November 30. szerda, Andor, András
Holló Tibor rántotthúst ajánlott fel a szegényeknek

Holló Tibor rántotthúst ajánlott fel a szegényeknek

2022. október 14. 15:12 | Adományok

Bármit, bárhol, bármikor – hangzik a HolloGasztro Kft. tulajdonosának jelmondata, akinek célja, hogy rendezvények megvalósítását segítse újszerű ötletekkel, kiegészítő elemekkel, egyedi arculatú megjelenéssel, különleges ételekkel, italokkal, színekkel, és egyéb hangulatos dekorációs elemekkel kombinálva. Nem csak illusztris körökben jól csengő név az övé, hanem a Wojtyla Barátság Központban is, ami köztudomásúan a nehézsorsúak, elesettek, valamilyen okból hátrányos helyzetbe került emberek „törzshelye”. Holló Tibor karácsonykor ajánlott fel utoljára melegételt a város szegényeinek, s ezt pénteken ismét megtette, miképpen cselekszi a jót hosszú-hosszú évek óta. Barátságos személyét nagy tisztelet övezi a Wojtyla Házban. Holló Tibor gépkocsija ezúttal százhúsz adag rántott csirkemellet és rizibizit rejtett, melyet a szociális intézmény fáradhatatlan dolgozói, önkéntesei osztottak ki az étkezőhelyiségben – savanyúság, kenyér és sütemény, valamint – Purmann Zsolt, a Maspex Olympos Kft. ügyvezetője jóvoltából – Topjoy üdítő kíséretében. Mindemellett a felajánló és Sebastian Keciek lengyel nagykövet egyaránt tevékeny részese volt az ebédosztásnak. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Tőzsér Judit és családja étkeztette a Wojtyla-sorsközösséget

Tőzsér Judit és családja étkeztette a Wojtyla-sorsközösséget

2022. október 13. 13:27 | Adományok

A Gong Rádió alapítója legközvetlenebb hozzátartozóival és a Gong Ingatlanhasznosító Kft-vel karöltve, a Wojtyla Barátság Központ egyik legfőbb támogatójaként rendszeresen hozzájárul a népkonyha százhúsz gondozottjának napi ellátásához. Elfoglaltságai ritkán teszik lehetővé Judit asszony számára, hogy személyesen is tiszteletét tegye a szociális intézmény elesettjei között, így ez alkalommal úgyszintén a messzi távolból kívánt jó étvágyat és kiváló egészséget minden rászorulónak, Baranya Ágnes helyszíni tolmácsolásával. A nagylelkű család jóvoltából csütörtök délben százhúsz adag tarhonyáshúst osztottak ki az elesettek között a szociális intézmény munkatársai Baranya Ágnes segédletével – kenyér és sütemény kíséretében. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Diószedő wojtylás önkéntesek

Diószedő wojtylás önkéntesek

2022. október 12. 20:35 | Adományok

A Wojtyla Ház önkéntesével, Facol Lajossal utaztak el az ügyesebb wojtylások diót szedni a család ősi birtokára és állattenyésztő farmjára Harkakötönybe. A Nagy család telepén 1500 juhot és sokféle háziállatot gondoznak szakszerűen a legkorszerűbb berendezésekkel, gépekkel. A birtok szakembere és legfontosabb munkása Dr Nagy Zsuzsanna állattenyésztő szakember, aki részt vesz a Pécsi egyetem állattenyésztő hallgatóinak képzésében is. Jónás Piroska, Pásztor Jolán, Facol Lajos és Kovács Péter egész napos munkával közel egy mázsa diót gyűjtöttek össze a tanyán . A Nagy család ajándékát Facol Lajos elhozta Kecskemétre, ahol szárítás után majd megtörik a ház gondozottjai. A dióbélből pedig finom csemege, diós tészta készül a Wojtyla Ház gondozottjainak.

Részletek
Ebédadomány Kocsis Pál vállalkozótól

Ebédadomány Kocsis Pál vállalkozótól

2022. október 12. 13:52 | Adományok

A magyar néphit természetfeletti képességekkel megáldott, a házaknál tejet kéregető vándordiákjáról elnevezett családi vállalkozásban tevékenykedik Izsákon az Alföldi Garabonciás Kft. Kocsis Pál ügyvezető tulajdonos irányításával. Kiskérődző állatok tejének feldolgozásával foglalkoznak, melynek meghatározó alapanyaga a Duna-Tisza Köze pusztáinak háztáji gazdaságaiból felvásárolt, valamint saját kecskefarmjuk mintegy 600 anyaállatából kifejt kecsketej. Sikeres működésüknek és termékeik egyre nagyobb népszerűségének köszönhetően adományozásra is futja Kocsis Pálnak, aki legutóbb szerdán szervezett jótékonysági akciót a Wojtyla Barátság Központban. Ennek keretében százhúsz adag kecskegulyást, túróstésztát, kenyeret és süteményt, valamint – anonim felajánló adományaként – körtét tálaltak fel a népkonyha szorgos dolgozói az intézmény főbejáratánál. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szabó Antal bibliaórája

Szabó Antal bibliaórája

2022. október 12. 12:32 | Szegények Akadémiája

Évek óta rendszeresen tart biblikus témájú előadásokat Szabó Antal, a bócsai Poli-Farbe festékgyár ügyvezető-tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központban. Szerda délelőtt is ó- és újszövetségi idézetekkel, szakrális vonatkozású kérdésekkel-válaszokkal szolgált a népkonyha gondozottjainak lelki épülésére. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Schindler János támogatta a keddi ebédosztást

Schindler János támogatta a keddi ebédosztást

2022. október 11. 14:09 | Adományok

A Wojtyla Barátság Központ támogatói szokás szerint jócskán kitesznek magukért. Így nem lenne csoda, ha a népkonyha szegényei a keddi menüt is jó ideig emlegetnék. A mai étek – főzelék és sült kolbász – gazdag ízvilága ugyanis minden bizonnyal hosszú időre rabul ejti emlékezetüket. Schindler János vállalkozó, Kecel korábbi polgármestere minden elismerést megérdemel! Annál is inkább, mert régi barátja, támogatója a Wojtyla sorsközösségnek. Az ízletes ebédet kenyér és sütemény egészítette ki. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Csiszér László és Váradi Tibor adott dicsőítő koncertet a Wojtyla Ház étkezdéjében

Csiszér László és Váradi Tibor adott dicsőítő koncertet a Wojtyla Ház étkezdéjében

2022. október 11. 12:36

Az Új Jeruzsálem Katolikus Közösség zenei vezetője és zenésztársa, Váradi Tibor énekes-gitáros – immáron sokadik alkalommal – dicsőítő alkalmat tartott kedd délelőtt a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai számára. A Kecelen élő Csiszér László hatalmas örömmel, jókedvvel vezette fel közös műsorukat, melynek lényegi mondanivalóját ezúttal is Jézus megváltó szeretete alkotta. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Laskagomba a Pilze-Nagy Kft-től

Laskagomba a Pilze-Nagy Kft-től

2022. október 10. 13:39 | Adományok

Somosné dr. Nagy Adrienn, a laskagomba-termesztéssel és kereskedelemmel foglalkozó kecskeméti Pilze-Nagy Kft. ügyvezetője ismét igazi meglepetéssel szolgált a Wojtyla népkonyha gondozottjai számára. Adrienn asszony ugyanis nem kevesebb, mint nyolc láda laskagombát adományozott hétfőn a Wojtyla Barátság Központ szegényeinek ellátására. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Bruncsák András gondoskodó szeretete

Bruncsák András gondoskodó szeretete

2022. október 10. 13:25 | Adományok

Szappanos István festőművész szakkörében készültek első stúdiumaim, ő vezetett rá az alkotás örömére, kedves természete, emberi tulajdonságai, az általa sugallt pedagógiai attitűd máig hatnak munkámra. Felsőfokú tanulmányaimnál százszorta többre tartom azokat a nyarakat, amelyeket a zebegényi Szőnyi István Nyári Képzőművészeti Szabadiskola murális (freskó) osztályán tölthettem 1983 és 1994 között. A freskó osztályon végzett demonstrátori munkám már előkészítette mostani tanítási gyakorlatomat. Munkamódszerem a mai napig is a látvány, tapasztalati élmény alapján készülő akvarell, guache, a jobb vázlatokat tojástempera táblaképeken formálom újra. A zebegényi nyarakat a veránka szigeti ősz váltotta fel. 1996 óta a gemenci plein-air művésztelep állandó résztvevője vagyok. Folyamatos feltöltődést ad a környezet s a jó barátokkal való közös munka. E tapasztalatok nélkül szabadiskolai művészetpedagógiai munkám elképzelhetetlen lenne. Az oktatási rendszerre rótt terheket s az oktatás színvonalának szellemi-erkölcsi süllyedését látva a szabadiskolázásba távoztam. Jó döntés volt, jobb, mint egy főiskolai előléptetés. A Kecskeméti Képzőművészeti Szabadiskola rajz-festő osztályának tanára vagyok 1993-tól. Itt saját elképzeléseimet valósítom meg tanítványaimmal – vallott egy helyütt pályafutásáról Bruncsák András kecskeméti festőművész. Aki a festészeten túlmenően a szegények gyámolítását is kiemelt feladatának tekinti. Ennek adta – immáron nem először – tanúbizonyságát hétfőn a Wojtyla Barátság Központban, ahol ebédadományával támogatta a népkonyha gondozottjainak létfenntartását, kiskaput nyitva ezzel a rászorultak visszailleszkedése előtt. A nélkülözők rakott kelkáposztát, kenyeret, valamint süteményt fogyaszthattak Bruncsák András jóvoltából. (Fotók: Mátyus István)

Részletek