Szeptember 22. péntek, Móric
Pálék ebédje – sok-sok szeretettel fűszerezve

Pálék ebédje – sok-sok szeretettel fűszerezve

2023. július 27. 13:37 | Adományok

Kunszállás, Bem József utca 24. – ez nem más, mint a Pál Vendéglő. Tulajdonosai, Pál László és felesége „visszajáró” támogatói a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ sorsközösségének. Gépkocsijuk csomagtere rendszerint rántott húst és rizibizit (vagy petrezselymes burgonyát) rejt magában, mert “azzal nem lehet melléfogni” – mondhatni: mindenki kedvence. Amikor megtudták a gondozottak, hogy ma ismét Pálék vendégei lesznek, többen összesúgtak egymás között: alighanem bécsi szeletet fogunk kapni. És igazuk lett! Csütörtökön cipőtalp méretű rántott húst, rizibizit, savanyúságot, kenyeret és süteményt fogyasztott közel százhúsz rászoruló ember a népkonyha ebédlőjében. (Mobilfotók: Tódor Norbert)

Részletek
Roszik Tamás ma is sárgadinnyét juttatott a szegényeknek

Roszik Tamás ma is sárgadinnyét juttatott a szegényeknek

2023. július 27. 13:54 | Adományok

Farkas Pált, a Wojtyla Barátság Központ programszervező munkatársát ősrégi barátság fűzi Roszik Tamás dunavecsei dinnyésgazdához. A kiváló kapcsolatnak köszönhetően a szerény, végtelenül nemes lelkű vállalkozó csütörtökön újból jelentős mennyiségű zöld- és sárgabélű dinnye szállítmánnyal örvendeztette meg a Wojtyla ház gondozottjait. Ígérete szerint az év folyamán több alkalommal is segíti a szociális intézmény sorsközösségét, hogy minél több kiváló sárgadinnyét fogyasszanak a rászorultak, egyúttal jó étvágyat kívánt a zamatos mézédes gyümölcs elfogyasztásához. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szilva a Bács-Zöldérttől

Szilva a Bács-Zöldérttől

2023. július 26. 15:39 | Adományok

Gulyás János, a Bács-Zöldért Zrt. kereskedelmi igazgatója ismét kopogtatott a Wojtyla Barátság Központ ajtaján, újból értékes ajándékot hozva a népkonyha rászorulóinak. Ezúttal négy láda szilvát rejtett gépkocsija. A komoly mennyiségű gyümölcsöt hagyományosan ebédkor osztják ki a szociális létesítmény gondozottjainak. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Palócgulyás és töltött kalács a keceli Pintér családtól

Palócgulyás és töltött kalács a keceli Pintér családtól

2023. július 26. 16:19 | Adományok

A nagylelkűség apostolaként tartják számon mindmáig Pintér József (1944-2014) vállalkozót, a keceli Pintér Művek megálmodóját, létrehozóját a Wojtyla Barátság Központ háza táján, mivel egyik alapítója, főtámogatója volt az Egressy utcai népkonyhának. Bőkezűen adakozott már a kezdeti időkben is, amikor a létesítmény épülete még szinte romokban hevert. A nagyszabású felújítási munkálatokat követően pedig elsőként állt be az ételfelajánlók azóta több százasra duzzadt táborába. Földi távozása után felesége, valamint fia és családja vette át szerepét a karitatív tevékenység terén. A Pintér családnak köszönhetően százharminc adag rendkívül ízletes és bőséges palócgulyást, valamint meggyes-kakaós kalácsot osztottak szét szerda délben a Wojtyla Ház lelkes munkatársai, valamint önkéntesei a család jelenlévő képviselője, Pintér Józsefné Ilona asszony tevékeny közreműködésével. A fenséges ebédet hagyományosan kenyér, sütemény, valamint – Gulyás János, a Bács-Zöldért Zrt. tulajdonos-kereskedelmi igazgatója jóvoltából – friss szilva tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szent Anna nap a népkonyhán

Szent Anna nap a népkonyhán

2023. július 26. 16:08

Dupla eseménynek adott helyet szerdán a Wojtyla Barátság Központ. Szent Anna-napján ünnepelte meg fennállásának 18. évfordulóját, és dísztermében új tárlat nyílt Hollósy Katalin zománcművész alkotásaiból. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Egy ikonfestő apáca életútja is megihlette Hollósy Katalint

