November 30. szerda, Andor, András
Haincz József tanár úr özvegye ismét ebéddel szolgált

Haincz József tanár úr özvegye ismét ebéddel szolgált

2022. október 19. 12:26 | Adományok

Tudósítások százai szóltak Haincz József Wojtyla Ház-beli ebédosztásairól az elmúlt évek során. Neve összeforrott a kolbászos lencsefőzelékkel a Wojtyla Barátság Központ háza táján. Rendszerint ezt kérték, s kapták tőle ugyanis a szociális intézmény gondozottjai havi rendszerességgel. A tanár úr 2017. szeptember 30-án lépte át utoljára a népkonyha küszöbét. 2017 novemberében érkezett a felfoghatatlan hír: Józsi örökre elment. Emléke azóta is elevenen él a wojtylások körében. Szellemi hagyatéka máig meghatározza a karitatív szervezet mindennapi életét. Ennek egyik megnyilvánulása, lelki visszatükröződése a Gáspár iskolával – amelynek Haincz József igazgatóhelyettese volt – fenntartott, egyre elmélyültebbé, bensőségesebbé váló kapcsolat. Ennek révén hoztak ajándékokat a gáspáros diákok karácsony előtt a Wojtyla Ház rászorultjainak, s jöttek el több alkalommal is a létesítménybe az iskola fodrász- és kozmetikus tanulói, hogy a gondozottak haját vágva, arcukat, kezüket ápolva éltessék tovább szeretett tanáruk emlékét mindenki legnagyobb megelégedésére, a közjó javára. Mindezekhez társul Haincz József özvegye, dr. Zimay Zsuzsanna közjegyző asszony ebédadománya, mellyel szeretett férje emlékének adózva rendszeresen megtiszteli a közkonyha szegényeit. Neki köszönhetően ma paprikáskrumpli, savanyúság, kenyér és sütemény kerülhetett az ínségesek böjtös asztalára. Előzetesen a Katona József Gimnázium három diákja, nevezetesen Tóth Zsuzsanna, Jászberényi Balázs és Tekes János adott elő egy-egy irodalmi, zenei produkciót, miután Csáki Tibor, a Katona József Gimnázium megbízott igazgatója részletesen bemutatta a magas színvonaláról országszerte közismert tanintézet oktatási struktúráját.

Részletek
Forrásom - Bemutatták Finta atya könyvét

Forrásom - Bemutatták Finta atya könyvét

2022. október 18. 12:03

Bemutatták dr. Finta József érseki helynök, a Kecskeméti Nagytemplom plébánosának közelmúltban megjelent Forrásom című kötetét. A könyv elmélkedésekből, történetekből áll, mely igazi lelki táplálék, forrás lehet a hétköznapokban.

Részletek
Új alapokra kerül a Wadowicével való testvérvárosi együttműködés

Új alapokra kerül a Wadowicével való testvérvárosi együttműködés

2022. október 18. 11:08

A pandémia után új alapokra kerül Kecskemét testvérvárosi együttműködése a lengyelországi Wadowicével, Szent II. János Pál pápa szülővárosával. A gazdasági, energetikai, vallási és kulturális szálakon futó új kapcsolatokról Szemereyné Pataki Klaudia polgármestert kérdeztük, aki a hétvégén járt hivatalos látogatáson a lengyel városban.

Részletek
Héjja János októberben is segített

Héjja János októberben is segített

2022. október 18. 12:38 | Adományok

Amikor több mint harminc évvel ezelőtt megnyílt az első McDonald's Magyarországon, fiaival az utcán kígyózó több száz méteres sorban ott állt Héjja János is, hogy megkapják életük első „mekis” hamburgerét. Akkor még nem értette, minek ez a nagy felhajtás, ámde mostanra többmilliárdos árbevételt realizál ezekből a hamburgerekből. Héjja János, a Peki Restaurant Kft. tulajdonosa és ügyvezetője immáron hét – rövidesen nyolc – vidéki – ebből három kecskeméti – éttermet vezet, nemzetközi mércével mérve is komoly sikerekkel. Az ő nemes hozzájárulásával elkészült ételt – százhúsz adag kelkáposzta-főzeléket és Stefánia-szeletet – távollétében helyette és nevében a népkonyha dolgozói osztották ki, önkéntesek tevékeny közreműködésével. A menühöz Félegyházi kenyér, valamint sütemény úgyszintén dukált. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Dabasi Gábor osztott ebédet a wojtylásoknak

