyújtanak az elesett embereknek. Rendszeres ebédadományaikon túlmenően ezúttal kollektív ajándékgyűjtési akciójuk bőséges „termését” – több száz kilogramm tartós élelmiszert, valamint édességet – nyújtotta át Kolláth Andreának az ABB Kft. négy kedves munkatársa.

Részletek
Vásárlási utalványok Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszony felajánlásával

Vásárlási utalványok Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszony felajánlásával

2023. december 18. 13:24 | Adományok

Kecskemét első embere múlt csütörtökön tette tiszteletét a Wojtyla Barátság Központban, ahol karácsonyi jókívánságainak személyes tolmácsolása mellett 100 darab, egyenként 10 ezer forint értékű vásárlási utalvánnyal lepte meg a szociális-közművelődési intézmény szegényeit. A rászorultak hétfőn vették át a nagyértékű adományt Kolláth Andreától, a karitatív létesítmény igazgatóhelyettesétől. (Fotók: Mátyus István)

Részletek