Május 21. kedd, Konstantin
Ballószög polgármestere ebédet osztott a Wojtyla Házban

Ballószög polgármestere ebédet osztott a Wojtyla Házban

2024. április 23. 12:36 | Adományok

Somogyi Lajos Ballószög elöljárója kedden százhúsz adag melegételt adományozott – immáron sokadik alkalommal – a Wojtyla Barátság Központ rászorultjainak. A település első emberét visszajáró vendégként tiszteli a népkonyha sorsközössége. 2017 óta ugyanis minden évben rendszeresen megtiszteli ételadományával az Egressy utcai szociális-közművelődési intézmény elesettjeit. Ezúttal házi csülökkel, sonkával, szalonnával, debrecenivel, szárazkolbásszal és nokedlivel gazdagon megrakott paprikáskrumpli került a szegények böjtös asztalára. A házias menüt savanyúság, kenyér és – a Fornetti Kft. jóvoltából – sütemény tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

2024. április 23. 12:33 | Szegények Akadémiája

A Mai IGE című három havonta megjelenő ingyenes kiadványt százezrek olvassák rendszeresen – nem csak kis hazánkban, de a világ számos pontján, helyi nyelvre fordítva. A kis füzetecske napi felosztásban néhány soros bátorító üzeneteket tartalmaz bibliai igeversek talaján, Bob Gass ír származású brit keresztény igehirdető-író tollából. A kiskőrösi illetőségű Keresztyén Média UCB Hungary Alapítványtól térítésmentesen megrendelhető kiadványból, illetve társlapjaiból keddenként Tódor Norbert, a Wojtyla Barátság Központ munkatársa olvas fel szemelvényeket egy-egy tárgykör kapcsán, majd a népkonyha érdeklődő gondozottjai társaságában személyes gondolatokat fűz az elhangzottakhoz, szabad teret engedve a kötetlen véleménynyilvánításnak. Április 23-án igencsak sokakat foglakoztató téma került terítékre: Jézus, a sorsfordító. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Holnap kezdődik a magyar nemzeti zarándoklat Rómában

Holnap kezdődik a magyar nemzeti zarándoklat Rómában

2024. április 23. 09:47

A Magyar Katolikus Egyház Ferenc pápa 2023. évi magyarországi apostoli látogatásának első évfordulóján – 2024. április 23. és 25. között – nemzeti zarándoklatot hirdetett Rómába. A zarándoklat mindhárom napján lesznek magyar nyelvű szentmisék, illetve Ferenc pápa is személyesen fogadja a magyar zarándokokat.

Részletek
A katyńi vérengzés áldozataira emlékeztek Szegeden

A katyńi vérengzés áldozataira emlékeztek Szegeden

2024. április 23. 09:36

Az 1940-es katyńi vérengzés áldozataira emlékezett koszorúzással a Lengyel Köztársaság szegedi konzulátusa és a Szeged-Csanádi Egyházmegye április 21-én, vasárnap a dóm mellett álló Katyń-emlékkereszt előtt. A megemlékezés püspöki szentmisével kezdődött a Fogadalmi templomban, ahol a lengyel 21. Kárpát hegyivadász dandár katonái álltak díszőrséget.

Részletek
Finomságokkal szolgált Lajosmizse közkedvelt húsboltosa

Finomságokkal szolgált Lajosmizse közkedvelt húsboltosa

2024. április 22. 13:51 | Adományok

Csorba Csaba egy lajosmizsei hentesüzlet tulajdonosa, akit jól ismernek szerte a kisvárosban. Partnerként támogat közösségi rendezvényeket és minden mást, ami a közjót szolgálja. Egyébiránt hétfőn újfent a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak javára cselekedett. Adományával támogatta közel százhúsz rászoruló szociális étkeztetését. Felajánlása révén a Wojtyla Ház ebédlőjében tarhonyáshúst, savanyúságot, kenyeret, valamint – a Fornetti Kft. jóvoltából – süteményt szolgált fel Héjja János vállalkozó, a Peki-Restaurant Kft. ügyvezető-tulajdonosa, akinek útja éppen a Wojtylába vezetett, amikor a karitatív létesítmény munkatársai, önkéntesei a napi ételosztáshoz készülődtek. Előzetesen Oskolás János, a Wojtyla-sorsközösség „házi költője” saját versének elmondásával ajándékozta meg a 90. életévét frissen betöltött Jámbor Jánosné Kató nénit, aki korát meghazudtoló frissességgel segédkezik nap mint nap a szociális-közművelődési intézmény konyháján. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Kató néni 90

Kató néni 90

2024. április 22. 13:18 | Aktivisták

Jámbor Jánosné, a Wojtyla Barátság Központ hűséges önkéntese április 22-én töltötte be 90. életévét. Amint az alkalomból megtartott házi ünnepségen a szociális-közművelődési intézmény dolgozóinak, valamint önkéntestársainak elmondta, hosszú élete során jót-rosszat egyaránt megtapasztalt, beteg férjét évtizedeken át ápolta, ám ő csak a szépre emlékszik. A nehézségeket, a szomorúságot, a csalódásokat engedi a feledés homályába veszni. Kató néni ma is aktív a Wojtyla Házban. Krumplit, hagymát pucol, segít a konyhán, ha a szükség éppen úgy kívánja. A nyugalmazott tanítónénit Farkasné Pásztor Jolán, a népkonyha társalapítója, valamint Farkas Pál programszervező munkatárs köszöntötte kollégák gyűrűjében. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Emlékek a Föld napjáról

Emlékek a Föld napjáról

2024. április 22. 13:04 | Aktivisták

Az első Föld napján egy amerikai egyetemista, Denis Hayes felhívására 1970. április 22-én több mint 20 millió amerikai emelte fel szavát a Föld védelmében. Az akció jelentős változást hozott az USA életében. A levegő és a víz védelmében szigorodnak a törvények, és számos új környezetvédő szervezet alakult. 1990-ben már világmozgalommá vált. Mára még fontosabbá vált a Föld védelme: a bioszféra pusztulása, az ipari szennyezés, az őserdők pusztulása, az üvegházhatás olyan mértékű rombolást végez, hogy sürgetővé válik az összefogás. Magyarország elsőként csatlakozott az ünnephez. Ennek megfelelően a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai, valamint a Porta Egyesület önkéntesei immáron 19 esztendeje úgyszintén rendszeresen részt vesznek különféle környezetvédelmi akciókban, illetve csatlakoznak számos Föld-napi kezdeményezéshez, úgymint szemétszedés, hulladékgyűjtés köztereken, szakrális emlékek létrehozása, felújítása, környezetük gondozása és még hosszasan sorolhatnánk. A mellékelt felvételek 2012-ben készültek közösségi szemétszedés alkalmával, a két civil szervezet ellátottjai és aktivistái együttes közreműködésével. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek