Szeptember 27. szerda, Adalbert
Anonim Alkoholisták – Kecskeméten is

Anonim Alkoholisták – Kecskeméten is

2023. augusztus 30. 10:08

Az Anonim Alkoholista csoportok alkoholista személyeknek nyújtanak bensőséges közösséget és támogatást. A közösségek Kecskeméten is biztosítják a tagok számára, hogy névtelenek maradjanak, és ne érje őket hátrány azért, mert alkoholizmussal küzdenek. (Fotó: Mátyus István – archív)

Részletek
Túri István és családja gondoskodott az elesettekről

Túri István és családja gondoskodott az elesettekről

2023. augusztus 29. 13:36 | Adományok

Korábban a médiumok híradásaiból, újságcikkek révén szereztem tudomást a Wojtyla Barátság Központ létezéséről. Közelebbi kapcsolatba az egyik városföldi Krisztus-kereszt felújításakor kerültem a létesítmény alapítójával, aki egyúttal a Porta Egyesület főszervezője. Amikor végeztünk a szakrális emlék renoválásával, akkor határoztam el, hogy bekapcsolódom a wojtylások missziói tevékenységébe, s lehetőségeimhez mérten jómagam is hozzájárulok adományaimmal a hátrányos helyzetűek ellátásának nemes küldetéséhez – nyilatkozta korábban Túri István nyárlőrinci mezőgazdagsági vállalkozó, a helyi Karitász Csoport lelkes tagja, amikor egyik alkalommal a szociális intézményben felkereste Farkas P. József alapító-igazgatót. Az időközben barátsággá fejlődött kapcsolat első gyümölcsét idestova bő három és fél évvel ezelőtt karácsony után élvezhették a rászorultak. 2019. december 29-én Túri István és családja ugyanis négy birkát áldozott fel Kecskemét szegényeinek főtéri étkeztetésére. A jótékonysági akció további folytatásaként kedden – immáron sokadik alkalommal – százhúsz adag sárgaborsófőzeléket és sertéspörköltet, valamint kenyeret, süteményt osztottak szét a népkonyha dolgozói, önkéntesei a nélkülözők között. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
A Tioman-szigeten jártak-keltek a Wojtylások

A Tioman-szigeten jártak-keltek a Wojtylások

2023. augusztus 29. 13:03 | Szegények Akadémiája

Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium igazgatója múlt havi beszámolóját követően ismét előadást tartott a Wojtyla Barátság Központban. A Wojtyla Akadémia legújabb programja keretében Malajziában „kirándultak” a népkonyha szegényei. Ezúttal a Tioman-sziget nevezetességeit tekinthették meg az érdeklődők fényképfelvételek segítségével. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Aranymisén adtak hálát 50 éves papságukért Görbe László és Holczer József piarista atyák

Aranymisén adtak hálát 50 éves papságukért Görbe László és Holczer József piarista atyák

2023. augusztus 28. 14:22

Aranymisén adtak hálát 50 éves papságukért Görbe László és Holczer József piarista atyák augusztus 25-én, péntek este a kecskeméti piarista templomban. A kórus- és orgonamuzsikával ékesített, számos pap- és szerzetestárs által koncelebrált ünnepi szentmisére megtelt a templom. Görbe László prédikációjában felidézte kecskeméti diákéveit, majd innen induló és ide visszatérő pályáját, hálát adva a támogatásért egykori tanárainak és a piarista családnak.

Részletek
Az örmény nemzetiségi önkormányzat szolgált ebéddel

Az örmény nemzetiségi önkormányzat szolgált ebéddel

2023. augusztus 28. 13:46 | Adományok

A kecskeméti illetőségű Örmény Települési Nemzetiségi Önkormányzat, nevezetesen Juhász Anett elnök, Mihály Csilla elnökhelyettes és Vincze Norbert Gábor tag nevében és támogatásával szolgáltak fel egy-egy tányér melegételt a népkonyha munkatársai hétfő délben a szociális-közművelődési intézmény gondozottjai számára. Mégpedig összesen százhúsz adag Marco Polo-szeletet és burgonyapüré köretet. A remek menüt kenyér és sütemény tette teljessé. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Muhari Béla gyámolította az elesetteket