Egy ikonfestő apáca életútja is megihlette Hollósy Katalint

2023. július 26. 16:03

Újabb neves képzőművész, Hollósy Katalin tűzzománc alkotásaiból nyílt kiállítás a kecskeméti Wojtyla Barátság Központban. A népkonyhára járó sorsközösség tagjainak, valamint a művészetkedvelő közönségnek dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő ajánlotta figyelmébe a gyönyörű tűzzománc képeket. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Bimbó Imre pártfogolta a nehézsorsúakat

Bimbó Imre pártfogolta a nehézsorsúakat

2023. július 25. 13:04 | Adományok

A kiváló szentkirályi ácsmester évek óta kiveszi részét a Wojtyla Barátság Központ tetőfelújítási munkálataiból. Egyebek mellett ő készítette el a népkonyha udvari teraszát, tárolóját is. Összességében keze nyomát őrzi minden, ami fából készült. Ezzel azonban még koránt sincs vége! Kedden – immáron sokadszor – ételadományával is meglepte a szociális-közművelődési intézmény gondozottjait. A kiváló menüt – gazdag ízvilággal jellemezhető, kitűnő, házi jellegű tarhonyáshúst – igazán nem érhette kifogás. A fejedelmi kosztot kenyér, vegyes pékáru, valamint – a Fornetti Kft. felajánlásával – pizzás fornetti egészítette ki. A válogatott alapanyagok Horváth Imre keze munkája által főttek készre az udvari bográcsban. A remek kosztot a karitatív létesítmény szorgos önkéntesei szolgálták fel. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

2023. július 25. 12:48 | Szegények Akadémiája

A Mai IGE című három havonta megjelenő ingyenes kiadványt százezrek olvassák rendszeresen – nem csak kis hazánkban, de a világ számos pontján, helyi nyelvre fordítva. A kis füzetecske napi felosztásban néhány soros bátorító üzeneteket tartalmaz bibliai igeversek talaján, Bob Gass ír származású brit keresztény igehirdető-író tollából. A kiskőrösi illetőségű Keresztyén Média UCB Hungary Alapítványtól térítésmentesen megrendelhető kiadványból, illetve társlapjaiból keddenként Tódor Norbert, a Wojtyla Barátság Központ munkatársa olvas fel szemelvényeket egy-egy tárgykör kapcsán, majd a népkonyha érdeklődő gondozottjai társaságában személyes gondolatokat fűz az elhangzottakhoz, szabad teret engedve a kötetlen véleménynyilvánításnak. Július 25-én igencsak sokakat foglakoztató téma került terítékre a Mai Forrás Magazinból: Út a kemény drogoktól egy tiszta életig. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Nagy István Elek és lányai ebédadománya

Nagy István Elek és lányai ebédadománya

2023. július 22. 13:27 | Adományok

Nagy István Elek dr. Bálint Anna néhai vecsési ügyvédnő házastársa. Anna néni egyik alapítója volt a Wojtyla Barátság Központnak. 2016 tavaszán hosszantartó, súlyos betegség után távozott a minden élők útján. Elek bácsi, valamint lányai, Cecília és Panni, úgyszintén nagyra tartják a kecskeméti népkonyha tevékenységét, munkatársait és gondozottjait, ezért korábban megígérték: az alapítás óta eltelt évek hagyományaihoz igazodva változatlanul támogatni fogják az intézmény működését. Ennek jegyében hívták meg szombaton a Wojtyla Ház ellátottjait egy finom ebédre – szorgos önkéntesek hathatós segítségével. A mai menü sárgaborsó-főzelékből és sertéspörköltből állt, melyet Félegyházi kenyér és sütemény egészített ki. A vasárnapi hidegcsomagok Gáspár Attila, a Cold Clean Hungary Kft. ügyvezetője jóvoltából jutottak el a rászorultakhoz. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Ízletes ebéd a nagytemplomi hívektől

Ízletes ebéd a nagytemplomi hívektől

2023. július 24. 13:28 | Adományok

A Kecskeméti Római Katolikus Főplébánia hívőközössége újfent elérkezettnek látta az időt, hogy városunk szegényei javára szolgáljon. Ennek gyakorlati megvalósításaként ismét a nagytemplomi hívek vendégei lehettek egy ízletes ebédre a Wojtyla Barátság Központ rászorultjai, szám szerint közel százhúszan. A gondozottakat Farkasné Pásztor Jolán, a Wojtyla Ház társalapítója köszöntötte az egyéb halaszthatatlan teendői miatt ezúttal távolmaradt dr. Finta József plébános nevében. A felajánlók rakott kelkáposztával, kenyérrel, sós- és édes pékáruval, valamint – a Fornetti Kft. jóvoltából – krémes-mákos süteménnyel örvendeztették meg a népkonyha nélkülözőit. (Fotók: Mátyus István)

Részletek