Dabasi Gábor osztott ebédet a wojtylásoknak

2022. október 17. 13:11 | Adományok

A Damax Kft-t Dabasi Gábor borász és Magyar László szőlész alapította 1996-ban Kecskeméten. Kezdetben mindketten a Közép-Magyarországi Pincegazdaságnál, a későbbi Kecskemétvinnél dolgoztak, majd az állami cégek privatizációja után saját vállalkozásba kezdtek. A Szentkirály-Lakitelek Hegyközség területén működő Damax Kft. saját termésük mellett helyi termelőktől vásárol alapanyagot. Évente hozzávetőlegesen 40-60 ezer mázsát dolgoznak fel, így a térség legnagyobb felvásárlójaként üzemeltetik vállalkozásukat. Az elmúlt években jelentős fejlesztéseket hajtottak végre. Korszerű feldolgozó berendezéseket szereztek be, bővítették hűtési kapacitásukat, valamint új, hűtőpalásttal ellátott kóracél tartályokat telepítettek. Ennek eredményeként javult termékeik minősége. Hűtött erjesztésű, reduktív borok előállítására is lehetőségük nyílt, amelyek jobban megfelelnek a mai követelményeknek. Új piacokra is sikerült betörniük. Jelenleg az előállított termékek mintegy 40%-a külföldi piacokon kerül forgalomba. Fejlesztéseik lehetővé tették, hogy kis szériás palackos borokkal is megjelenjenek. Az így készített első boraik komoly sikereket arattak. Főleg a termőtájra jellemző fajtákból lettek a hűsítő nedűk. Boraik sorra aranyérmeket kaptak a kecskeméti városi, kunsági, egyházi és világi borversenyeken. Jolly cuvée-jük 2017-ben elnyerte a Kecskemét Város Bora címet. 2018-as Cserszegi Fűszeres borukkal pedig még abban az évben átvehették a Kecskemét Város Zászlósbora címet. 2018-ban Muscat cuvée borukkal nagy aranyérmet szereztek a Kunsági Borversenyen. Ugyanakkor Suttogó Kövidinkájuk lett a Mathiász János Borrend Zászlós bora. Mindezeket – egyebek mellett – Dabasi Gábor mondta el hétfőn a Wojtyla Barátság Központ ebédlőjébe érkező rászorultaknak, annak apropóján, hogy cégük támogatta a népkonyha százhúsz nélkülözőt számláló sorsközösségének aznapi étkeztetését. A neves borász felszolgálásával milánói spagetti került a tálcákra, kenyér és Fornetti-pogácsa, valamint sütemény kíséretében. A jelenlévők egyúttal a szegénység elleni küzdelem világnapjáról is megemlékeztek. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ebédet ajánlott fel a volt bencés diák

Ebédet ajánlott fel a volt bencés diák

2022. október 15. 13:22 | Adományok

Dr. Jobbágy Lajos kecskeméti ügyvéd úgy is, mint Farkas P. József, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatójának régi ismerőse, a Nagytemplom képviselőtestületének elnöke, és a Bencés Diákszövetség aktív tagja, nagylelkű felajánlásaival időről időre támogatja a népkonyha gondozottjait. Ennek újbóli tanúságát szolgáltatta a szombati ebédosztás, melynek keretében Jobbágy úr százhúsz adag, pompás ízvilággal jellemezhető, kiváló minőségű alapanyagokból főzött marhagulyást tálalt fel – kenyér, valamint a tiszakécskei Fejedelmi Pékség túrósbukta-adománya kíséretében. Az előkészítés és felszolgálás a szociális intézmény hűséges, végtelenül szorgos önkéntesei, nevezetesen Fehér Tímea, Tóthné Rontó Gyöngyvér, továbbá Kispatakiné Szénási Melinda érdeme. Az étellel teli tálcák „kézbesítésében” Hortobágyi T. Cirill atya, a pannonhalmi Szent Márton monostor főapátja is derekasan részt vállalt. A vasárnapi hidegcsomagokat Mező Róbert, a Hírös-Ablak Kft. ügyvezető tulajdonosának anyagi segédletével állították össze. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Rózsafüzér-imádság a Wojtyla Házban

Rózsafüzér-imádság a Wojtyla Házban

2022. október 15. 13:05 | Szegények Akadémiája

2022. február 1-jén új programsorozat indult a Wojtyla Barátság Központban. A népkonyha egyik kedves, elkötelezett önkéntese heti rendszerességgel rózsafüzér imádságot vezet a népkonyha gondozottjainak körében. Szombaton sokadszor imádkozták végig közösen a dicsőséges rózsafüzért – biblikus tartalmú beszélgetéssel fűszerezve. Az eseményen Hortobágyi T. Cirill atya, a pannonhalmi Szent Márton monostor főapátja is tiszteletét tette. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
„Tanulmányi” kirándulás Bugacon

„Tanulmányi” kirándulás Bugacon

2022. október 13. 17:33

Immáron több mint tíz esztendős hagyomány a KEFAG Zrt. háza táján, hogy a cég vezetői ismeretterjesztő célzattal civil szervezeteket látnak vendégül a faipari nagyvállalat bugaci telephelyén. A Porta Egyesület aktivistái, továbbá a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai folyamatosan élnek a felkínált lehetőséggel. Akárcsak 2022. október 13-án, amikor – hagyományosan – Sulyok Ferenc vezérigazgató erdészeti vezetők társaságában fogadta a résztvevőket. (Fotók: Facol Lajos)

Részletek