Május 23. csütörtök, Dezső
Házias ebéd dr. Andrássy Ákostól

Házias ebéd dr. Andrássy Ákostól

2024. április 16. 13:38 | Adományok

A Centrál-Invest Kft. ügyvezetője nevében Agócsné Kubics Judit főkönyvelő látogatott el kedden a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségének otthonába és köszöntötte a rászorulókat a népkonyha étkezdéjében. Elmondta: a Centrál Kft. történetében régi időkre nyúlik vissza az adakozás. Dr. Andrássy Ákos és Farkas P. József, a szociális intézmény alapító igazgatójának több mint harminc éves ismeretsége pedig csak tovább erősíti az egyébként is töretlen bizalmi szálat. Közös imádság és asztali áldás után Judit asszony osztotta ki az ebédet, mégpedig rizseshúst, kenyér és – a Fornetti Kft. jóvoltából – sajtos pogácsa kíséretében – mintegy százhúsz nélkülöző részére. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Bűncselekmények áldozatain segítenek a kecskeméti Áldozatsegítő Központban

Bűncselekmények áldozatain segítenek a kecskeméti Áldozatsegítő Központban

2024. április 16. 13:11 | Szegények Akadémiája

Bűncselekmények és tulajdon elleni szabálysértések áldozatait karolja fel a Kecskeméten 2020 decemberében megnyílt Áldozatsegítő Központ (ÁSK), melynek irodája az Arany János utca 10. alatt található. Az intézmény szolgáltatásairól nyújtott átfogó felvilágosítást dr. Barta Gábor koordinátor a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai számára. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ízletes ebéd az ABB Kft. munkatársainak felajánlásával

Ízletes ebéd az ABB Kft. munkatársainak felajánlásával

2024. április 13. 13:09 | Adományok

Az installációs készülékek gyártásával foglalkozó kadafalvi cég munkatársai Kolláth Andrea, a Wojtyla Barátság Központ igazgatóhelyettese révén figyeltek fel az Egressy utcai népkonyha szegényeire; százhúsz nélkülöző, testi-lelki kínoktól gyötört gondozottjára. Megismerve a belvárosi szociális-közművelődési intézmény missziói tevékenységét, az ABB Kft. több dolgozója elhatározta, időről időre segítő jobbot nyújtanak az elesett embereknek. Mindennek talaján – immáron negyedik alkalommal – összesen százhúsz adag babgulyást, valamint egy-egy doboz Szobi üdítőt, továbbá Sport szeletet osztott ki a karitatív létesítmény ebédlőjében az aktuális segítő közösség; ezúttal Kovács Áron és felesége, Mariann, valamint Tamás János. Az alapanyagbeszerzés és az előkészítő munkálatok Bálint Zoltán, Janik Gergő, Décsi Beáta, Dániel-Faragó Katalin, Nagyné Fodor Anett, Sahin Zsófia és Termő Dávid érdeme. A vasárnapi hidegcsomagok Farkas Ágó jóvoltából jutottak el az ínségesekhez. (Fotók: Kolláth Andrea)

Részletek
Ellopták a múlt szerdán kihelyezett muskátlikat – újak érkeztek helyettük

Ellopták a múlt szerdán kihelyezett muskátlikat – újak érkeztek helyettük

2024. április 15. 13:51 | Adományok

Szerda délelőtt adtuk hírül: ismét több tucat egynyári virágot bocsátott Gyenes István kertész a Wojtyla Barátság Központ rendelkezésére. Alig telt el néhány nap, – a térfigyelő kamera tanúsága szerint – péntek éjjel 22 óra 26 perckor ismeretlen elkövetők eltulajdonították az összes frissen kihelyezett virágot a szociális-közművelődési intézmény ablakaiból. Hétfő délelőtt a karitatív létesítményben tartózkodott Somogyi Tímea, a Hajnalcsillag Tanoda munkatársa, aki készséggel felajánlotta közbenjárását a virágok mielőbbi pótlása érdekében. Rögvest elfáradt Gyenes István kertészetébe, ahol a tulajdonos jó szívvel adott új muskátlikat az ellopottak helyébe. Alig múlt el délután 1 óra, és a növények már a Wojtyla Házban voltak. Hála és köszönet a nemes lelkű segítőknek.

