Július 13. szombat, Jenő
Tőzsér Judit és családja hívta ebédlőasztalhoz a nélkülözőket

Tőzsér Judit és családja hívta ebédlőasztalhoz a nélkülözőket

2024. június 7. 14:34 | Adományok

A Gong Rádió alapítója legközvetlenebb hozzátartozóival és a Gong Ingatlanhasznosító Kft-vel karöltve, a Wojtyla Barátság Központ egyik legfőbb támogatójaként rendszeresen hozzájárul a népkonyha százhúsz gondozottjának napi ellátásához. Elfoglaltságai ritkán teszik lehetővé Judit asszony számára, hogy személyesen is tiszteletét tegye a szociális intézmény elesettjei között, így ez alkalommal úgyszintén a messzi távolból kívánt jó étvágyat és kiváló egészséget minden rászorulónak. A nagylelkű család jóvoltából péntek délben százhúsz adag gombás-rizses tokányt osztottak ki az elesettek között a szociális intézmény munkatársai – kenyér és – Boldog Mihály felajánlásával, Facol Lajos keze munkája által - cseresznye kíséretében. (Fotók: Mátyus István – archív, Kolláth Andrea)

Részletek
Boldog Mihály újból cseresznyét adományozott

Boldog Mihály újból cseresznyét adományozott

2024. június 6. 10:04 | Adományok

A kecskeméti gyümölcstermesztő cseresznye-felajánlása a Wojtyla Barátság Központ szegényei javára – nyugodtan állíthatjuk – az elmúlt évek során hagyománnyá vált. Kérése feléjük mindössze ennyiből áll: a megajándékozottak (vagy azok képviselői) szedjék le az elvitelre szánt cseresznyét a fákról. Tegnap egyedül Facol Lajos, a szociális-közművelődési intézmény aranykezű ezermester önkéntese mászott fel a kerti létrára, majd jött le arról teli vödörrel – egy teljes napon át. A több ládányi termést úgyszintén ő maga juttatta el gépkocsijával a karitatív létesítmény Egressy utca 5/b. szám alatti épületéhez. (Fotók: Facol Lajos – archív)

Részletek
Túri István és családja rendezett szeretetlakomát

Túri István és családja rendezett szeretetlakomát

2024. június 6. 12:53 | Adományok

Korábban a médiumok híradásaiból, újságcikkek révén szereztem tudomást a Wojtyla Barátság Központ létezéséről. Közelebbi kapcsolatba az egyik városföldi Krisztus-kereszt felújításakor kerültem a létesítmény alapítójával, aki egyúttal a Porta Egyesület főszervezője. Amikor végeztünk a szakrális emlék renoválásával, akkor határoztam el, hogy bekapcsolódom a wojtylások missziói tevékenységébe, s lehetőségeimhez mérten jómagam is hozzájárulok adományaimmal a hátrányos helyzetűek ellátásának nemes küldetéséhez – nyilatkozta korábban Túri István nyárlőrinci mezőgazdagsági vállalkozó, a helyi Karitász Csoport lelkes tagja, amikor egyik napon a szociális intézményben felkereste Farkas P. József alapító-igazgatót. Az időközben barátsággá fejlődött kapcsolat első gyümölcsét idestova bő négy és fél évvel ezelőtt karácsony után élvezhették a rászorultak. 2019. december 29-én Túri István és családja ugyanis négy birkát áldozott fel Kecskemét szegényeinek főtéri étkeztetésére. A jótékonysági akció további folytatásaként csütörtökön – immáron sokadik alkalommal – százhúsz adag burgonyafőzeléket és sült debrecenit, valamint kenyeret, továbbá – Boldog Mihály felajánlásával, Facol Lajos keze munkája által – cseresznyét osztottak szét a népkonyha dolgozói, önkéntesei a nélkülözők között. Előzetesen Borisz atya ortodox lelkipásztor mondta el biblikus gondolatait. A lelkész az ebédosztásban is segédkezett. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ács Imre a régi szakácskönyvek történeteivel idézte fel a múltat a Wojtyla Házban

Ács Imre a régi szakácskönyvek történeteivel idézte fel a múltat a Wojtyla Házban

2024. június 6. 11:53 | Szegények Akadémiája

Tudja Ön, hogy melyik híres író felesége írt szakácskönyvet? Kíváncsi arra, mit jelent a C betű a dobostorta megalkotója, Dobos C. József nevében? Ismerős ez a közmondás: „Nem sokat nyom a latban”? Vajon mit jelent a lat? Többek között ezek is kiderültek Ács Imre gasztrotanár, mesterpedagógus régi szakácskönyvekről szóló csütörtöki előadásán, melyet a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai számára tartott a népkonyha dísztermében. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Új székek az ebédlőben – Simon Bence felajánlásával

Új székek az ebédlőben – Simon Bence felajánlásával

2024. június 6. 10:47 | Adományok

Az Építő Simon Kft. ügyvezető igazgatója 40 darab ülőkével szolgált a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak. El is kelt a segítség, hiszen a népkonyha étkezdéjének ülőalkalmatosságai igencsak megkoptak az elmúlt esztendők során, így legjobbkor jött a felajánlás. A nemes lelkű vállalkozónak köszönhetően csütörtökön már vadonatúj ülőhelyeken fogyasztották el étküket a rászorultak a szegények böjtös asztalánál. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A bábu megszólal – Borotaiak a borotai festőművész életmű-kiállításán

A bábu megszólal – Borotaiak a borotai festőművész életmű-kiállításán

2024. június 6. 10:42

A 20. századi magyar festészet egyik kiemelkedő alakja, a borotai születésű Anna Margit munkásságának állít emléket a Magyar Nemzeti Galériában megrendezett életmű-kiállítás – Kolozsváry Marianna művészettörténész gondozásában. A nagyszabású, kétszázhúsz műalkotást – festményeket és grafikákat – felvonultató tárlat minden korábbinál teljesebb képet ad a múlt század legnehezebb periódusait megélő alkotóról. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A kecskeméti reformátusok étkeztették a wojtylásokat

A kecskeméti reformátusok étkeztették a wojtylásokat

2024. június 5. 13:26 | Adományok

Szerda délben ismét ebédadománnyal jelentkeztek az Egressy utcai népkonyhán a nagylelkű protestáns egyházfiak. A kecskeméti reformátusok jóvoltából százhúsz adag bivalygulyást és dióstésztát tálaltak fel a szociális intézmény dolgozói, önkéntesei. Az ízekben gazdag menüt kenyér és – a Fornetti Kft-nek köszönhetően – sajtos pogácsa egészítette ki. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Boldog Mihály cseresznyét adományozott

Boldog Mihály cseresznyét adományozott

2024. június 4. 12:28 | Adományok

A kecskeméti gyümölcstermesztő cseresznye-felajánlása a Wojtyla Barátság Központ szegényei javára – nyugodtan állíthatjuk – az elmúlt évek során hagyománnyá vált. Kérése feléjük mindössze ennyiből áll: a megajándékozottak (vagy azok képviselői) szedjék le az elvitelre szánt cseresznyét a fákról. Minap Farkasné Pásztor Jolán, Facol Lajos, Jobbágy Istvánné Katika, Kispatakiné Szénási Melinda és unokája mászott fel a kerti létrára, majd jött le arról teli vödörrel – egy teljes napon át. A közösen szedett 12 ládányi – mintegy 150 kilogramm – mézédes gyümölcsöt Facol Lajos, a népkonyha aranykezű ezermestere juttatta el gépkocsijával a karitatív létesítmény Egressy utca 5/b. szám alatti épületéhez. (Fotók: Facol Lajos)

Részletek