Muhari Béla gyámolította az elesetteket

2023. augusztus 26. 13:37 | Adományok

„Traktoroztak” a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai szombat délben. Persze csak átvitt értelemben, ugyanis Muhari Béla, a különféle erőgépeket forgalmazó kecskeméti Royal Traktor Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója hívta ebédlőasztalhoz a népkonyha sorsközösségét – immáron sokadszor. Köszöntését, jókívánságait távollétében a Wojtyla Ház dolgozói, önkéntesei tolmácsolták a szegényeknek. A népkonyha „étlapján” ma az alábbiak szerepeltek: paprikáskrumpli kolbásszal, savanyúsággal, gyümölccsel. Utóbbi nem volt más, mint egy-egy szelet sárgadinnye – Roszik Tamás dunavecsei őstermelő jóvoltából. A kiváló alapanyagok Kövecses Zsuzsanna önkéntes szakács munkájának köszönhetően rotyogtak az udvari bográcsban. A munkálatokban hat lelkes önkéntes – Fehér Tímea, Kelené Farkas Rozália, Kispatakiné Szénási Melinda, Retkes-Ömböli Magdolna, Tóthné Rontó Gyöngyvér és egy középiskolás fiatalember, Simon Csanád – segédkezett. A vasárnapi hidegcsomagok kiosztását Korsós László adománya tette lehetővé. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Szabó Antal augusztusban is gondoskodott a szegényekről

Szabó Antal augusztusban is gondoskodott a szegényekről

2023. augusztus 25. 13:36 | Adományok

A Poli-Farbe Kft. ügyvezetőjének ebédjét ízlelhették pénteken a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai: százhúsz nehézsorsú, testi-lelki értelemben egyaránt szükséget szenvedő embertársunk, akik a népkonyha támogatásának biztos tudatában indulnak el nap mint nap Kecskemét belvárosába, az Egressy utca 5/b. számú épület irányába. A remekül elkészített rántott csirkemell, valamint rizibizi köret a Kecskeméti Csárdából érkezett. A kiváló menüt kenyér, sütemény és Roszik Tamás dunavecsei dinnyetermesztő adománya, egy-egy szelet sárgadinnye egészítette ki. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Semmelweis-napi ebédadomány

Semmelweis-napi ebédadomány

2023. augusztus 24. 12:58 | Adományok

A kecskeméti kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának orvosai immár tizenegyedik alkalommal szerveztek soraikban közadakozást Semmelweis-nap alkalmából a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai számára. Nem is eredménytelenül! Alig néhány óra alatt összegyűlt annyi adomány, melynek birtokában a részleg munkatársai bátran kijelenthették: minden wojtylás vendégünk egy ízletes, tartalmas ebédre! Pénteken százhúsz adag, mesteri módon elkészített tarhonyáshús, továbbá friss kenyér, sütemény, valamint – Roszik Tamás dunavecsei őstermelőnek köszönhetően – sárgadinnye várta a rászorultakat a nemes lelkű támogatók jóvoltából. Az ebédet dr. Temesváry Béla szülész-nőgyógyász, osztályvezető helyettes főorvos osztotta ki jómaga és kollégái nevében. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Probojáczné Túri Évára emlékezik a Wojtyla-sorsközösség

Probojáczné Túri Évára emlékezik a Wojtyla-sorsközösség

2023. augusztus 24. 09:43 | Halottaink

Augusztus 13-án érkezett a fájdalmas hír, miszerint életének 79. évében előző nap örökre lehunyta szemeit Probojáczné Túri Éva nyugdíjas pedagógus, iskolaigazgató, egykori válogatott kosárlabdázó és a kecskeméti Nyugdíjasok Klubjainak Megyei Jogú Városi Szövetsége korábbi alelnöke, a Wojtyla Ház gondozottjainak igaz barátja, segítője, kezdetektől fogva „testnevelőtanára”. (Fotók: Mátyus István - archív)

Részletek