Részletek
Kovács Zoltán és családja támogatta a szegényeket

Kovács Zoltán és családja támogatta a szegényeket

2024. április 15. 13:46 | Adományok

A kecskeméti Miga-Metall Kft. tulajdonosa, Kovács Zoltán családjával karöltve úgy döntött, április 15-én újból vendégül látja a Wojtyla Barátság Központ szegényeit. Eddigi tapasztalatai alapján ugyanis hosszú ideje akként ítéli meg, további támogatásra méltó az erőfeszítés, melyet a szociális intézmény kollektívája és sorsközössége együttes erővel kifejt annak érdekében, hogy a hátrányos helyzetű emberek közül minél többen megtalálják helyüket, szerepüket a „normális” élet felé vezető úton; előbb-utóbb ismét önállóan eligazodjanak mindennapjaik útvesztőiben. A fémmegmunkálással, lakatosipari munkákkal, hegesztéssel, fémszerkezet-gyártással, csiszolással, felületkezeléssel foglalkozó kecskeméti Miga-Metall Kft. vezetője a gondozottakhoz szóló köszöntőjében reményét fejezte ki, hogy másik alkalommal is tud majd segíteni. Kovács Zoltán, valamint a Wojtyla Ház munkatársai, önkéntesei délben Marco Polo-szeletet, burgonyapüré köretet, valamint kenyeret, továbbá – a Fornetti Kft. felajánlásával – sajtos pogácsát szolgáltak fel a népkonyha közel százhúsz elesettje részére. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Változz, hogy megváltozzon a világ – Kommunikációs tréning a Wojtylában

Változz, hogy megváltozzon a világ – Kommunikációs tréning a Wojtylában

2024. április 15. 13:22 | Szegények Akadémiája

„A „gyógyító” nem valaki, akihez elmész, hogy meggyógyítson. A gyógyító az a valaki, aki kihozza belőled a képességedet, hogy meggyógyítod magad”. E mottó adja rövid összefoglalását ama missziós tevékenységnek, melyet a kecskeméti Angyalsziget Léleksegítő és Oktató Központ végez Kecskeméten, Garaczi Margó vezetésével. A hölgy – aki egyébiránt a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségének állandó támogatója – mindennek talaján hétfői előadásában kifejtette: ahhoz, hogy másképp lássuk és értékeljük a körülöttünk lévő világot, előbb mi magunknak kell változnunk. Ne vegyük át másoktól a rosszat, ám alkalmazkodjunk embertársainkhoz, a közösség adta keretekhez. Tanuljunk meg békességben élni önmagunkkal és másokkal. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Emlékképek a múltból – Böjte Csaba a Wojtyla Házban

Emlékképek a múltból – Böjte Csaba a Wojtyla Házban

2024. április 15. 13:14

Röviddel a Karol Wojtyla Barátság Központ 2005-ös kapunyitása után felkereste a szociális-közművelődési intézményt Böjte Csaba ferences szerzetes, aki közösen imádkozott a munkatársakkal, önkéntesekkel a karitatív létesítmény terveinek megvalósulásáért, majd felhelyezte a romos, omladozó nagyterem falára Krisztus keresztjét, ekképpen adva áldását az egész épületre és a népkonyha gondozottjaira. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Szemelvények a 19 éves Wojtyla Ház életéből (3.)

Szemelvények a 19 éves Wojtyla Ház életéből (3.)

2024. április 15. 13:07

Karol Wojtyla – Szent II. János Pál pápa – földi eltávozásának napján, 2005. április 2. estéjén fordult isteni üzenettel a Szentlélek Farkas P. József újságíróhoz, miszerint alapítson népkonyhát Kecskeméten, mely mentsvárául szolgál a hírös város elesettjeinek. Ahol táplálékhoz, ruházathoz, vigasztaló emberi szóhoz, kedves társasághoz egyaránt jutnak azon polgártársaink, akik mellett senki emberfia nem áll, csak – a néhai lengyel egyházfő égi pártfogásával – az Úr Jézus Krisztus. De hogyan is telt az elmúlt 19 esztendő? Lássunk néhány korai epizódot képekben. 2005-2008-at írtunk akkoriban. Nemes lelkű támogatók – mint például Pintér József keceli és Molnár Ferenc kecskeméti vállalkozó – anyagi segédletével kívül-belül megújult a Wojtyla Barátság Központ Egressy utcai épülete. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek