Augusztus 15. hétfő, Mária | EUR: 393; USD: 381; CHF: 405
Szabó Antal júliusban is pártfogolta a szegényeket

Szabó Antal júliusban is pártfogolta a szegényeket

2022. július 21. 13:34 | Adományok

A Poli-Farbe Kft. ügyvezetőjének ebédjét ízlelhették csütörtökön a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai: százhúsz nehézsorsú, testi-lelki értelemben egyaránt szükséget szenvedő embertársunk, akik a népkonyha támogatásának biztos tudatában indulnak el nap mint nap Kecskemét belvárosába, az Egressy utca 5/b. számú épület irányába. A rántott csirkemellet rizibizi, savanyú uborka, valamint kenyér és sütemény egészítette ki. A tartalmas menüt Héjja János, a Peki Restaurant Kft. ügyvezető-tulajdonosa tevékeny közreműködésével osztották ki a népkonyha munkatársai, önkéntesei. Héjja János száz darab túrósrétessel járt kedvében a nélkülöző embereknek. Adományát személyesen adta át a megajándékozottaknak. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Réteseket rejtett Héjja János gépkocsija

Réteseket rejtett Héjja János gépkocsija

2022. július 21. 13:21 | Adományok

A Peki Restaurant Kft. ügyvezető-tulajdonosa, Héjja János száz darab túrósrétest szállított autójával a Wojtyla Barátság Központ főbejáratához. Az édes finomságokat, melyeket Farkas P. József, a szociális-közművelődési intézmény alapító-igazgatója és Farkasné Pásztor Jolán, a karitatív létesítmény társalapítója vett át a népkonyha kapujánál, a csütörtöki ebédosztás alkalmával saját kezűleg szolgálta fel az adományozó. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Fákat öntöztek a Kurucz téren

Fákat öntöztek a Kurucz téren

2022. július 20. 12:23 | Szent Ferenc Környezetbarát Kör

A Porta Egyesület elkötelezett tagjai a Mezeiváros és Ürgés városrehabilitációs projekt keretében még 2014-ben huszonnégy darab fát ültettek a Kurucz téri Krisztus-kereszt szomszédságában. A civil szervezet lelkes aktivistái egyúttal a fák folyamatos gondozását is vállalták. Az immáron nyolcadik esztendeje folytatott fenntartó munkálatok magától értetődően idén nyáron sem maradtak el. Ennek megfelelően a Porta Egyesület és a Wojtyla Barátság Központ önkéntesei szerda délelőtt – mintegy negyven fokos hőségben – életmentő vízzel locsolták a környék növényzetét.

Részletek
Hovány Márton második ebédadománya

Hovány Márton második ebédadománya

2022. július 20. 13:19 | Adományok

„Azt gondolom, a példamutatásba beletartozik az is, ha valaki bajban van, akkor segítünk, hogy mihamarabb kikerüljünk szorult helyzetéből." – vallotta egy vele készült korábbi interjúban Hovány Márton, az általa alapított Hovány cégcsoport tulajdonosa, első számú vezetője, Magyarország egyik legismertebb, legnagyobb autókereskedője. És nem csupán hangoztatja, ekképp hoz döntéseket, cselekszik mindennapjaiban. Ennek második megnyilvánulásaként szerdán úgyszintén ő finanszírozta a közel százhúsz hátrányos helyzetű ellátott déli étkezését. Közös imádság után babfőzeléket és Stefánia-szeletet fogyasztottak, mellé pedig kenyeret, valamint süteményt vehettek át a jobb sorsra érdemes emberek. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Keresztgondozás öt helyszínen

Keresztgondozás öt helyszínen

2022. július 19. 12:37 | Szent Ferenc Környezetbarát Kör

A Porta Egyesület önkéntesei és a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai tavasz óta folyamatosan, heti rendszerességgel gyomlálnak, gereblyéznek, továbbá öntöznek, szemetet szednek a Kiskunfélegyházi úti „Mercedes-keresztnél”, valamint a Kurucz téri, a Mezei utcai, és a Belső-Szegedi úti szakrális emlék közvetlen közelében, illetve a Szentháromság temetőben, Révész István tábori püspök sírjánál. Kedden alig három órahossza alatt szinte teljesen újjávarázsolták a műemlékek övezetét, sőt mi több, szárazságtűrő növényeket is ültettek az egyes helyszíneken. Majd legvégül közös erővel elszállították az összegyűjtött, oda nem illő tereptárgyakat. Holnap a Kurucz téri, mintegy tíz évvel ezelőtt ültetett facsoport öntözése kerül sorra.

Részletek
Héjja János júliusban sem feledkezett meg a nehézsorsúakról

Héjja János júliusban sem feledkezett meg a nehézsorsúakról

2022. július 19. 13:14 | Adományok

Amikor több mint harminc évvel ezelőtt megnyílt az első McDonald's Magyarországon, fiaival az utcán több száz méteres, kígyózó sorban állt Héjja János is, hogy megkapják életük első „mekis” hamburgerét. Akkor még nem értette, minek ez a nagy felhajtás, ámde mostanra többmilliárdos árbevételt realizál ezekből a hamburgerekből. Héjja János, a Peki Restaurant Kft. tulajdonosa és ügyvezetője immáron hét vidéki – ebből három kecskeméti – éttermet vezet, nemzetközi mércével mérve is komoly sikerekkel. Az ő nemes hozzájárulásával elkészült ételt – lecsós sertésszeletet és tészta köretet – távollétében a Wojtyla Barátság Központ munkatársai, önkéntesei osztották ki a gondozottak számára. A menühöz Félegyházi kenyér, valamint sütemény is dukált. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Sertéspörkölt sok ízzel, élettel, szeretettel

Sertéspörkölt sok ízzel, élettel, szeretettel

2022. július 16. 13:25 | Adományok

Horváth Miklós és családja régi időktől fogva buzgó szemlélője a Wojtyla Barátság Központ emberbaráti, egyúttal lélekmentő missziójának. Tisztelettel adóznak a szociális intézmény fenntartói, munkatársai, önkéntesei iránt, akik a maguk szerény eszközeivel immáron tizenhét esztendeje túlélést igyekeznek biztosítani az élet útvesztőiben bukdácsolóknak. Horváthék évekkel ezelőtt elhatározták, ők maguk is „csatasorba” állnak, segítő jobbot nyújtva a népkonyha gondozottjainak. Nemeslelkűségüknek köszönhetően százhúsz adag sertéspörkölt kellékei rotyogtak – immáron sokadik alkalommal – szombat délelőtt a szociális intézmény udvari bográcsában. Kovács Balázs, a Mokambo Étterem szakács-tulajdonosa kitartó munkálkodásának eredményeként pontban fél 12-kor kezdetét vehette az ebédosztás, teret adva a kulináris élvezeteknek. Az első osztályú menüt tészta köret, savanyúság, kenyér és sütemény tette teljessé. A vasárnapi hidegcsomagok Simon Bence, az Építő Simon Kft. ügyvezetője nagyvonalú felajánlásának köszönhetően juthattak el az ínségesekhez. (Fotók: Kolláth Andrea – archív)

Részletek
Sokadszor jótékonykodott Hovány Márton

Sokadszor jótékonykodott Hovány Márton

2022. július 18. 13:39 | Adományok

„Azt gondolom, a példamutatásba beletartozik az is, ha valaki bajban van, akkor segítünk, hogy mihamarabb kikerüljünk szorult helyzetéből." – vallotta egy vele készült korábbi interjúban Hovány Márton, az általa alapított Hovány cégcsoport tulajdonosa, első számú vezetője, Magyarország egyik legismertebb, legnagyobb autókereskedője. És nem csupán hangoztatja, ekképp hoz döntéseket, cselekszik mindennapjaiban. Ennek egyik megnyilvánulásaként hétfőn ő finanszírozta a Wojtyla Barátság Központ közel százhúsz hátrányos helyzetű ellátottjának déli étkezését, melynek eredményeként rakott kelkáposztát, kenyeret és süteményt szolgáltak fel a Wojtyla Ház munkatársai, önkéntesek közreműködésével. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Boldog Mihály idén utoljára adományozott cseresznyét

Boldog Mihály idén utoljára adományozott cseresznyét

2022. július 12. 15:27 | Adományok

A kecskeméti gyümölcstermesztő felajánlása a Wojtyla Barátság Központ szegényei javára az elmúlt napok során – nyugodtan állíthatjuk – időközben rendszeressé vált. A nemes lelkű gazdálkodó ez idáig idestova mintegy 800 kilogramm ropogós, édes gyümölcsöt adományozott a szociális-közművelődési intézmény sorsközösségének – összesen 9 alkalommal. Kérése feléjük mindössze ennyiből állt: a megajándékozottak (vagy azok képviselői) szedjék le az elvitelre szánt cseresznyét a fáról. Kedden Jobbágy Istvánné Katika, Ivicz Panna és Facol Lajos mászott fel a kerti létrára, majd jött le arról teli vödörrel – egy teljes napon át. Ezúttal részt vett a közös munkában Facol Lajos anyósa, Gyurkó Józsefné Túri Anna néni is, aki 90 év feletti életkorát meghazudtolva szorgalmasan szedte, majd szortírozta és tisztította a termést, hogy a Wojtyla Ház rászorulói esztétikailag kifogástalan, tiszta és egészséges gyümölcshöz jussanak. A közösen szedett nagymennyiségű mézédes, átválogatott cseresznyét Facol Lajos, a népkonyha aranykezű ezermestere juttatta el gépkocsijával a karitatív létesítmény Egressy utca 5/b. szám alatti épületéhez – idén utoljára. (Fotók: Facol Lajos)

Részletek